
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Καισαριανή το 1938. Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Χρήστου Βαχλιώτη. Η πρώτη του εμφάνιση γίνεται το 1962 στο θίασο του Κ. Λειβαδέα συμμετέχοντας ως Κρέοντας στον Οιδίποδα Τύραννο. Μέχρι το 1965 συνεργάζεται με τους θιάσους Β. Διαμαντόπουλου – Μ. Αλκαίου, Τίτου Βανδή, Μιράντας – Μπάρκουλη, κ.α.
Με τον κινηματογράφο θα ασχοληθεί το 1968 οπου γυρίζει την ταινία Επί εσχάτη προδοσία μαζί με τον Άγγελο Παπαηλία.Το έτος 1968 ιδρύει μαζί με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Τ. Καλφόπουλο το θίασο Βήματα. Η πρώτη του σκηνοθεσία είναι με το έργο Η αυλή των θαυμάτων. Μετά την περίοδο της δικτατορίας εξαιτίας της οποίας το θέατρο είχε διαλυθεί, ιδρύει (τo 1971 )μαζί με την ηθοποιό Ε. Καρπέτα τη Στοά, την οποία διευθύνει μόνος του από το 1974 έως σήμερα. Στο θέατρο αυτό, με βασική πρωταγωνίστρια τη Λήδα Πρωτοψάλτη, έχει ανεβάσει περίπου εβδομήντα έργα, κυρίως νεοελλήνων συγγραφέων (Χάκκας, Ποντίκας, Διαλεγμένος, Ν. Παπαγεωργίου, Κουρετζής, Θωμόπουλος, Μανιώτης, Μέντης, Βέργου, Μποστ, Καμπανέλλης, Φακίνος), αλλά και Μποντ, Λόρκα, Κέσσλερ, Πιραντέλλο, Στρίντμπεργκ καθώς και τρεις τραγωδίες του Ευριπίδη. Έχει σκηνοθετήσει στο «Άρμα Θέσπιδος», στο Εθνικό Θέατρο, στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σε άλλα θέατρα.
Έχει διδάξει υποκριτική στις σχολές Π. Μ. Βεάκη και Π. Κατσέλη και σειρά μαθημάτων στο Θεατρολογικό Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Ήταν για ένα διάστημα διευθυντής και δάσκαλος υποκριτικής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (2005-2006). Από τον Μάϊο του 2015 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
Σκηνοθεσίες και βραβεία
Το έτος 1999 ο Θανάσης Παπαγεωργίου σκηνοθέτησε τη λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη Το τραγούδι του νεκρού αδελφού.
Το 2000 βραβεύτηκε με το βραβείο Κουν για τη σκηνοθεσία του στο έργο La cumparsita του Παν. Μέντη.
Το 2001 βραβεύτηκε από το περιοδικό Αθηνόραμα για την παράσταση Εκάβη του Ευριπίδη (1ο βραβείο κοινού σκηνοθεσίας, παράστασης, φωτισμών). Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας «Φώτης Πολίτης» για την προσφορά του σαν σκηνοθέτης.
Στην τηλεόραση σκηνοθέτησε θεατρικά έργα για το Θέατρο της Δευτέρας. Σκηνοθέτησε μαζί με τον Πόλ Σκλάβο και πρωταγωνίστησε στη σειρά Μαντάμ Σουσού. Επίσης έπαιξε στις σειρές Το λαχείο (Ν. Αλευράς) Μικροί μεγάλοι (Α. Παπαθεοδώρου) και 13ο κιβώτιο (Τ. Ψαρράς). Στον κινηματογράφο έχει φιλικές συμμετοχές σε ταινίες των Τσεμπερόπουλου και Περράκη.

Στη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ υπάγεται και ο ρόλος του Μάρκου Βαμβακάρη τον οποίο επάξια σκηνοθέτησε και ερμήνευσε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, ως φόρο τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη, να παρουσιαστεί η ζωή του στον Πειραιά όπου και μεγαλούργησε ως μουσικός.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργική προσωπικότητα της παλιάς γενιάς ηθοποιών, εκείνων που αγαπούν το θέατρο και το υπηρετούν με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Η θεατρική του πορεία, σχεδόν πενήντα χρόνια, δημιούργησε μια δική του ερμηνευτική σχολή, μέσω της οποίας αναδείχθηκε η ελληνική πνευματικότητα.
Το θέατρο “Στοά” στου Ζωγράφου που ιδρύθηκε από τον Θανάση Παπαγεωργίου το 1971, αποτέλεσε πόλο έλξης καλλιεργημένων θεατών που αναζητούν ποιότητα στις παραστάσεις αλλά και υποψήφιων ηθοποιών με όραμα. Στην ερώτηση που του εχει τεθεί σε συνέντευξη στο τι θεωρεί αληθινή δημιουργία στο θεάτρο, (στο σανίδι) …απάντησε ως εξής:
Κάτι που είναι μοναδικό, που δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος. Αυτό που βγαίνει από τα τρίσβαθα του είναι σου και απευθύνεται στα τρίσβαθα του είναι κάποιου άλλου. Μια υπόγεια μυστική σχέση που δεν μπορεί να περιγραφεί. Κάτι που συμβαίνει μία και μοναδική φορά.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου βαθιά πολιτικοποιημένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης και θεατράνθρωπος, δεν μένει απαθής μπροστά στην κοινωνικοπολιτική παθογένεια αλλά με τον τρόπο του δίνει το δικό του στίγμα είτε απαντώντας σε κοινωνικοπολιτικα ζητήματα που τον θίγουν προσωπικά, είτε παραμένοντας αποστασοποιημένος απο ότιδηποτε φθείρει το κύρος και την ηθική του υπόσταση.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου σχεδόν αηδιασμένος από τα όσα συνέβησαν στο χώρο του θεάτρου με την υπόθεση Λιγνάδη, με τα θέατρα κλειστά και το θεατρικό οικοδόμημα να κοίτεται στις λάσπες της διαφθοράς, έδωσε το δικό τη δική του απάντηση.
