Η Βέρα Ζαβιτσιάνου υπήρξε μία εκ των σπουδαιότερων πρωταγωνιστριών του ελληνικού θεάτρου η οποία ξεχώρισε τόσο για την υποκριτική της δεινότητα, όσο και για το ταλέντο της στο τραγούδι.
Τα πρώτα θεατρικά της βήματα
Η Βέρα Ζαβιτσιάνου, με καταγωγή από την Εξωγή της Ιθάκης, γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο τη δεκαετία του 1930 όπου και μεγάλωσε. Παρόλο που είναι γνωστή ως ηθοποιός, η καλλιτεχνική της δράση ξεκίνησε από το τραγούδι, τραγουδώντας μαζί με την αδερφή της Μαρία και τη Μαίρη Λω. Φοίτησε στην Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης ενώ το ντεμπούτο της στο θεατρικό σανίδι έκανε το 1954 στο έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Με τα δόντια». Παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης έως το 1958 συμμετέχοντας σε μια σειρά από σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων τα «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ, «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ, «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Η αρκούδα», «Η επέτειος», «Ο βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, «Η αγριόπαπια» του Ίψεν, «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ. Συμμετείχε ακόμη, σε έργα των Μπρεχτ, Ο’ Κείζι και Καμπανέλλη.
Η καλλιτεχνική της πορεία στο θέατρο
Εν συνεχεία της θεατρικής της πορείας συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Χορν αλλά και με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, όπου συμμετείχε στο «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη. Από το 1963 και για μία δεκαετία συνεργάστηκε αποκλειστικά με το Εθνικό Θέατρο. Μοναδική στιγμή αποτελεί η ερμηνεία της ως Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Το 1973 διετέλεσε θιασάρχης μαζί με τους Αλέκο Αλεξανδράκη και Άγγελο Αντωνόπουλο, ενώ τη δεκαετία από το 1986 ως και το 1997 συνεργάστηκε εκ νέου με το Εθνικό Θέατρο. Άξια αναφοράς αποτελεί και η ερμηνεία της στον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ουρανός Κατακόκκινος» το 1998 στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη. Το 2002 έπαιξε για τελευταία φορά στο έργο του Ευγένιου Ο’ Νιλ, «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Προηγήθηκαν αυτού, μια σειρά απο επιτυχείς ερμηνείες της Βέρας Ζαβιτσιάνου στα έργα «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρι, «Δούλες» του Ζαν Ζενέ και «Ευαίσθητη ισορροπία» του Άλμπι.
Η ξεχωριστή φωνή της ηθοποιού
Με την απαράμιλλη φωνή της, η Βέρα Ζαβιτσιάνου είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο καθώς και να απαγγείλει πλειάδα ποιημάτων, ανάμεσα στα οποία των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Μανιώτη και Κώστα Ευαγγελάτου.
Μοναδική εμφάνιση της ηθοποιού στην τηλεόραση ήταν ο ρόλος της κυρίας Κούλας στην ομώνυμη τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος του Μένη Κουμανταρέα, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.
Είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, αλλά και με το «Έπαθλο Κοτοπούλη».
Η Βέρα Ζαβιτσιάνου έπειτα απο πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο απεβίωσε το 2008 στην Αθήνα.
Δικτυογραφία:
Βέρα Ζαβιτσιάνου. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/
Αφιέρωμα στην ηθοποιό του θεάτρου Βέρα Ζαβιτσιάνου. Ανακτήθηκε από: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vera-zavitsianoy-11-septemvrioy-2008/
«Έφυγε» η ηθοποιός Βέρα Ζαβιτσιάνου. Ανακτήθηκε απο: https://www.tovima.gr/2008/11/25/culture/efyge-i-ithopoios-bera-zabitsianoy/