Mariya Oktyabrskaya: Η γυναίκα που πολέμησε τους Ναζί

Πηγή: upload.wikimedia.org

 

Μια αφανής ηρωίδα, μια «Παραμελημένη Πριγκίπισσα της Disney», θα γεννηθεί στις πρώτες γραμμές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το 1943. Η Mariya Oktyabrskaya υπήρξε μια πιστή και περήφανη σύζυγος. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε τον θάνατο του συζύγου της, δε δίστασε να παρατήσει τα πάντα και να γυρέψει εκδίκηση.

Γεννήθηκε στη Κριμαία, στις 16 Αυγούστου του 1905, μέσα σε μια φτωχική οικογένεια και με άλλα εννιά αδέλφια. Δούλευε σε μια κονσερβατοποιεία και αργότερα ως τηλεφωνήτρια, ήδη από νεαρή ηλικία. Στα 20 της χρόνια θα παντρευτεί τον Αξιωματικό της Σοβιετικής Ένωσης, Ilya Oktyabrskaya, και η ζωή της θα αλλάξει ριζικά. Αρχίζει να ενδιαφέρεται για θέματα του στρατού και να συμμετέχει ενεργά στις υποθέσεις του. Εντάχθηκε στο «Σωματείο των Στρατιωτικών Συζύγων», όπου εκπαιδεύτηκε ως στρατιωτική νοσοκόμα και έμαθε να οδηγάει.

Παντρεύεσαι έναν αξιωματικό και αμέσως υπηρετείς τον στρατό. Το είσαι σύζυγος ενός στρατιωτικού, δεν σε κάνει μόνο υπερήφανη γυναίκα, αλλά είναι και ένας τίτλος υπευθυνότητας.

Ο πόλεμος, όμως, ταράζει τη ζωή. Όταν ξεσπά ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος», εκείνη μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκαταλείψει το σπίτι της. Εκείνη θα καταφύγει στο Τόμσκ της Σιβηρίας. Ο σύζυγος θα μείνει πίσω για να πολεμήσει. Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα ιδωθούν. Εκείνος θα πεθάνει το 1941, πολεμώντας εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας στο Κίεβο. Θα περάσουν δύο χρόνια μέχρι να το μάθει η Mariya και όταν τελικά το μαθαίνει εξοργίζεται. Το πένθος της μετατρέπεται σε μαχητικότητα. Και έτσι ξεκινά ο δικός της πόλεμος.

 

 

Το τανκ “Fighting Girlfriend” της Mariya         Πηγή: We Are The Mighty

 

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες θυμάτων trafficking από τα Βαλκάνια

Πουλά όλη της περιουσία του. Με τα χρήματα αγοράζει ένα μεσαίο Τ-34 τανκ, το οποίο και δωρίζει στον Κόκκινο Στρατό. Ζητά να ονομαστεί το τανκ «Fighting Girlfriend» και να το οδηγεί η ίδια. Το Υπουργείο Άμυνας θα συμφωνήσει και η Mariya δε χάνει ούτε λεπτό. Ξεκινά την εκπαίδευση της για πέντε μήνες και τη στιγμή που την ολοκληρώνει, ξεχύνεται στη μάχη. Τοποθετείται στο 26ο Τάγμα Αρμάτων Τανκ, στη δεύτερη διμοιρία, στη θέση του οδηγού και του μηχανικού. Η παρουσία της, στην αρχή, θεωρήθηκε αστείο. Τι να κάνει μια γυναίκα στη μάχη; Και κυρίως τι κάνει μέσα σε ένα τανκ;

Η Mariya, όμως, δεν ενδιαφέρεται για τις κακές γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο του 1943 ξεκινά δυναμικά στο Σμολένσκ. Η πρώτη της μάχη θα δοθεί στις 21 Οκτωβρίου. Όσοι την είδαν, έμειναν άναυδοι. Η Mariya οδήγησε το τανκ νικηφόρα μέσα στη μάχη, συμπληρώνοντας σημαντικές νίκες και καταστρέφοντας αντίπαλο οπλισμό. Όταν το τανκ χτυπήθηκε από βλήμα, εκείνη δε δίστασε να παρακούσει τις εντολές του πρωτοκόλλου και να βγει από το τανκ επισκευάζοντας το επί τόπου. Η πράξη της αυτή, της δώρισε τον τίτλο του Λοχαγού.

Στις 17 και 18 Νοεμβρίου, οι Σοβιετικές Δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη Νοβόγιε Σέλο μετά από νυχτερινή μάχη. Στη μάχη αυτή, ένα γερμανικό βλήμα εξεράγει μπροστά από το τανκ σταματώντας την πορεία του. Η Mariya και ένα μέλος του πληρώματος πηδούν έξω από το τανκ, για να το επισκευάσουν, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα ανταποδίδει τα πυρά. Η προσπάθεια τους ήταν επιτυχείς. Το τανκ συνέχισε την μάχη και επανήλθε πλήρως λίγες μέρες μετά. Παίζει όμως με τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης  USS Indianapolis: ένας εφιάλτης στην θάλασσα

 

Σκίτσο της Μariya                                                         Πηγή: findagrave.com

 

Στις 17 Ιανουαρίου συμμετέχει σε μια ακόμη νυχτερινή μάχη. Αυτή τη φορά για την «Άμυνα  Leningrad–Novgorod». Η μάχη θα γίνει στο χωριό Σβέντι.  Αποστολή της να καταστρέψει την αντίσταση στις τάφρους και τις φωλιές των πολυβόλων, καταστρέφοντας παράλληλα ένα Γερμανικό αυτοπροωθούμενο όπλο. Το τανκ, ωστόσο, θα χτυπηθεί από ένα αντιαρματικό βλήμα. Η Mariya θα κατεβεί για να το επισκευάσει. Δε  θα προλάβει να μπει ξανά μέσα. Θα χτυπηθεί στο κεφάλι από θραύσματα και θα χάσει τις αισθήσεις της. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Κιέβου, όπου πέφτει σε κώμα. Δύο μήνες μετά, στις 15 Μαρτίου 1944 και στα 38 της χρόνια, η Mariya πεθαίνει.

Πέντε μήνες μετά τον θάνατο της, της απονέμεται το μετάλλιο του Ήρωα από την Σοβιετική Ένωση. Η ήττα, όμως, της Ένωσης θα οδηγήσει και στη λήθη μνήμη της Mariya. Αυτή θα επανέλθει αργότερα κατά την άνοδο του Φεμινισμού. Το Αμερικανικό Εθνικό Ραδιόφωνο, μάλιστα, θα δημοσιεύσει ένα καρτούν με τα κατορθώματα της. Η  Mariya Oktyabrskaya, πάντως, υπήρξε μια δυναμική γυναίκα, περήφανη και σίγουρα αληθινή. Αγάπησε πραγματικά και χωρίς φόβο υπερασπίστηκε τα ιδεώδη της και την πατρίδα της.

 

Mariya Oktyabrskaya
Η προτομή της Mariya Oktyabrskaya στο Τόμσκ             Πηγή: thevintagenews

 

Πηγές

Nikola Budanovic,When her husband was killed by the Nazis, she bought a tank and went on a rampage on the Eastern Front. Ανακτήθηκε από https://www.thevintagenews.com/2018/04/03/mariya-oktyabrskaya/

Διαβάστε επίσης  Μαρλέν Ντίτριχ: Η απόλυτη σταρ του 20ού αιώνα

Gina Dimuro, The Nazis Killed Her Husband, So She Got A Tank – And Her Revenge. Ανακτήθηκε από https://allthatsinteresting.com/mariya-oktyabrskaya

Angie Barnes, Meet The Russian Widow Who Took Revenge On The Nazis With Her Very Own Tank. Ανακτήθηκε από http://boredomtherapy.com/mariya-oktyabrskaya/

Mariya Oktyabrskaya (1905-1944):The Tank-Driving Widow. Ανακτήθηκε από https://www.rejectedprincesses.com/princesses/mariya-oktyabrskaya

Alex Johnson, The Fighting Girlfriend. Ανακτήθηκε από https://museumhack.com/the-fighting-girlfriend/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en