4+1 βιβλία για την Ανάσταση

Χριστός Ανέστη!  Το ωραιότερο πανανθρώπινο μήνυμα χαράς που φέρνει η Ανάσταση του Χριστού, αυτό το χιλιοειπωμένο «Χριστός Ανέστη», που ακούγεται και γιορτάζεται 2.000 χρόνια τώρα με ποικίλους τρόπους χωρίς να γνωρίζει σύνορα, γλώσσες και έθνη, δε θα μπορούσε παρά να μην έχει εμπνεύσει και την λογοτεχνία παγκοσμίως. Με δυσκολία ξεχώρισα 5 βιβλία που αφορούν στην Ανάσταση και αξίζει να διαβάζονται, όχι μόνο αυτές μέρες.

1. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, Στέργιος Ν. Σάκκος

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, Στέργιος Ν. Σάκκος
πηγή εικόνας: agiosbooks.gr

Μάλλον δεν έχει γραφτεί  πιο κατατοπιστικό πόνημα για την πραγματικότητα και την ιστορικότητα του γεγονότος της Ανάστασης του Κυρίου για όποιον πραγματικά θέλει να ξέρει τι ακριβώς συνέβη. Με απλότητα και ακρίβεια, ο διακεκριμένος θεολόγος συνέταξε το βιβλίο αυτό βάζοντας τα ευαγγελικά αναστάσιμα γεγονότα σε σειρά και εξετάζοντας τα πραγματιστικά, ώστε να φτιάξει ένα επιστημονικό σύγγραμα που απευθύνεται σε όλους, και σε αυτούς που πιστεύουν και σε αυτούς που αμφισβητούν το γεγονός της Ανάστασης. Γιατί η Ανάσταση του Χριστού δεν έχει ανάγκη από την δική μας εγκεφαλική κατανόηση, ούτε περιορίζεται σε έθνη, θρησκείες, ή σ’ αυτούς που πιστεύουν, αλλά αγκαλιάζει όλη την πλάση και την οικουμένη. Παρ’ όλα αυτά σ’ εμάς απευθύνεται και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο βιβλίο δεν πρόκειται να σας αφήσει απογοητευμένους, γιατί ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την επιστημονική μέθοδο που άλλωστε κατέχει άριστα ώστε να παραθέσει επιχειρήματα και στοιχεία. Είναι εξαιρετικό δώρο για οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο, και για όποιον θέλει να γνωρίσει τι στ’αλήθεια συνέβη τότε.

 

2. Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου, Οδυσσέας Ελύτης

Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου, Οδυσσέας Ελύτης
πηγή εικόνας: alfavitario.blogspot.com

Φεύγουμε από τα επιστημονικά πονήματα και πάμε στην ποίηση, σε μια φαινομενικά παράταιρη επιλογή. Στην όψιμη ποιοτική του περίοδο, ο Ελύτης γράφει μια αρκετά άσημη και άγνωστη συλλογή (τουλάχιστον σε σχέση με τις άλλες) η οποία ακολουθεί την ημερολογιακή δομή του Απριλίου που φθάνει ως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, την Ανάσταση . Αν και το προφανέστερο στοιχείο του έργου είναι η μνεία στον θάνατο, πότε άμεση και πότε έμμεση, έχει πρόδηλη αυτή την αυθεντικότητα της γραφής του Ελύτη που ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί παρά να μιλάει για το φως, την αλήθεια, την ζωή. Άλλωστε όπως με τον μοναδικό του τρόπο μας δίνει σε πάρα πολλά έργα του αυτήν τον διττό, αμφίσημο συμβολισμό θανάτου/ζωής έτσι και στο «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου» πολύ εντονότερα και με πιο ωμό, ρεαλιστικό και ώριμο τρόπο μιλάει για τον θάνατο αλλά εμμέσως αναφέρεται συνεχώς στην Ανάσταση, υποδεικνύοντας άλλωστε την χριστιανική χαρμολύπη. Χωρίς το πρώτο άλλωστε, δεν μπορεί να επέλθει το δεύτερο κι αυτό μας υπενθυμίζει σ’ αυτό το πιο δύσκολο, σχεδόν πένθιμο, αλλά πολύ δυνατό του έργο.

 ΚΥΡΙΑΚΗ (ΠΑΣΧΑ), 26

Καθαρή διάφανη μέρα. Φαίνεται ο άνεμος που ακινητεί με τη μορφή
βουνού κει κατά τα δυτικά. Κι η θάλασσα με τα φτερά διπλωμένα,
πολύ χαμηλά, κάτω από το παράθυρο.

Σου ‘ρχεται να πετάξεις ψηλά κι από κει να μοιράσεις δωρεάν την

ψυχή σου. Ύστερα να κατεβείς και, θαρραλέα, να καταλάβεις τη
θέση στον τάφο που σου ανήκει.

3. Ο πεθαμένος και η Ανάσταση, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Ο πεθαμένος και η Ανάσταση, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης
πηγή εικόνας: ianos.gr

Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, λιγότερο γνωστός μα πολύ σημαντικός και ιδιαίτερος ποιητής του ρεύματος της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, στον «Πεθαμένο και την Ανάσταση» απογυμνώνει τον άνθρωπο μπροστά στην ίδια του την προσπάθεια να καταλάβει την ύπαρξή του και όπως ο ίδιος έγραψε «το απαλλοτριωμένο και νεκρό ‘εγώ’ ανασταίνεται χάρις σε στοιχεία επαφής με τον τόπο». Συλλαμβάνει με φοβερή διαύγεια πως η ζωή δεν μπορεί να τελειώνει μέσα σε μια φθαρτή σάρκα και η δίψα του να βρει απαντήσεις, να προλάβει να αντιληφθεί την αλήθεια των πραγμάτων, να γνωρίσει το «επέκεινα» τον οδηγεί να γράψει αυτό το ξεχωριστό έργο-ταξίδι-ψυχανάλυση μέσα στον εαυτό του. Και μας λέει: «Άντικρύ μας, ο Λόγος του Χριστού ζει, και δεν έχει ανάγκες των αποδεικτικών θεωριών κανενός. Υπάρχει για όλους…
…Αυτό που δεν είμαστε, μας κάνει η γιορτή της Λαμπρής. Πέρασε η Κυριακή, αλλά όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, οι νεκροί δεν θάβονται με τη συνήθη ακολουθία, παρά με προεξάρχοντα λόγο σ’ αυτή το Χριστός Ανέστη».

Διαβάστε επίσης  Διαβάσαμε το" Γεύση από νεράντζι "της Αιθερίας

4. Αναστάσιμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αναστάσιμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
πηγή εικόνας: ianos.gr

Από μια τέτοια παράθεση αναστάσιμων λογοτεχνικών έργων δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων», ο γνωστός σε όλους τους Έλληνες «κοσμοκαλόγερος». Μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα της γραφής του (καθώς είναι εκπληκτικό ότι αυτή η λογοτεχνική μορφή δεν προσπάθησε ποτέ να επιτηδεύσει τη γραφή της) στα έργα του «Εξοχική Λαμπρή», «Χωρίς στεφάνι» και «Παιδική Πασχαλιά» σκιαγραφεί την μικρό μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης και της καθημερινής ζωής που αφημένη απλά (και όχι μοιρολατρικά) στο μυστήριο της ζωής γιορτάζει και χαίρεται το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού. Η ιδιαίτερη αξία του έργου του Παπαδιαμάντη, πέρα από την λογοτεχνική του συμβολή, έγκειται στο γεγονός ότι περιέγραψε και απέδωσε χαρακτηριστικά την έκφανση της ελληνικής ψυχής και ζωής όταν όλα ήταν απλά, ταπεινά και ευλογημένα.

5. Ανέστη Χριστός: Η δοκιμασία του Λογικού, Φώτης Κόντογλου

Ανέστη Χριστός: Η δοκιμασία του Λογικού, Φώτης Κόντογλου
πηγή εικόνας: ianos.gr

Ο πολυτάλαντος αγιογράφος και συγγραφέας, σ’ αυτό το βιβλίο που χαρακτηριστικά από τον τίτλο του ακόμα προβληματίζει, ξεκαθαρίζοντας πως η Ανάσταση του Χριστού είναι για την περιορισμένη λογική μας αλλά και την θνητή μας φύση μια πρόκληση, μια δοκιμασία, ξεκινάει από το Σάββατο του Λαζάρου και αναλύει κάθε μέρα προς το Πάθος του Χριστού, παραθέτοντας τα γεγονότα των ευαγγελιστών. Η απλή του γλώσσα και η ξεκάθαρη γραφή του κάνουν το βιβλίο, από δοκιμασία του Λογικού, μια πνευματική ανάταση και προσωπική σύνδεση με το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού.

Η λογοτεχνία παγκοσμίως είναι μεστή από πληθώρα συγγραφέων που ασχολήθηκαν ποικιλοτρόπως με τον πνευματικό άνθρωπο και την πνευματική του φύση. Ιδίως όμως οι αναφερθέντες συγγραφείς με τα παραπάνω έργα τους προσφέρουν, ο καθένας με τον τρόπο του μια βαθειά κατανόηση της σημασίας της Ανάστασης για τον άνθρωπο, γιατί πέρα απ’ όλα η Ανάσταση του Χριστού είναι ξεκάθαρα ανθρωποκεντρική, αφού στο κέντρο της αιτίας της έχει την ανυπέρβλητη Αγάπη για τον άνθρωπο.

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του