Το περιβάλλον διαμαρτύρεται. Ας το ακούσουμε!

περιβάλλον


Το περιβάλλον διαμαρτύρεται και μας καλεί να το ακούσουμε! Τι πρέπει όμως πραγματικά να κάνουμε; Οι περισσότεροι ενδεχομένως να γνωρίζουμε ως έννοιες την ανακύκλωση, την αναδάσωση και την οικολογία, κατά πόσο όμως έχουμε συνειδητοποιήσει την ουσιαστική σημασία τους και σε ποιο βαθμό εφαρμόζουμε τέτοιου είδους οικολογικές πρακτικές;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η περιβαλλοντική αγωγή και παιδεία αποκτώνται ενσυνείδητα και κυρίως μέσω δράσεων και συνεχούς ενημέρωσης. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση ξεκινά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση τόσο των μαθητών όσο και του ευρέως κοινού με το άνοιγμα στην κοινότητα και τη διοργάνωση διαδραστικών δραστηριοτήτων, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και οι πολίτες. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόσφατα η θηριώδης πυρκαγιά κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα από το δάσος του Αμαζονίου, του «πνεύμονα» του πλανήτη, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην Ελλάδα το γεγονός προβλήθηκε από σχεδόν όλα τα sites, τα social media και την τηλεόραση. Στην καθημερινότητά μας όμως άλλαξε κάτι; Μάθαμε λόγου χάρη ποια υλικά ανακυκλώνονται ή πώς μπορούμε να μειώσουμε την ενέργεια που σπαταλάμε καθημερινά; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Τι θα γινόταν όμως, αν οργανωμένες ομάδες μαθητών και εθελοντών έβγαιναν στους πολυσύχναστους δρόμους της κάθε πόλης και ενημέρωναν τους πολίτες σχετικά με το τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια από σήμερα αν καταστραφεί εντελώς η χλωρίδα και η πανίδα, αν λιώσουν οι πάγοι και αυξηθεί η θερμοκρασία της Γης; Όλα αυτά ακούγονται στον μέσο πολίτη κάτι πολύ μακρινό. Στην πραγματικότητα ωστόσο μας αφορούν και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στη διάσωση του περιβάλλοντος. Δεν χρειάζονται ηρωικές πράξεις, αλλά μικρές, καθημερινές αλλαγές. Το περιβάλλον μας χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης  Η οικολογία στην παιδική λογοτεχνία

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο αποτελεί μια συχνή καθημερινή δραστηριότητα. Η εφαρμογή Εcosia είναι μια εναλλακτική εφαρμογή αναζήτησης, η οποία χρησιμοποιεί τα κέρδη από τις αναζητήσεις των χρηστών φυτεύοντας δέντρα σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η μείωση της σπατάλης του νερού ανά νοικοκυριό και η μεταβολή των διατροφικών συνηθειών μπορούν να ελαττώσουν την υπερβολική κατανάλωση. Οι οικολογικές φάρμες συνιστούν μια μη σκληροπυρηνική λύση, καθώς εκτός από λαχανικά και φρούτα διαθέτουν και ελάχιστα ζώα, περιορίζοντας την υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να μειωθεί σταδιακά με την καθιέρωση μιας «πράσινης» ημέρας την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το ποδήλατο. Η ανακύκλωση και η χρήση σκευών και αντικειμένων πολλαπλών χρήσεων είναι εξίσου σημαντική και αναγκαία. Τα πλαστικά ποτήρια του νερού και τα πλαστικά ποτήρια του καφέ μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν από σκεύη πολλαπλών χρήσεων. Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον οικονομικές λύσεις για όλα τα γούστα των καταναλωτών και μάλιστα είναι αισθητικά πιο όμορφα από την πλαστική εκδοχή τους. Η ανακύκλωση των ρούχων περιορίζει επίσης τα χιλιάδες μειονεκτήματα της fast fashion μόδας. Τα second- hand καταστήματα και τα thrift shops όχι μόνο ελαχιστοποιούν το κόστος της ένδυσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν έναν τρόπο ανακύκλωσης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε ξεκινώντας από τη βελτίωση του εαυτού μας. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, ας το προστατέψουμε!

Διαβάστε επίσης  Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία μας

Πηγές:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ Καλογεράς Παύλος, ανακτήθηκε από dide.ait.sch.gr

Ένας οδηγός για να ζούμε συνειδητά (και οικολογικά) χωρίς υπερβολές, ανακτήθηκε από www.lifo.gr

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παιδαγωγική μεθοδολογία του βιολιού

Η παιδαγωγική μεθοδολογία του βιολιού ή αλλιώς η μεθοδολογία της

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες