
Παρουσιάζουμε 12 εφευρέσεις που ίσως δεν γνωρίζετε ότι έγιναν από γυναίκες προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Γυναίκες που αψήφισαν τα πιστεύω της εποχής τους και θέλησαν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο, πιο εύκολο για την ζωή του ανθρώπου.
1. Αναγνώριση και αναμονή κλήσεων
Η Dr. Shirley Ann Jackson, Αμερικανίδα φυσικός, της οποίας η έρευνα από το 1970 έχει συνεισφέρει στο να έχουμε σήμερα την αναγνώριση και αναμονή κλήσεων. Επίσης, είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που πήρε διδακτορικό από το ίδρυμα ΜΙΤ, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
2. Μπαταρίες διαστημικών σταθμών
Οι μπαταρίες μακράς διαρκείας νικελίου-υδρογόνου είναι μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς βοήθησαν στην παροχή ενέργειας του Παγκόσμιου Διαστημικού Σταθμού. Η Όλγα Γκονζάλεζ Σαναμπρία, ανέπτυξε τεχνολογία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία αυτών των μπαταριών το 1980, ενώ τώρα ηγείται του τμήματος μηχανικής στο ερευνητικό κέντρο της NASA.
3. Απομόνωση βλαστοκυττάρων
Η πατέντα της βραβεύθηκε το 1991 και από τότε, η Αν Τσουκαμότο πραγματοποίησε μεγάλα επιτεύγματα στο να κατανοεί πώς λειτουργεί το αιματολογικό σύστημα των καρκινοπαθών, κάτι που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στην θεραπεία του καρκίνου.
4. Χαρτοσακούλα
Η εργάτρια βαμβακιού, Margaret Knight, εφηύρε τη χαρτοσακούλα το 1868, αλλά ένας άντρας, ο Charles Annan, προσπάθησε να κλέψει και να κατοχυρώσει πρώτος την ιδέα της.
5. Αλεξίσφαιρο γιλέκο
Το 1965, η χημικός Stephanie Kwolek εφηύρε ένα ύφασμα από συνθετικές ίνες που ήταν τόσο ισχυρό, που ήταν αλεξίσφαιρο. Το υλικό αυτό ονομάζεται κέβλαρ, είναι πέντε φορές πιο δυνατό από ατσάλι και έχει σώσει χιλιάδες ζωές.

6. Γλώσσα Υπολογιστών
Η ναύαρχος Dr. Grace Murray Hopper βοήθησε στον προγραμματισμό των πρώτων υπολογιστών. Συγκεκριμένα, εφηύρε το «COBOL», ή «κοινή επιχειρηματική γλώσσα» το 1959. Συγκεκριμένα, η Hopper είναι το πρόσωπο πίσω από το εργαλείο μεταγλωττισμού, το οποίο μεταφράζει οδηγίες σε κώδικες που μπορούν να «διαβάσουν» τα κομπιούτερ, κάνοντας, έτσι, τον προγραμματισμό γρηγορότερο και οδηγώντας σταδιακά στην «επαναστατική» λειτουργία των υπολογιστών.
7. Monopoly
Η Elizabeth Magie εφηύρε το «The Landlord’s Game» το 1904. Ήθελε να δείξει τα προβλήματα του καπιταλισμού, μέσω ενός καινοτόμου παιχνιδιού, στο οποίο οι παίκτες θα αντάλλασσαν ψεύτικα χρήματα και τίτλους ιδιοκτησίας. Το παιχνίδι στη συνέχεια αντιγράφτηκε και πωλήθηκε ως «Monopoly» τριάντα χρόνια μετά.
8. Θεραπεία για τα εγκαύματα
Στα τέλη του 1990, η Dr. Fiona Wood έφερε την επανάσταση στην ιατρική περίθαλψη για σοβαρά εγκαύματα όταν δημιούργησε το σπρέι που αποτελείτο από κύτταρα δέρματος.
9. Υαλοκαθαρίστηρες
Η Mary Anderson εφηύρε τους υαλοκαθαριστήρες όταν επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, μια χιονισμένη μέρα το 1902. Όταν παρατήρησε ότι ο οδηγός του οχήματος στο οποίο επέβαινε, αναγκάστηκε να ανοίξει το παράθυρο, για να καθαρίσει το χιόνι από το παρμπρίζ. Έτσι, σκέφτηκε την ιδέα ενός κονταριού με μία λαστιχένια λεπίδα στο τέλος του, το οποίο θα μπορούσε να κινείται μέσα από το όχημα. Το 1903 βραβεύτηκε για την πατέντα της. Ωστόσο, η πατέντα κρίθηκε ανεπιτυχής από τις εταιρείες αυτοκινήτων, καθώς θεωρήθηκε ότι θα αποσπούσε την προσοχή των οδηγών. Βέβαια, αργότερα, αυτή η εφεύρεση που ονομάστηκε σε «υαλοκαθαριστήρες» έγινε βασικό εξάρτημα των αυτοκινήτων, χωρίς, όμως, η Άντερσον να κερδίσει κάτι.

10. Πλυντήριο πιάτων
Η Josephine Cochrane εφηύρε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο πλυντήριο πιάτων στη δεκαετία του 1880. Ήθελε ένα μηχάνημα που θα έπλενε τα πιάτα της γρηγορότερα από τους υπηρέτες της, και χωρίς να σπάνε. Η μηχανή που δημιούργησε, περιελάμβανε έναν κινητήρα που περιστρέφει εσωτερικά έναν τροχό και ήταν ουσιαστικά το πρώτο αυτόματο πλυντήριο πιάτων που δοκιμάστηκε έτσι η πίεση νερού. Τα χρέη που της άφησε ο σύζυγός της μετά το θάνατό του, την παρακίνησε να ανοίξει το δικό της εργοστάσιο παραγωγής.
11. Πάνες μιας χρήσης
Όταν η Marion Donovan εφηύρε τις πάνες μιας χρήσης, υπέστη αρχικά τις κοροϊδίες των ανδρών που κυριαρχούσαν στην μεταποιητική βιομηχανία εκείνη την περίοδο.
12. Κλειστό σύστημα παρακολούθησης
Η νοσοκόμα Μαρί Βαν Μπριτάν Μπράουν σκέφτηκε πως ένα κλειστό σύστημα παρακολούθησης θα την έκανε να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής. Έτσι, μαζί με το σύζυγό της, Άλμπερτ, ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα παρακολούθησης σε σπίτι, ως τρόπο προστασίας από τα αυξημένα κρούσματα εγκλημάτων και τη χαμηλή ανταπόκριση της αστυνομίας, κατά την δεκαετία του 1960.
Πηγή
ww.wikipedia.com