Ο Μολιέρος (Molière, Μολιέρ, πραγματικό όνομα: Jean–Baptiste Poquelin, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 15/1/1622 και έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι στις 17/2/1673. Ο Μολιέρος ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία.
Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου είναι το τελευταίο θεατρικό δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, στις 10 Φεβρουαρίου του 1673. Το παιχνίδι της μοίρας οδηγεί τον Μολιέρο στην κατάρρευση επί σκηνής στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες στο σπίτι του.
Η Ομάδα Gaff υπό την σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη διασκεύασε το κλασσικό θεατρικό έργο σε μια σύγχρονη κωμωδία προσαρμοσμένη στη σημερινή εποχή του covid. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στις 21:00 στο Σύγχρονο Θέατρο. Σε μια αρρωστοφοβική κοινωνία όπου καθημερινά ζούμε με το άγχος του κορονοϊού, ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» μοιάζει να είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Τον κεντρικό ρόλο του Αργκάν υποδύεται ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης. Ενώ τους υπόλοιπους ρόλους ενσαρκώνουν οι Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κορίνα Θεοδωρίδου, Κωνσταντίνος Παράσης, Γεωργία Κυριαζή αλλά και η ίδια σκηνοθέτης η Σοφία Καραγιάννη.
Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης ως Αργκάν με τα χαρακτηριστικά του υποχόνδριου και αρρωστοφοβικου μετουσιώνεται σε έναν εξαιρετικό κατά φαντασίαν ασθενή με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα. Ακολουθεί τις συμβουλές ψευτογιατρών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αρρωστοφοβία του για να βγάλουν χρήματα και τον γεμίζουν φάρμακα. Όλη μέρα ο Αργκαν μετράει τη θερμοκρασία του, την πίεσή του, καθαρίζει το έντερό του και γυμνάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αφέλεια και η φοβία του είναι εντελώς παιδαριώδης γεγονός που ταιριάζει με το σκηνικό το οποίο είναι γεμάτο πλαστικά παπάκια, πιεσόμετρα, αντισηπτικά χαρτιά υγείας, τουαλέτα και μπανιέρα, σωσίβια και γιογιό.
Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη αλλάζει τα πρωτότυπα ονόματα των ηρώων του Μολιέρου ώστε να μοιάζουν με ιατρικούς. Για παράδειγμα η κόρη του Αργκαν λέγεται Αλερτζίκ ενώ οι γιατροί λέγονται Ντε Φορμολι και Πιγκαλ. Ονόματα που σαρκάζουν τις αρρώστιες αλλά προσαρμοσμένα στη γαλλική γλώσσα αφου ο Αργκαν είναι Γαλλος.
Ο Κωνσταντίνος Πασσάς ερμηνεύει επάξια τον γιατρό Ντε φορμολί ο οποίος είναι γεμάτος τικ και εμμονές, αλλά και τον επίσης διαταραγμένο φαρμακοποιό Πιγκάλ. Και οι δυο είναι απατεώνες που εκμεταλλεύονται τις εμμονές του Αργκαν προς οικονομικό κυρίως όφελος τους. Οι καθημερινές οδηγίες που του επιβάλλουν οι ψευτογιατροί επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμμένη ψυχολογία του.
Ο Αργκάν λέει για τον εαυτό του:
«Έχω αδυναμία, ατονία, αϋπνία, ατροφία, αλλεργία, αρρυθμία, αναφυλαξία, δυσανεξία, ημικρανία… και ένα πάθος για φροντίδα από το περιβάλλον μου που με τυφλώνει σε τέτοιο βαθμό που με απομονώνει από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνομαι πόσο παρασιτικά τελικά λειτουργούν οι γύρω μου»
Ο Αλέξανδρος Τούντας ερμηνεύει και αυτός δύο ρόλους: τον συμβολαιογράφο Μπονφουμάρ, ο οποίος με συμπεριφορά μάγκικη μιλώντας την αργκό της πιάτσας προσπαθεί σε συνεργασία με τη δεύτερη γυναίκα του Αργκάν, την Μπιμπελίν, να του φτιάξουν διαθήκη αφού είναι σίγουρος πως θα πεθάνει. Σε δεύτερο ρόλο ο Αλέξανδρος Τούντας ως αδερφός του Αργκάν με το όνομα Αρνή προσπαθεί μέσω της yoga και της πνευματικότητας να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του αδερφού του. Ο Αρνή βλέπει πως ο αδερφός του έχει ξεμωραθεί και πως όλοι τον εκμεταλλεύονται. Λόγω της πνευματικότητας που τον διακρίνει προσπαθεί να του αλλάξει νοοτροπία δείχνοντας του ασκήσεις και αναπνοές της yoga.
Η Κορίνα Θεοδωρίδου ερμηνεύει την Μπιμπελίν, την δεύτερη σύζυγο του Αργκάν, με αέρα και ταπεραμέντο femme fatale, η οποία δεν αγαπάει τον σύζυγό της αλλά προσπαθεί να του πάρει την περιουσία με όποιο τρόπο μπορεί. Η Μπιμπελιν δήθεν νοιάζεται για το νουλάκι (αρρωστάκι) όπως αποκαλεί τον Αργκάν και κλαίει ψεύτικα στη σκέψη ότι θα τον χάσει. Εκείνος έχει πέσει θύμα όλων των απατεώνων μπροστά στην τύφλωση της αρρωστοφοβίας του.
