Αν όχι κάθε άνθρωπος του πλανήτη, σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό λατρεύει τα γλυκά. Υπάρχει μια ειδική κατηγορία φαγητού που ονομάζεται comfort food. Σε αυτή ανήκουν όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά που μας κάνουν να αισθανόμαστε παρηγοριά, ανακούφιση, ασφάλεια και θαλπωρή.
Στη ζαχαροπλαστική χρειάζεται ζύγισμα των υλικών, υπολογισμοί και γενικότερα αρκετή ακρίβεια. Αυτό μπορεί σε κάποιους να φαντάζει περίπλοκο, όμως, είναι κάτι το οποίο μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι κάπου, έστω και σε κάτι μικρό, έχεις τον έλεγχο εσύ.
Κάθε επαναλαμβανόμενη διαδικασία που γίνεται ως ένα βαθμό μηχανικά, ξεκουράζει το μυαλό μας και το αδειάζει από περιττές σκέψεις. Επίσης, κάθε καινούρια πληροφορία που μαθαίνουμε, διεγείρει την εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Η μάθηση γίνεται πιο αποτελεσματική όταν εκμεταλλεύεται όλα τα αισθητηριακά μας συστήματα και μας προσφέρει οπτικοακουστικά, απτικά, οσφρητικά και κινητικά ερεθίσματα. Η ζαχαροπλαστική και τα γλυκά, διεγείρουν όλες τις αισθήσεις μας, επαναδραστηριοποιούν τις «κοιμισμένες» περιοχές του εγκεφάλου μας, παροτρύνοντας τους νευρώνες να δημιουργούν νέες συνάψεις, ώστε η δομή του εγκεφάλου να μη σταματά να αλλάζει. Με άλλα λόγια, η ζαχαροπλαστική είναι σαν Sudoku.
Ενδεχομένως μερικοί να πουν πως υγεία και ζάχαρη δεν πάνε μαζί. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω λέγοντας «παν μέτρον άριστον» και φυσικά «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Με το να στερούμαστε, οδηγούμαστε σε ακρότητες. Είναι καλύτερα να τρώμε ένα ποιοτικό γλυκό που φτιάξαμε μόνοι μας, παρά να μπαίνουμε σε εξαντλητικές δίαιτες και με το που τις τελειώσουμε να ξεσπάμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα σαν να μην υπάρχει αύριο. Μαθαίνοντας να κάνουμε ισορροπημένη διατροφή αλλά και άσκηση, μπορούμε να χωρέσουμε και το γλυκό, προσφέροντας στον εαυτό μας μια μικρή επιβράβευση. Το να φτιάχνουμε γλυκά για τον εαυτό μας αντί να τα αγοράζουμε απ’ έξω, μακροπρόθεσμα θα έχει οπωσδήποτε ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας, τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό μας.
Παρακάτω θα βρείτε βιβλία τα οποία θα σας βοηθήσουν στα πρώτα στάδια ενασχόλησης σας με τη ζαχαροπλαστική:
Γλυκά και υγιεινά – Αθηνά Πάνου
Η Αθηνά Πάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και είναι μία από τις πρώτες food blogger της χώρας μας, η οποία ασχολείται με το χώρο εδώ και 10 χρόνια και συνεχίζει τη δουλειά της με την ίδια συνέπεια, χωρίς να χάνει τη διάθεσή της για εξέλιξη και πειραματισμό. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο ότι είναι μία από τους λίγους bloggers που η δουλειά τους εκδίδεται και σε βιβλία ζαχαροπλαστικής.
Τι θα έλεγες να μάθαινες να δημιουργείς ξεχωριστά γλυκά χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης;
Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψεις ότι είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι πίστευες και θα βρεις 31 απολαυστικές, γλυκές και υγιεινές συνταγές μαζί με τις θερμίδες τους!
Από μπάρες και μπισκότα που θα έχεις μαζί σου στη δουλειά ή στο ταξίδι, μέχρι την τούρτα που θα φτιάξεις για το παιδικό πάρτι. Όλα φτιαγμένα με υλικά που δε θα σε δυσκολέψουν.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.
Γλυκά χωρίς – Χρήστος Βέργαδος
Ο Χρήστος Βέργαδος γεννήθηκε στη Σπάρτη. Μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στη ζάχαρη, καθώς οι γονείς του διατηρούσαν εκεί για πολλά χρόνια ζαχαροπλαστείο. Έτσι, ήταν φυσικό να τρυπώσει µέσα του το µικρόβιο της ζαχαροπλαστικής. Έχει σπουδάσει σε ιδιωτική σχολή στην Ελλάδα, συνέχισε στη Γαλλία και έφτασε έως τον Καναδά. Είναι pastry chef και δηµιουργός του µενού γλυκών κορυφαίων εστιατορίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τεχνικός σύµβουλος ζαχαροπλαστικής µεγάλης εταιρείας γρήγορου φαγητού. Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει ζαχαροπλαστική σε ένα από τα μεγαλύτερα ΙΕΚ της χώρας.
Γίνεται γλυκό χωρίς ζάχαρη και αβγά;
Χωρίς αλεύρι και ψήσιμο στον φούρνο;
Υπάρχουν γλυκά χωρίς γλουτένη;
Και τελικά, μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά όταν καθημερινά έχουμε ελάχιστο χρόνο;
Σε αυτό το βιβλίο ανακαλύψτε πόσο εύκολο είναι να φτιάχνετε γλυκά χωρίς… όλα τα παραπάνω μέσα από 64 συνταγές που θα γλυκάνουν την καθημερινότητά σας και τους γύρω σας.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.
Σχολείο ζαχαροπλαστικής – Χρήστος Βέργαδος
Το βιβλίο «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής» περιέχει τα πιο γλυκά και λαχταριστά μαθήματα. Χωρίζεται σε 8 ενότητες (Κέικ & Μπισκότα, Σιρόπι-Καραμέλα, Μαρέγκες, SOS θέματα, Βασικές κρέμες, Τάρτες, Σοκολάτα, Εορταστικά γλυκίσματα) και η κάθε ενότητα περιέχει 11 συνταγές. Στην αρχή του κάθε κεφαλαίου, ο chef αναλύει την θεωρία της συγκεκριμένης κατηγορίας γλυκών με πολύ χρήσιμες πληροφορίες και tips, καθώς και οδηγίες για να επιλέξετε τα σωστά εργαλεία ζαχαροπλαστικής.
Μέσα από την ελκυστική φωτογράφηση και τις συνταγές βήμα βήμα, θα μάθετε πώς να παρασκευάσετε μια απλή μους σοκολάτας, πώς να ετοιμάσετε μια αφράτη κερασόπιτα και πώς να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα πρωτότυπο cheesecake ή μια λαχταριστή τούρτα σοκολάτας με γεύση μέντας.
Ένα υπέροχο βιβλίο με απολαυστικά γλυκά, χρήσιμο για κάποιον αρχάριο στη ζαχαροπλαστική που θέλει να μάθει τα βασικά βήματα κάποιων από των πιο κλασσικών ελληνικών και διεθνών γλυκών.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.
Piece of cake – Άκης Πετρετζίκης
Ο Άκης Πετρετζίκης γεννήθηκε το 1984 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει σε ιδιωτική σχολή μαγειρικής, έχει δουλέψει 5 χρόνια στο εξωτερικό και το 2010 κέρδισε τον τίτλο του πρώτου Έλληνα Master Chef. Διατηρεί δική του εκπομπή στην τηλεόραση, κανάλι στο YouTube και καταστήματα εστίασης στην πρωτεύουσα.
Στο βιβλίο του «Piece of cake» θα βρείτε 120 συναρπαστικές, πρωτότυπες, γλυκιές συνταγές για κέικ, που δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο, όποιες κι αν είναι οι αγαπημένες του γεύσεις. Τα 120 κέικ του Άκη είναι χωρισμένα σε 12 κατηγορίες, άλλες με ονόματα που προσδιορίζουν ακριβώς το περιεχόμενο τους όπως τα Supercakes, τα Worldcakes και τα Frostcakes και άλλες με λίγο πιο αφαιρετικά ονόματα. Πρωτότυποι συνδυασμοί υλικών και υφών, gluten free, dairy free και vegan επιλογές, cheesecakes, pancakes, brownies, τούρτες, cupcakes αλλά και κάποιες συνταγές που δεν είναι ακριβώς κέικ όπως τα scones, μία τάρτα αλλά και μία πάβλοβα, συνθέτουν το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο ζαχαροπλαστικής με θέμα τα κέικ στην Ελλάδα. Η απόλαυση γίνεται… piece of cake.
Δείτε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ. Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.
Μόνο σοκολάτα – Άκης Πετρετζίκης
Όταν αγαπάς τη ζαχαροπλαστική, δεν μπορεί παρά να λατρεύεις τη σοκολάτα. Κι αν θέλεις οι σοκολατένιες δημιουργίες σου να αναδεικνύουν το άρωμα και τη γεύση της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε φροντίζεις να μάθεις τα μυστικά της σοκολάτας από τους ειδικούς, αυτούς που φτιάχνουν τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο.
Το βιβλίο «Μόνο σοκολάτα» είναι γεμάτο απολαυστικές ξεχωριστές συνταγές, αλλά και ιδέες, συμβουλές, πληροφορίες και μυστικά, ειδικά για τη σοκολάτα.
Ένα απόλυτα σοκολατένιο βιβλίο, τόσο πλούσιο σε σοκολατένια γεύση, ώστε να σε βάζει σε πειρασμό να το δαγκώσεις πριν ακόμη φτιάξεις τις συνταγές του.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.