“Πού είναι ο Γκοντό;” Από την ομάδα Riscus
Θέατρο Δρόμου από την ομάδα Riscus Group Theatre.
Τρίτη 26/6 στις 18.30 και στις 19.00.
Μάρκου Αυρηλίου και Πελοπίδα, Πλάκα.
Εμπνευσμένο από το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ.
Δύο υποκείμενα σε έναν τόπο άχρονο, όπου τίποτα δεν συμβαίνει. Μια σπείρα που ξεκινά από το ασυνείδητο και για μια στιγμή φωτίζει την έννοια του κόσμου; Ή ένας αέναος κύκλος ζωής και θανάτου;
Τα υποκείμενα, μεταβαίνουν από το λόγο στη δράση κι από τη δράση στη μουσική. Από το ηχητικό τοπίο που προκύπτει μέσω της αυθεντικής κίνησης -μιας γέφυρας που ενώνει το συνειδητό με το ασυνείδητο- επιστρέφουν ξανά στο λόγο. Μέσα στη ροή της δράσης κάτι χαλάει, κάτι παρεμβάλλεται, σαν όνειρο, σαν βιαστική σκέψη που ήρθε για λίγο και χάνεται πάλι μέσα στη ροή. Ο σκηνικός χώρος αποδομείται και επαναπροσδιορίζεται.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Μαρία Ουίτσι Χατζή
Αυθεντική Κίνηση: Λαμπρινή Γεωργίου
Παράλληλα κείμενα: Νίκος Μπουκουβάλας, Λυδία Ξουράφη
Παίζουν: Νίκος Μπουκουβάλας, Μαρία Ουίτσι Χατζή
Ομάδα: Riscus Group Theatre
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Η ομάδα θεάτρου Riscus Group Theatre δημιουργήθηκε το 2017 από καλλιτέχνες που αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης στις παραστατικές τέχνες. Την άνοιξη του 2018, στο dance studio Utopia Laboratory και στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, παρουσίασαν την πρώτη τους δουλειά, “The Nightmare Show”, μία παράσταση-performance για τις σκιές του εαυτού. Το υλικό της παράστασης προήλθε από όνειρα-εφιάλτες και κείμενα των μελών της ομάδας. Τώρα για πρώτη φορά θα επιχειρήσουν μία διπλή παράσταση στους δρόμους της Αθήνας, βασισμένη πάνω σε ένα πολυσυζητημένο κείμενο, το “Περιμένοντας τον Γκοντό”, του Σ. Μπέκετ.
Βιογραφικά συντελεστών της παράστασης:
Μαρία Ουίτσι Χατζή – σκηνοθεσία, performer
Η Μαρία Ουίτσι Χατζή είναι ηθοποιός και performer, απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας “Ιάκωβος Καμπανέλλης” (2016-2017) με 2 έτη σπουδών στο Ωδείο Αθηνών (2014-2016). Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. (2006-2012). Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Βίκυ Κυριακουλάκου, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς (Φεστιβάλ Αθηνών), Φίλιππος Τσαλαχούρης (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Χρύσα Τσαμπάζη (Νομισματικό Μουσείο Αθηνών) σε παραστάσεις και performances, με τελευταία της συμμετοχή στην performance διαρκείας “ΤΡΩΑΔΕΣ – Anima Captus” στο Μουσείο Μπενάκη σε σκηνοθεσία Ραφίκας Σαουίς. Από το 2017 αναλαμβάνει εργαστήρια θεατρικού κλόουν. To 2018 σκηνοθέτησε την παράσταση “The Nightmare Show” με την ομάδα Riscus Group Theatre. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια performance, υποκριτικής, στιχουργικής και φωτογραφίας.
Λαμπρινή Γεωργίου – Αυθεντική Κίνηση
Η Λαμπρινή Γεωργίου είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την εκφραστική ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια performance, θεατρικού παιχνιδιού και κίνησης, ενώ τον τελευταίο χρόνο παρακολουθεί σεμινάριο τεχνικής κλόουν. Είναι μέλος της ομάδας Riscus Group Theatre όπου ασχολείται ενεργά με το κομμάτι της αυθεντικής κίνησης. Η αυθεντική κίνηση οδηγεί τους ηθοποιούς σε μια διαδρομή προς τον πυρήνα της δημιουργικότητας ο οποίος πάλλεται πίσω και πέρα από την τεχνική, το ωραίο και το άσχημο, το σωστό και το λάθος.
Νίκος Μπουκουβάλας – performer, παράλληλα κείμενα
Ο Νίκος Μπουκουβάλας είναι performer, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. Το 2016 διετέλεσε βοηθός σκηνής στη 2η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών ΜΕΤΑ, στο θέατρο Πόλη. Το 2017 συμμετείχε στην παράσταση “Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία” σε σκηνοθεσία Τάσου Καράκυκλα, στο θέατρο Επί Κολωνώ και ήταν εθελοντής στο “162 Dance Meetings” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τον τελευταίο χρόνο είναι μέλος της ομάδας Riscus Group Theatre. Παρακολουθεί σεμινάριο τεχνικής κλόουν και ασχολείται με τη μουσική.
Λυδία Ξουράφη – παράλληλα κείμενα
Η Λυδία Ξουράφη ασχολείται με την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και στην τέχνη. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και Κοινωνική Έρευνα. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα και εργαστήρια θεατρικής τέχνης στην Αθήνα και στην Κοπεγχάγη της Δανίας (Copenhagen International School of Performing Arts). Ασχολείται με τo δημιουργικό συμμετοχικό θέατρο από το 2008 σε διάφορα καλλιτεχνικά πλαίσια. Ήταν μέλος των θεατρικών ομάδων του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών, της ομάδας Μετά-φραση στην Αθήνα και του TeaterInterakt στο Malmö της Σουηδίας. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα και στο Malmö. Τον τελευταίο χρόνο είναι μέλος της ομάδας Riscus Group Theater στην Αθήνα και ασχολείται κυρίως με το σωματικό θέατρο. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την έρευνα και την έννοια της συμμετοχικότητας στις παραστατικές τέχνες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αφηγηματική ταυτότητα, τις κοινωνικές κατασκευές και την φαινομενολογία.