Πολιτιστική Ατζέντα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Άρωμα γυναίκας στην Αθήνα. Ο πολιτισμός τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις από σήμερα και για μερικές μέρες ακόμα θέτουν στο επίκεντρο τη γυναίκα. Εσύ θα είσαι εκεί;

Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Μια ημερίδα με επίκεντρο τη γυναίκα αθλήτρια, που αποσκοπεί στο να επιμορφώσει τους προπονητές, γυμναστές, καθηγητές φυσικής αγωγής, γονείς αθλητριών αλλά και τις ίδιες τις αθλούμενες, για τις ιδιαίτερες φυσιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες των γυναικών κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα σωματικής άσκησης.

Πολλές πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα προγράμματα φυσικής άσκησης που λαμβάνουν υπόψιν τους αυτές τις ιδιαιτερότητες συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των τραυματισμών, στην αποφυγή διατροφικών διαταραχών, στη μείωση των ποσοστών εγκατάλειψης της συμμετοχής σε αθλητικά προγράμματα, καθώς και στη σημαντική ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των κοριτσιών/γυναικών και της αποδοχής της σωματικής τους εικόνας.

Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα διερευνηθούν τα εμπόδια που καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των γυναικών στον αθλητισμό σε σχέση με τους άντρες. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους φραγμούς τόσο στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό όσο και στη συμμετοχή τους στην προπονητική και στην αθλητική διοίκηση. Το Σάββατο 09/03 | 10.00 – 14.00. Είσοδος ελεύθερη.

Kapopoulos Fine Arts Golden Hall Gallery:

Η Kapopoulos Fine Arts Golden Hall Gallery γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με μια ομαδική έκθεση σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Διοργανώνεται από τις 7 έως τις 16 Μαρτίου στο Golden Hall, στο Μαρούσι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και της έκθεσης πραγματοποιείται και μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία σε συνεργασία με το «Make a wish» (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος). Εγκαίνια έκθεσης: 7 Μαρτίου 2019. Ώρα 18.00-21.00. Διάρκεια έκθεσης: 8-16 Μαρτίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-21.00. Σάββατο 10.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης  Parkour: Η πόλη ως "εμπόδιο" αθλητικής διαδρομής

Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Αθηναίων σας προσκαλεί την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα” στην εκδήλωση:
“Ο Γυναικείος λόγος στους αρχαίους ποιητές”. Ένα θεατρικό αναλόγιο για τις γυναίκες στο έργο των αρχαίων Ελλήνων ποιητών. Οι γυναίκες είχαν σημαντική θέση στο έργο των αρχαίων Ελλήνων ποιητών- άλλες φορές ως θύματα του άντρα, πατέρα, του κατακτητή και άλλες φορές ως φωτεινά παραδείγματα θάρρους πυγμής και χειραφέτησης. Η θηλυκή ενέργεια έντονα παρούσα στο έργο τους, με σκοπό την αμφισβήτηση της πατριαρχικής εξουσίας μέσα από τις πράξεις των ηρωίδων του αττικού δράματος.

Ο μύθος μπλέκει με την πραγματικότητα .Υπαρκτά ή φαντασιακά πρόσωπα; Δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία στις μέρες μας είναι ο καθαρός και γεμάτος δύναμη λόγος.
Λόγος που οδηγεί στην πράξη. Στην γυναικεία απελευθέρωση.
Στο αναλόγιο θα ακουστούν γυναικείοι μονόλογοι από έργα των αρχαίων μας ποιητών. Το λυρικό τραγούδι, μαζί τη συνοδεία πιάνου, θα υπογραμμίσει το συναίσθημα και θα μας ταξιδέψει μαγικά.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Φέτος, η 4η συνεχόμενη διοργάνωση Ms Pepper 2019 NO FILTER εμπνέεται από τη σύγχρονη γυναίκα, χωρίς φίλτρα. Θεατρικά αναλόγια, ομιλίες και συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας, και πολλή μουσική θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή, 17. Μαρτίου 2019 και ώρα 16:00.

Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση Women Act, που έχει ως κύριο στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17.30 και 18.30 πάνελ συζήτησης με τίτλο No Filter Stories by Women Act, με ομιλητές από διάφορους χώρους, αλλά και τη συμμετοχή του κοινού. Σε συνεργασία με τη διεθνή μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid, που έχει ως κύριο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18.30 και 19.30 ένα workshop από ομάδα ενδυνάμωσης γυναικών της ActionAid, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τα χαρακτηριστικά τριών σημαντικών γυναικών της Ιστορίας ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί η έρευνα της οργάνωσης για την ενδοοικογενειακή βία.

Διαβάστε επίσης  Ο μεγάλος κωμωδοποιός Αριστοφάνης (μέρος 1ο)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα λαμβάνει χώρα παράλληλη δράση με εγκατάσταση της ActionAid. Στο χώρο θα βρίσκονται 6 stand με 6 ζευγάρια παπούτσια, που αντιστοιχούν σε 6 γυναικείες ιστορίες, τις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μέσα από τα αντίστοιχα ακουστικά που θα βρουν. Η ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει ότι απέναντι σε κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, η μόνη απάντηση είναι η μηδενική ανοχή.

Το μουσικό στίγμα της ημέρας θα δώσει ένα live αφιερωμένο στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του 20ου αι. Ξεκινώντας στις 20:00, 14 πιπεράτοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στo Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, χωρίς διακοπή για 2.5 ώρες.

Παράλληλα με όλες τις δράσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και έκθεση φωτογραφίας με θεματική #nofilter, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Focus. Την έκθεση θα απαρτίζουν έργα σπουδαστών της σχολής, αλλά και των ακροατών του Pepper 96.6, που θα παραμείνουν στους χώρους του ΙΜΚ ως και την 20 Μαρτίου.

Ο Pepper 96.6 σε ζωντανή μετάδοση από τις 14:00 σε ένα ειδικά διαμορφωμένο booth στην είσοδο του ΙΜΚ θα μεταφέρει τον παλμό της ημέρας.

Η ημέρα θα κλείσει με ένα πάρτι στο ισόγειο του ΙΜΚ, με live DJ set από τις 22:30 έως και τη 01:00.

Πληροφορίες/Πηγές:

https://mcf.gr/index.php/el/

http://www.kapopoulosart.gr/gr/

https://www.snfcc.org/

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.