Η Γεωργία Κυριαζή στο ρόλο της κόρης του Αργκάν με το όνομα Αλλερτζίκ! Υποδύεται μια νεανική παρουσία που γεμίζει τη σκηνή με την δροσιά της, την κινητικότητά της αλλά και τις χορευτικές και φωνητικές τις ικανότητες. Η Αλερτζικ είναι ερωτευμένη με ένα νεαρό τόσο πολύ που θα πέθαινε από έρωτα. Τι πιο φυσικό για ένα νέο κορίτσι τα ηλικίας της. Ο πατέρας της προκειμένου να έχει σίγουρη ιατρική παρακολούθηση θέλει να παντρέψει την κόρη του με το γιο του γιατρού Ντε φορμολί, τον Πτομά. Ο Πτομά, ο γιος του Ντεφορμολί είναι ένας νεαρός, ο οποίος σπούδασε ιατρική ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα προβληματικό παιδί με αυτιστικές εμμονές προσκολλημένο στον πάτερα του.
Ο Κωνσταντίνος Παράσης σε διπλό ρόλο ερμηνεύει εξαιρετικά τον νεαρό όμορφο Κορτιζόν, που ερωτεύτηκε η Αλερτζίκ, αλλά το αυτιστικό γιο του Ντεφορμολί, τον Πτομά. Ο Κορτιζόν είναι τόσο ερωτευμένος με την Αλερτζίκ που προκειμένου να τη δει θα υποκριθεί πως είναι ο αντικαταστάτης του καθηγητή μουσικής. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τον πατέρα της για την αληθινή του αγάπη προς την Αλερτζίκ και θα ρισκάρει για να την κερδίσει. Ο Πτομά, ο γιός του γιατρού σε ένα σπαρταριστό ρόλο αυτιστικής φιλαρέσκειας εντυπωσιάζει με τις γνώσεις του. Γνωρίζει λεπτομέρειες για μουσεία, αρχαίους και θηλαστικά. Ακολουθεί πιστά τον πατέρα του και υποκλίνεται μπροστά στον Αργκάν λέγοντας του πως τον θεωρεί δεύτερο πατέρα.
Η σκηνοθέτης του έργου Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Σοφία Καραγιάννη, υποδύεται την δυναμική υπηρέτρια του Αργκάν, την Τουαλέτ. Η Τουαλέτ πρέπει να ανέχεται τα ξεσπάσματα του αρρωστοφοβικού Αργκάν, ο οποίος αν ακούσει ότι είναι καλά, αρρωσταίνει περισσότερο. Η Τουαλέτ του πηγαίνει όλο κόντρα και εκείνος την παρομοιάζει με όλες τις αρρώστιες όπως ουρολοίμωξη, γαστρεντερίτιδα, λοιμώδη μονοπυρήνωση, κίτρινο πυρετό κ.α.
Η Τουαλέτ βλέποντας πως η κατάσταση του Αργκάν χειροτερεύει και πως όλοι τον εκμεταλλεύονται αποφάσισε να σκαρφιστεί μια έξυπνη λύση για να τον σώσει. Ο Αρνή και η Τουαλέτ έπεισαν τον Αργκάν να παραστήσει το νεκρό, ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του, η Μπιμπελίν κυνηγούσε μόνο την περιουσία του, ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά τη “νεκρανάστασή” του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Αλερζίκ να παντρευτεί τον άντρα, που εκείνη έχει επιλέξει.
Όλοι οι ηθοποιοί σε μια εύστοχη και σπαρταριστή εκδοχή του μολιερικού έργου Ο κατά φαντασίαν ασθενής θα χορέψουν σε ρυθμούς μούζικαλ με στίχους προσαρμοσμένους σε αρρώστιες και με σκοπό την τέρψη του θεατή. Ο καθένας ξεχωριστά ανέδειξε το ταλέντο της υποκριτικής του με αρκετές στιγμές σπαρταριστού γέλιου από όλους.
Η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη δίνει ζωντάνια και μια χαρούμενη ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα σε κωμωδία Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα συνάδουν με την παιδική αφέλεια του Αργκάν όπως μάσκες θαλάσσης, παραβάν και μπανιέρα. Η Κατερίνα Γεβετζή επιμελείται εύστοχα την κίνηση του κάθε ηθοποιού ανάλογα με το ρόλο του. Τέλος, την επιμέλεια των σωστών φωτισμών έχει ο Νίκος Βλασόπουλος.
Στο σημείο αυτό η Σοφία Καραγιάννη μας μεταφέρει κυρίως το κωμικό στοιχείο που προκύπτει από τις εμμονές ενός αρρωστοφοβικού. Και αυτή είναι η μαγεία των διαχρονικών θεατρικών έργων όπως του Κατά φαντασίαν ασθενή. Την παράσταση της ομάδας Gaff μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάθε Τετάρτη στις 21:00 στο Σύγχρονο Θέατρο.