Συγκεκριμένα στην πρόταση που δέχθηκε ο Θανάσης Παπαγεωργίου για επιχορήγηση του θεάτρου στοά απάντησε ως εξής σε μια επιστολή προς την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
“Κυρία Υπουργέ του Πολιτισμού, χτες υπέβαλα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ την αίτησή μου για επιχορήγηση του Θεάτρου Στοά για τη νέα περίοδο. Σήμερα επιθυμώ να δηλώσω δημοσίως ότι την αποσύρω, επειδή, μετά από πενήντα χρόνια έντιμου και εξαντλητικού αγώνα για ένα καλύτερο θέατρο, αισθάνομαι ότι προδίδω τον αγώνα μου, αν η χώρα μου με κρίνει ικανό για επιχορήγηση με μια απόφαση που θα φέρει την υπογραφή σας, και που θα προέρχεται από έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει, δεν έχει πληροφορηθεί, δεν είναι δουλειά του να ξέρει, δεν έχει καμία ευθύνη, που εξαπατάται από άτομα που κατοικούν στον κόρφο του, που απαξιώνει τόσο εύκολα την τέχνη της υποκριτικής (προφανώς συγχέοντας την με αυτήν της υποκρισίας) και που για όλα φταίνε οι άλλοι, οι απέναντι, οι πρώην, οι πολιτικοί του αντίπαλοι κλπ. Πιστεύω, κυρία, ότι ο Άρχων ενός Υπουργείου που ασχολείται με τον Πολιτισμό πρέπει βασικά να ανήκει στους πνευματικούς ανθρώπους και για μένα ο πνευματικός άνθρωπος είναι ταυτόχρονα και πολιτισμένος και ευαίσθητος και έντιμος και κυρίως αναλαμβάνει τις όποιες ευθύνες του αναλογούν, έστω κι αν οι προϊστάμενοι-του του φορτώνουν και τις δικές τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν αρνείται τις υποχρεώσεις του, δεν λέει ασύστολα ψεύδη, δεν καταφεύγει σε φτηνές δικαιολογίες, ξεπουλώντας π.χ. τόσο φτηνά – έλεος, κυρία! – τον χθεσινό του φίλο, δεν του φέρεται έτσι άνανδρα κρεμώντας τον ‘στα μανταλάκια’, δεν τον πετάει σαν στυμμένη λεμονόκουπα μόλις δει τα σκούρα επειδή ο φίλος αποδείχτηκε κάλπης. Δεν υπερασπίζομαι τον άθλιο που σας εξαπάτησε, αλλά στις πράξεις του, ως εκ της θέσεώς σας, καθρεφτίζεστε κι εσείς και χωρίς να το θέλετε, σχεδόν υποχρεωτικά, γίνεστε το ίδιο ‘επικίνδυνη’ όπως κι εκείνος. Και μοιάζει να το αποδέχεστε τώρα που προσπαθείτε ‘να την κάνετε’ με μικρά πηδηματάκια, πηδώντας πρώτη από το καράβι. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να ηγείται καμιάς δημόσιας αρχής, πόσο μάλλον ενός Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν επιθυμώ να γίνω εκλεκτός ενός τέτοιου Υπουργείου που έχει χάσει εντελώς τη σοβαρότητά του και το οποίο δεν μπορώ να έχω σε καμία εκτίμηση. Όχι ότι το είχα και ποτέ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά τώρα αισθάνομαι ότι, εξ αιτίας σας, έχει πλέον γελοιοποιηθεί τελείως κι εγώ δεν επιθυμώ να λάβω καμία βοήθεια, αν προέκυπτε, από ένα γελοιοποιημένο υπουργείο Πολιτισμού.
Κυρία Μενδώνη, αυτόν τον Πολιτισμό σας τον χαρίζω. Θα κρατήσω τον δικό μου.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”
Πηγές
- “Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι πραγματικός θεατράνθρωπος” Ανακτήθηκε από https://popaganda.gr/postscripts/thanasis-papageorgiou-2/ τελευταία πρόσβαση 12/4/2021
- Θανάσης Παπαγεωργίου “Συνηθίσαμε την οικονομική κρίση στο Θέατρο” Ανακτήθηκε από https://www.athensvoice.gr/culture/theater/626706_thanasis-papageorgioy-thanasis-papageorgioy-synithisame-tin-oikonomiki-krisi τελευταία πρόσβαση 12/4/21
- Θανάσης Παπαγεωργίου σκηνοθἐτης Ανακτήθηκε από https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=44271 τελευταία πρόσβαση 12/4/21