Κλιματική αλλαγή: ένα πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να αναπτυχθούν θεωρίες συνωμοσίας, καταστροφολογίας, ανευθυνότητας, αδιαφορίας, ωχαδερφισμού και οικονομικοί κολοσσοί. Σε όποια κατηγορία και να ανήκουμε, ανάλογα με την άποψή μας, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αναγκάζει την Ινδονησία να αλλάξει πρωτεύουσα.
Σπάνια, πάνω σε αυτό το θέμα ακούγονται ψύχραιμες απόψεις, για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν κάτι –ουσιαστικό – να προσφέρουν, ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι επιτέλους πρέπει να φερθούμε ώριμα απέναντι στο περιβάλλον. Να αποβάλλουμε είτε τον ρόλο του γραφικού υπέρμαχου της σωτηρίας του πλανήτη, είτε τον ρόλο του αδιάφορου, που θεωρεί καθήκον του περιβάλλοντος να σώσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο πλανήτης με επιστημονικά δεδομένα, μελέτες και χρόνιες παρατηρήσεις χρειάζεται τη βοήθεια της ανθρώπινης επέμβασης και η περίπτωση της Ινδονησίας, αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα.
Η πρωτεύουσά της, η Τζακάρτα, στη βορειοδυτική ακτή της νήσου Ιάβας , βρίσκεται –κατά 40%- ήδη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έως το 2025 θα μπορούσε να βρίσκεται από 40 έως 60 εκατοστά χαμηλότερα της στάθμης, σε σύγκριση με το 2008. Η κλιματική αλλαγή βυθίζει, με λίγα λόγια, μια ολόκληρη πόλη και η Κυβέρνησή της κάνει σχέδια για την μεταφορά της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία, καθώς υπολογίζεται ότι η μεταφορά θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια περίπου και θα στοιχίσει περί τα 34 δις δολάρια. Επίσημα, δεν έχει ορισθεί η διάδοχος πρωτεύουσα της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, αλλά η Παλανγκαράγια, φαίνεται μια ιδανική επιλογή.
Η κλιματική αλλαγή είναι ο πρωτεύων λόγος για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Πέρα όμως, από το πρόβλημα της βύθισης, η Τζακάρτα, αντιμετωπίζει και το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σε έρευνα του 2016, καταγράφηκε η χειρότερη παγκοσμίως κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το συγκεκριμένο γεγονός, μάλιστα, ανάγκαζε τους υπουργούς να κυκλοφορούν με αστυνομική συνοδεία, προκειμένου να φτάνουν στην ώρα τους στα διάφορα συνέδρια τους και συναντήσεις.
Επιπλέον, η ανησυχητική άνοδος της στάθμης σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα των συνεχών πλημμυρών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την παραπάνω αλλαγή.
Η Τζακάρτα, αποτελεί το κέντρο της Κυβέρνησης, του εμπορίου, των επιχειρήσεων και η ραγδαία ανάπτυξή της, επέφερε και ζημίες. Περιβαλλοντικά προβλήματα και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, οδήγησαν την Κυβέρνηση στη επικείμενη απόφαση.
Το σχέδιο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, δεν ακούγεται για πρώτη φόρα. Ήδη από το 1945 και από την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία, γίνεται λόγος για την μεταφορά της πρωτεύουσας, αλλά τώρα με τη κλιματική αλλαγή, η ανάγκη αυτή χαρακτηρίζεται και επείγουσα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, το επακόλουθο λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης των νερών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αποψίλωση των δασών, η μόλυνση των υδάτων και μια σωρεία ακόμα προβλημάτων και φυσικών φαινομένων, περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, επισκίασαν τα ζητήματα του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή πλέον δεν περιορίζεται μόνο σε αυξημένες θερμοκρασίες, αλλά αποκτά μια νέα γκάμα αλλαγών: από εποχές μέχρι ολόκληρες χώρες και πρωτεύουσες.
Πηγές:
Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα;, ανάκτηση από: politis.com.cy
Όταν οι χώρες αλλάζουν πρωτεύουσα, ανάκτηση από: www.dw.com
Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα, ανάκτηση από: www.naftemporiki.gr