5 βιβλία που τιμήθηκαν με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Τα βραβεία Νόμπελ θεσμοθετήθηκαν το 1895, από τον ομώνυμο εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ, για την αναγνώριση πολιτισμικών κι επιστημονικών επιτευγμάτων. Θεωρείται το πιο διάσημο βραβείο στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιατρικής , της φυσικής, της χημείας, της ειρήνης και των οικονομικών.  Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω πέντε βιβλία τα οποία έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

Ο γέρος και η θάλασσα

Πηγή εικόνας: kastaniotis.com

                                                                                                                                   

 Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ το οποίο τιμήθηκε με Νόμπελ το 1954. Ο Σαντιάγκο, ένας γέρος και μοναχικός ψαράς, θα δώσει την τελευταία του μάχη με ένα μεγάλο ξιφία. Μετά από τρεις μέρες προσπαθειών κι ενώ έχει εξαντλήσει όλη του την τέχνη θα καταφέρει να τον πιάσει. Όταν όμως φτάσει στο λιμάνι μετά τη μάχη, δίπλα στη βάρκα του έχουν μείνει μόνο τα κόκαλα του ξιφία καθώς το ψάρι φαγώθηκε από τους καρχαρίες στη διαδρομή. Ένα απλοϊκά γραμμένο βιβλία το οποίο μεταδίδει το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταστρέφεται αλλά δε μπορεί να νικηθεί.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

 

Κιότο

                                                                                                                                                         Πηγή εικόνας: kastaniotis.com

Διαβάστε επίσης  MALORDO στο Κλάριτι Χολ

Τιμημένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1968, το “Κιότο” αφηγείται την ιστορία δυο δίδυμων κοριτσιών που έμειναν ορφανά νωρίς και μεγάλωσαν σε ξεχωριστές οικογένειες. Όταν πλέον μεγαλώνουν και συναντιούνται καταλαβαίνουν ότι έχουν ανατραφεί τόσο διαφορετικά που καλύτερο είναι και για τις δυο να μην ξαναβρεθούν. Ένας απλός μύθος που όμως κρύβει πίσω του όλο το δράμα της σύγχρονης Ιαπωνίας μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Μια κοινωνία που έχει μεγαλώσει με διαφορετικές κοινωνικές, πολιτιστικές και ηθικές αξίες, καλείται να κάνει μια μεγάλη στροφή και να προσαρμοστεί στα νέα αμερικάνικα κι ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

 

Άνθρωποι από χαρτί

                                                                                                                                                           Πηγή εικόνας: kastaniotis.com

Το βιβλίο που χάρισε στο Γουίλιαμ Γκόλντιγκ το Νόμπελ του 1983 αφηγείται τη ζωή ενός μυθιστοριογράφου και του προσωπικού του βιογράφου. Ο Γουίλφρεντ Μπάρκλεϊ κι ο καθηγητής Ρικ Λ. Τάκερ κάνουν ένα ταξίδι χωρίς προορισμό στην Ευρώπη, αλλάζοντας συνέχεια ταυτότητες, ρόλους και τον κόσμο γύρω τους. Όταν θα φτάσει το αποκορύφωμα είναι αναπόφευκτο αλλά κι απροσδόκητο.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο πατώντας εδώ.

 

Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε

Νόμπελ

                                                                                                                                                            Πηγή εικόνας: kastaniotis.com

Διαβάστε επίσης  Η σκιά του ανέμου, λογοτεχνία και έρωτας από τον Carlos Ruiz Zafón

Το βιβλίο που έκανε την εμφάνισή του το 1942 και κέρδισε το πολυπόθητο Νόμπελ το 1989 έκανε αίσθηση στο κοινό του καθώς οι ήρωές του ήταν απλοί και καθημερινοί χαρακτήρες. Ο Πασκουάλ Ντουάρτε και η οικογένειά του είναι θύματα μιας κοινωνίας η οποία αγνοεί το άνθρωπο και στον αφήνει μόνο του και στην τύχη ενός ανύπαρκτου Θεού. Ενός Θεού που έχει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων και καθορίζει την κάθε τους κίνηση. Δεν είναι ο Πασκουάλ αυτός που έπραξε έτσι αλλά το πεπρωμένο. Αλλά αυτός που θα πληρώσει θα είναι ο Πασκουάλ και η οικογένειά του.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

 

Η ιστορία του γιου μου

Νόμπελ

                                                                                                                                                            Πηγή εικόνας: kastaniotis.com

Το μυθιστόρημα της Ναντίμ Γκόρντιμερ που της χάρισε το Νόμπελ το 1991 μιλά για τη Νότια Αφρική των φυλετικών διακρίσεων. Ο δεκαπεντάχρονος Γουίλ ανακαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση του πατέρα του. Ένα κοινό απρόοπτο που όμως παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς ο πατέρας του Γουίλ είναι μαύρος και η γυναίκα αυτή λευκή. Ακόμη, ο πατέρας του αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αφρική. Μια καθόλου κοινή οικογένεια που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί, με φόντο τις συγκρούσεις κατά του απαρχάιντ.

Διαβάστε επίσης  Νυχτερινό πυρ, η νέα περιπέτεια του Χάρι Μπος

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

 

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του