1+1 online παράστασεις τώρα που μένουμε σπίτι

Πηγή: viva.gr

 

 

Οι μέρες στην καραντίνα κυλούν άλλες φορές ήρεμα και άλλες πάλι όχι τόσο ήρεμα. Πλέον έχουμε άπλετο χρόνο να κάνουμε ότι αναβάλαμε για καιρό. Τις τελευταίες εβδομάδες, λοιπόν, που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει, μας δίνεται η ευκαιρία, αφού δεν μπορούμε να πάμε στο θέατρο να παρακολουθήσουμε παραστάσεις μέσα από τις ψηφιακές μας οθόνες. Με αυτό το τρόπο, το θέατρο έρχεται σπίτι μας. Είναι μια αναγκαία λύση για εμάς τους θεατρόφιλους, η οποία για κανέναν λόγω, όταν περάσει όλο αυτό που ζούμε, δεν πρέπει να γίνει συνήθειά μας. Ωστόσο, αρκετά θέατρα ανεβάζουν πρόσφατες ή παλιές παραστάσεις του στο διαδίκτυο κρατώντας μας έτσι συντροφιά. Οι αρθρογράφοι μας κάθε εβδομάδα θα προσπαθούν να σας προτείνουν από μια ή δυο παραστάσεις, ανάλογα πόσες παραστάσεις είδαν διαδικτυακά και τους ενθουσίασαν. Σήμερα η Ελένη και ο Παναγιώτης μας προτείνουν από μια παράσταση ο καθένας, που τους ενθουσίασε. Ας τους διαβάσουμε και έπειτα ας δούμε τις παραστάσεις που μας προτείνουν.

Επιμέλεια: Ελένη Κ. Τουλούπη, Παναγιώτης Μακρής

Ελένη Κ. Τουλούπη: Η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Γιάννη Καλαβριανού άνοιξε το Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260, τον Ιούνιο του 2014. Η παράσταση ανέβηκε ξανά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, με τους ίδιους συντελεστές, αλλά ξαναδουλεμένη. Ο Γιάννης Καλαβριανός εμπνέεται από την ιστορία του θεολόγου-φιλοσόφου του 12ου αιώνα Πέτρου Αβελάρδου και τον έρωτά του με την ανήλικη μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ, που σκανδάλισε την εκκλησία και την κοινωνία της εποχής, με τραγικές συνέπειες για αυτά τα δύο πρόσωπα. Στο YouTube υπάρχουν και οι δύο εκδοχές της παράστασης, αλλά προσωπικά προτείνω την δεύτερη, που παρουσιάστηκε στο ΘΝΚ. Είναι μια παράσταση που σε κερδίζει με την αμεσότητά της. Είναι απλή, ανεπιτήδευτη και βαθιά συγκινητική. Με αφορμή έναν μεγάλο, απαγορευμένο έρωτα, το κείμενο αναφέρεται ευρύτερα στην κοινωνική καταπίεση και τις συμβάσεις, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, τα πρέπει, ακόμα και τη θρησκεία. Ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσιάζει ακόμα ένα σπουδαίο κείμενό του, ενώ η σκηνοθεσία του είναι μεστή και ουσιαστική. Το τραγούδι και η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράσταση και συμβάλλουν στη δημιουργία της μυσταγωγικής ατμόσφαιρας. Ένα ακόμα μεγάλο προσόν της, ωστόσο, είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες και των τριών πρωταγωνιστών, του Γιώργου Γλάστρα, της Χριστίνας Μαξούρη και της Ελένης Κοκκίδου. Οι ερμηνείες τους είναι αληθινές και γήινες, ζωντανεύουν με απόλυτη επιτυχία τους ήρωές τους, ενώ είναι εξαιρετικοί και στο μουσικό κομμάτι της παράστασης. Μας συγκινούν πραγματικά. Συνολικά, είναι μια εξαιρετική δουλειά, ένα σπουδαίο κείμενο ερμηνευμένο από τρεις πολύ καλούς ηθοποιούς, που καταφέρνει να σε συγκινήσει βαθιά, αλλά και να σε βάλει σε σκέψεις, και κυρίως να σε κάνει να ελπίσεις να αγαπηθείς κι εσύ τόσο πολύ. Μην το χάσετε.

Abelard and Heloise (Neos Kosmos Theatre_version II)

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Παναγιώτης Μακρής: Το «BU21» του Stuart Slade πραγματεύεται την πορεία 6 ατόμων σε βάθος ενός χρόνου που επέζησαν από ένα τραγικό γεγονός:  μια τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου.  Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για το τι θα κάναμε αν αυτό που βλέπαμε στις ειδήσεις από την απόσταση και την ασφάλεια των ψηφιακών μέσων, ξαφνικά συμβεί και σε εμάς. Πως θα αντιδρούσαμε? Ποιες οι ψυχολογικές  επιπτώσεις σε εμάς? Στην καθημερινότητα μας? Πραγματικά μια αρκετά επίκαιρη κατάσταση  λόγω των ημερών που διανύουμε.

Την Παράσταση «BU21» μπορείτε να την παρακολουθήσετε online από  το «Θέατρο 104» στο παρακάτω link:

Advertising

 

Συντελεστές της παράστασης BU-21

Συγγραφέας: Stuart Slade
Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου
Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη
Φωτογραφίες-Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Παίζουν: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη