4+1 βιβλία για τη ζωή σπουδαίων γυναικών

Πηγή εικόνας: the-dots.com

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι εδώ για να μας θυμίσει τους αγώνες που έχουν κάνει γυναίκες πριν από εμάς, ώστε εμείς σήμερα να θεωρούμε πολλά πράγματα αυτονόητα. Όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, ακόμα και τα εκλογικά μας δικαιώματα. Είναι η ημέρα που μας υπενθυμίζει τους αγώνες που οι ίδιες πρέπει να δώσουμε ατομικά και συλλογικά για να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα αυριανά κορίτσια, έχοντας στο νου μας τον αγώνα αυτών των σπουδαίων γυναικών.

Οι περισσότερες από τις σπουδαιότερες γυναίκες που παρουσιάζονται στα παρακάτω βιβλία, δεν αισθάνθηκαν ποτέ εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Ανεξάρτητα από τη σημασία των ανακαλύψεών τους, την τόλμη των περιπετειών τους, το εύρος της ιδιοφυΐας τους. Όλες αυτές οι γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία, αψήφησαν τις δυσκολίες, τους νόμους, τους κανόνες.

Διάλεξα μερικά βιβλία για τη ζωή σπουδαίων γυναικών με αφορμή την ημέρα αυτή, όπου στις σελίδες τους ίσως μάθεις περισσότερα πράγματα για τους αγώνες τους, ίσως βρεις κομμάτια των προγόνων σου. Σίγουρα θα τα απολαύσεις και θα τιμήσεις την ημέρα της γυναίκας, απολαμβάνοντας λίγο χρόνο αφιερωμένο αποκλειστικά στον εαυτό σου.

Maria Curie – Μαρία Κιουρί

γυναικών
Πηγή εικόνας: politeianet.gr

Η συναρπαστική βιογραφία της Πολωνογαλλίδας φυσικού και χημικού (1867-1934), της διασημότερης γυναίκας επιστήμονα όλων των εποχών, γραμμένη από την κόρη της. Σε συνεργασία με τον άντρα της, Πιέρ Κιουρί, που τους έδενε βαθιά εκτίμηση και αληθινή αγάπη, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα στη Σορβόννη, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ, Φυσικής (1903) και Χημείας (1911). Μια θρυλική μορφή, μια ακούραστη και ιδιοφυής ερευνήτρια που συνεχίζει να μας εμπνέει με το παράδειγμά της.

Advertisements
Ad 14

“Είναι γυναίκα, ανήκει σ’ ένα λαό καταδυναστευμένο, είναι φτωχή, είναι όμορφη”, γράφει η Εύα Κιουρί για τη μητέρα της. Μια ακατανίκητη προδιάθεση τη σπρώχνει ν’ αφήσει την πατρίδα της, την Πολωνία, για να έρθει να σπουδάσει στο Παρίσι, όπου περνάει χρόνια μοναξιάς, δύσκολα χρόνια. Συναντάει έναν άνθρωπο που είναι, όπως και η ίδια, μια μεγάλη διάνοια. Τον παντρεύεται. Η ποιότητα της ευτυχίας τους είναι μοναδική. Ύστερα από την πιο σκληρή και επίμονη προσπάθεια, η Μαρία και ο Πιερ Κιουρί ανακαλύπτουν ένα μαγικό σώμα, το ράδιο. Η ανακάλυψή τους δεν εγκαινιάζει μόνο μια νέα επιστήμη και μια νέα φιλοσοφία: προσφέρει στους ανθρώπους το μέσο για να θεραπεύσουν μια φρικτή αρρώστια.

Διαβάστε επίσης  Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: “Οι Περιοχές των Σφαλμάτων σας” του Wayne Dyer από την Ελληνική Λέσχη Βιβλίου

Ακριβώς την ώρα που η δόξα των δύο επιστημόνων απλώνεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, το πένθος πλήττει τη Μαρία. Ο θάνατος έρχεται να της κλέψει, μέσα σε μια στιγμή, τον απαράμιλλο σύντροφο της ζωής της. Παρά την ψυχική καταρράκωση και τον κλονισμό της υγείας της, εκείνη συνεχίζει μόνη το έργο που άρχισαν, και δίνει λαμπρή ώθηση στην επιστήμη που δημιούργησαν μαζί.

Frida Kahlo – Φρίντα Κάλο: Viva la vida

γυναικών
Πηγή εικόνας: politeianet.gr

Σε αυτόν τον χειμαρρώδη μονόλογο, ο συγγραφέας Πίνο Κακούτσι δίνει το λόγο στη ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Λίγες μέρες πριν από το θάνατό της, μέσα στην οδύνη, τη μοναξιά, τις στιγμές απελπισίας, ξαναζεί όλα όσα μπόρεσε να ξεπεράσει με τη δύναμη της θέλησής της. Διηγείται τη θυελλώδη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, τον άντρα της ζωής της, και εξηγεί το πάθος της για “το δικό της” Μεξικό. Μιλά για τα πολιτικά ιδανικά της, για τη φιλία της με τον Τρότσκι και για τους αναρίθμητους άλλους δεσμούς της.

Η ζωή της ήταν μια ζωή στα άκρα γεμάτη χρώματα, ακριβώς όπως και η ζωγραφική της. Μια ζωή επαναστατική, γιατί αν και γεννήθηκε το 1907, της άρεσε να λέει ότι το έτος γέννησής της ήταν το 1910, το έτος της Μεξικανικής Επανάστασης. Σε μια αφήγηση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ο Πίνο Κακούτσι ανασυνθέτει την ιστορία μιας μυθικής ανθρώπινης ύπαρξης, μιας σπουδαίας ζωγράφου, της οποίας το έργο εξακολουθεί να συγκλονίζει. Μέσα σε λίγες σελίδες βρίσκουμε το Μεξικό, το ξύπνημα της φαντασίας, τον πόθο που ποτέ δεν έσβησε για τον ίδιο άνδρα, μια φλογερή γυναίκα που δεν σταματά να δρα και να δημιουργεί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης  Καλλιόπη Κουντουρόγιαννη, Το πέρασμα ως το μονοπάτι της αλήθειας

Simone de Beauvoir – Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ

γυναικών
Πηγή εικόνας: metaixmio.gr

Η Σιµόν ντε Μποβουάρ θεωρείται µία από τις πιο επιδραστικές διανοούµενες του 20ού αιώνα. Ως σύµβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της µέσα από τις αντισυµβατικές σχέσεις της. Ως φιλόσοφος και συγγραφέας, κέρδισε σηµαντικά λογοτεχνικά βραβεία και άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε τα έµφυλα ζητήµατα µε το βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο». Παρά τις επιτυχίες της όµως, αναρωτιόταν µήπως υποτιµούσε τον εαυτό της.

Αν και η σχέση της µε τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έχει καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούµενου αιώνα, για την Μποβουάρ είχε το κόστος της: για δεκαετίες ολόκληρες έµεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως ηµερολόγια και επιστολές που αποκαλύπτουν την ευρηµατικότητα της δικής της φιλοσοφίας αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών στη ζωή της.

Αυτή η πρωτοποριακή βιογραφία αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόµα και σήµερα προκαλεί και µας εµπνέει. Υπήρξε «η φεµινιστική φωνή του 20ού αιώνα» – µια φιλόσοφος της οποίας η σκέψη αποδεδειγµένα άλλαξε την πορεία της νοµοθεσίας αλλά και πολλές ζωές.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Rosa Parks – Ρόζα Πάρκς: η γυναίκα που νίκησε τον ρατσισμό

Πηγή εικόνας: pigi.gr

Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η Ρόζα Παρκς, μία μεσήλικη μαύρη γυναίκα, μπαίνει σε ένα αστικό λεωφορείο για να τη μεταφέρει στο σπίτι της, μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά. Εκείνη τη στιγμή, μπαίνοντας στο λεωφορείο, δεν γνώριζε πως αυτό που θα ακολουθούσε, θα άλλαζε τη ζωή της. Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία μιας γυναίκας που με την τόλμη και το θάρρος της πήγε ενάντια στο κατεστημένο και την καταπίεση. Είναι η ιστορία του Άντριου και του Σιλβέστερ, ενός λευκού και ενός μαύρου που ενωμένοι πάλεψαν για τα δικαιώματα της μαύρης φυλής. Είναι η ιστορία της Κλάρας, μιας γυναίκας που βρήκε το σθένος και την ψυχική δύναμη να διώξει το μίσος απ’ τη ζωή της. Είναι η ιστορία του Τζιμ, ενός λευκού που το μίσος και οι ακραίες απόψεις του τον σπρώχνουν σε αδιανόητες πράξεις.

Διαβάστε επίσης  Ζώρζ Σαρή, μια γυναίκα που χάραξε ιστορία

Πάνω απ’ όλα όμως, το βιβλίο είναι μία ιστορία για τις φυλετικές διακρίσεις, τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις ρατσιστικές ιδέες που ήταν βαθιά ριζωμένες σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής στην Αμερική της δεκαετίας του ’50 και που δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν και στις μέρες μας. Στο χέρι μας είναι να εξαλείψουμε κάθε ίχνος ρατσισμού και προκατάληψης, έχοντας υπόψη και εφαρμόζοντας αυτό που λέει η Ρόζα Πάρκς στο βιβλίο «πως ένας άνθρωπος, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Malala Yousafzai – Με λένε Μαλάλα

Πηγή εικόνας: patakis.gr

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τους εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβλημένη σιωπή και πολέμησε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση. Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου του 2012, στα 15 της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυματουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι από μια μακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα 16 της, έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού.

Το «Με λένε Μαλάλα» είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τρομοκρατίας, η ιστορία της μάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος -ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος- αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά είναι τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού με δυο γονείς που αγαπούν με πάθος την κόρη τους σε μια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίμηση στους γιους. Το βιβλίο που θα μας κάνει όλους να πιστέψουμε πραγματικά ότι μπορεί σήμερα η φωνή ενός και μόνο ανθρώπου να εμπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν