Η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η ¨Πᾳνούκλα” Πυγμαλίων Δαδακαρίδης Πηγή εικόνας: cityportal.gr

Η “Πανούκλα“, το αριστούργηματικο μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμύ,που εκδόθηκε στη Γαλλία το 1947 μεταφέρεται επι σκηνής, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιώργος Οικονόμου ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Στις δύσκολες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες που βιώνουμε, το θέατρο παραμένει ζωντανό και διατηρεί την επικοινωνία με τους θεατές μέσω των online προβολών. Μέσω της ιστοσελίδας www.panoukla.gr , που ουσιαστικά αποτελεί την ηλεκτρονική φιλοξενία της παράστασης, o αναγνώστης μπορεί να βρίσκει πληροφορίες και άρθρα που σχετίζονται με το μυθιστόρημα του Καμύ, αλλά και να ενημερώνεται για την εξέλιξη της παράστασης.

Η “Πανούκλα” του Αλμπέρ Καμύ στηρίζεται στην θεατρική διασκευή του σκηνοθέτη και συγγραφέα Neil Bartlett που ανέβηκε στο Λονδίνο το 2017. Πρόκειται για μια λιτή και σύγχρονη θεατρική προσέγγιση του πιο διαχρονικού και επίκαιρου μυθιστορήματος. Ο Αλμπέρ Καμύ μας περιγράφει την εποχή μετά το β’παγκόσμιο πόλεμο όπου η πείνα και τα απολυταρχικά καθεστώτα είχαν αποδυναμώσει τον γαλλικό πληθυσμό.

Ο Καμύ αναφέρεται σε πραγματική πανδημία, τη βουβωνική πανώλη που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Γαλλίας. Ο κοινωνικός αντίκτυπος παραμένει ίδιος και σήμερα με τα φαινόμενα απομώνωσης, φόβου,και καραντίνας να σχετίζονται με εκείνα της πανδημίας του covid-19.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι συμβολισμοί και τα ηθικά διδάγματα του Γάλλου συγγραφέα παραμένουν επίκαιρα στη σημερινή εποχή.Η αναζήτηση της ελευθερίας των πολιτών, τα φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού, αλλά και ο πόλεμος  αποτελούν τα πιο διαχρονικά μηνύματα. Ο Αλμπέρ Καμύ δίνει με το δικό του μοναδικό τρόπο το πιο σημαντικό ηθικο δίδαγμα, την αξία του Ανθρώπου, τη σημασία που πρἐπει να δίνει ο άνθρωπος στις στιγμές, αλλά και τη συνειδητοποίηση της θνητότητάς του.  Αναμφισβήτητα,  η γλαφυρότητα του λόγου του Καμύ αλλά και η μεταφορά σε εικόνες της μεταπολεμικής εποχής,  δεν θα αφήσουν τους θεατές ανεπηρέαστους.

Όταν η επιδημία επιτέλους σταματήσει ο Ριέ θα περπατήσει μαζί με το πλήθος ανθρώπων που γιορτάζουν στους δρόμους.

 Μέσα στο ωραίο κι απαλό φως που ξεχύνονταν πάνω από την πόλη, έπλεαν οι παμπάλαιες μυρωδιές, κρέας ψητό και ποτά με γλυκάνισο. Γύρω του πρόσωπα εκστατικά σηκώνονταν να κοιτάξουν προς τον ουρανό. Άνδρες και γυναίκες αρπάζονταν ο ένας τον άλλο, με πρόσωπα φλογισμένα, με κραυγές πόθου. Ναι, η πανούκλα είχε τελειώσει, και μαζί της ο τρόμος, και τα σφιχτοπλεγμένα χέρια βεβαίωναν ότι κάποτε είχε υπάρξει στ’ αλήθεια εξορία και χωρισμός, με τη βαθύτερη έννοια του όρου… κι ανάμεσα στις εκατόμβες των νεκρών, τις σειρήνες των ασθενοφόρων, τις εξαγγελίες αυτού που συνήθως ονομάζουμε πεπρωμένο, το πεισματικό ποδοβολητό του φόβου και την τρομερή επανάσταση της καρδιάς τους, δεν είχε πάψει να περνά μια πελώρια βουή, που ξυπνούσε τα τρομαγμένα  πλάσματα, που τους έλεγε πως πρέπει να ξαναβρούν την αληθινή τους πατρίδα. Και θα ήταν ευτυχισμένοι, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Και πια ήξεραν πως υπάρχει κάτι που πάντοτε μπορείς να λαχταράς και καμιά φορά να το κερδίζεις: η ανθρώπινη τρυφερότητα…»

Πηγές

Advertising

Αλμπέρ Καμύ, «Η Πανούκλα»: Μία σε βάθος ανάλυση του πιο εμβληματικού έργου 7-11-13 Ανακτήθηκε από https://popaganda.gr/art/albert-camus-the-plague/τελευταία πρόσβαση 12/02/2021

-Η Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ έρχεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Ανακτήθηκε από https://www.culturenow.gr/h-panoykla-toy-almper-kamy-erxetai-sto-idryma-mixalis-kakogiannis/τελευταία πρόσβαση 12/02/21

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως