Κάκια Παναγιώτου μια σπουδαία ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου

Κάκια ΠαναγιώτουΗ Κάκια Παναγιώτου γεννήθηκε 6 Ιανουαρίου του 1923 στη Αθήνα. Το 1929 θα μετακομίσει με την οικογένειά της στο Βόλο. Από παιδί φάνηκε το ταλέντο της στην υποκριτική. Καθώς στη πρώτη της θεατρική παράσταση «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» θα λάβει θερμές κριτικές. Παράλληλα με το σχολείο η Κάκια Παναγιώτου παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής από την ηθοποιό Γλυκοφρύδη. Με την βοήθειά της θα δώσει μεγαλώνοντας εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο όπου και θα επιτύχει. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οξύ αντίδραση του πατέρα της. Με αποτέλεσμα, να την διώξει από το σπίτι. Όταν παντρεύτηκε, ο πατέρας της πίστευε ότι θα σταματήσει από το θέατρο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, διότι ο άντρας της πίστευε στο ταλέντο της.

Πέρα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η Κάκια Παναγιώτου θα σπουδάσει στη Γερμανική Ακαδημία, όπου θα αποφοιτήσει με άριστα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησή της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχε σημαντικούς δασκάλους, όπως τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Δημήτρη Ροντήρη.  Το 1945 θα παίξει στη πρώτη της θεατρική παράσταση στο Θέατρο Κοτοπούλη στη θεατρική παράσταση «Δον Κάρλο» του Σίλερ. Ενώ το 1948 θα προσληφθεί από το Εθνικό Θέατρο ως κορυφαία του αρχαίου δράματος. Θα περιοδεύσει με πολλούς θιάσους, όπως με τον θίασο Κοτοπούλη όπου θα περιοδεύσει σε Κύπρο και Αίγυπτο. Το 1953 έως το 1988 θα γίνει ένα από τα βασικά στελέχη του Εθνικού Θεάτρου. Το διάστημα αυτό θα παίξει σε σημαντικές παραστάσεις, όπως «Ριχάρδος Γ’», «Βασιλιάς Ληρ» κ.α

Το 1954 θα παίξει για πρώτη φορά στη Επίδαυρο στη παράσταση «Ιππόλυτος». Την ίδια χρονιά θα εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη ταινία που έπαιξε η Κάκια Παναγιώτου είναι ο «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» του Αλέκου Σακελάριου.  Από το 1960 θα αρχίσει να παίζει πιο συχνά σε κινηματογραφικές ταινίες. Κάποιες από αυτές είναι «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Στεφανία» κ.α. Στο κινηματογράφο έπαιξε σε δραματικές ταινίες κυρίως. Τελευταία της κινηματογραφική ταινία ήταν το 2003 η  «Πολίτικη Κουζίνα».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στη τηλεόραση. Το 1972 θα παίξει στη σειρά «Κεκλεισμένων των θηρών». Έπειτα θα έρθουν κι άλλες σειρές στην ελληνική τηλεόραση όπως «Σκοτεινές δυνάμεις», «Ταξίδι» κ.α. Το 2007-2008 θα παίξει το ρόλο της αφηγήτριας στην επιτυχημένη σειρά του Χάρη Ρώμα «Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Κάκια Παναγιώτου έπαιξε σημαντικούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στο κινηματογράφο και στη τηλεόραση. Η Κάκια Παναγιώτου ήταν μια ηθοποιός χαμηλών τόνων. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 7 Απριλίου του 2013.

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως