Όλα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια περίπου με μια προσωπική συλλογή βιβλίων και περιοδικών, κυρίως, με οικολογικό περιεχόμενο. Εφέτος, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη συμπληρώνει 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχοντας να επιδείξει ένα πλούσιο έργο και αποδεικνύοντας τι μπορεί να καταφέρει το μεράκι και η θέληση ανθρώπων αφοσιωμένων στη διάχυση της γνώσης και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Με δανεισμό δημιουργούνται και αντίγραφα έτσι ώστε σταδιακά να υπάρξει πλήρης θεματική κάλυψη του αντικειμένου της. Υλικό αναζητείται σε διάφορες πηγές (π.χ. παλαιοπωλεία, δημοπρασίες κ.λπ.) και αποκτάται με αγορές και δωρεές (η ανταπόκριση ιδιωτών στη σχετική έκκληση είναι πολύ ικανοποιητική). Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται συστηματικά και η σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή (βιβλία και περιοδικά), με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.
Στον ευρύτατο αυτό τομέα περιλαμβάνονται επίσης: η φυσιολατρία, η λαογραφία, οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις, η πολεοδομία και η χωροταξία, το εργασιακό περιβάλλον, η προστασία των καταναλωτών, η ποιότητα ζωής, η οικολογική σκέψη, η πολιτική οικολογία, η σχέση ανθρώπου – φύσης, οι μεταφορές, η περιβαλλοντική τεχνολογία, το Δίκαιο του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός κ.α.
Το υλικό και το έργο της πολύ μεγάλο. Ολα τα περιεχόμενά της είναι καταχωρισμένα (από την αρχή) σε βάσεις δεδομένων (μία με 20.000 βιβλία και μία με 80.000 άρθρα περιοδικών που αποτελούν τις 2 από τις 22 βάσεις δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης), ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι συλλογές της έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το αρχικό υλικό, είναι από τις πρώτες βιβλιοθήκες που πέρασε στην ψηφιακή εποχή έχοντας ψηφιοποιήσει βιβλία, άρθρα, εικονογραφικό υλικό κ.λπ. Η Ευώνυμος έχει εκδώσει 22 βιβλία, έχει λάβει μέρος σε πολλές δραστηριότητες και έχει δεχθεί πλήθος επισκεπτών, μεταξύ αυτών από 65 σχολεία, από ορειβατικούς συλλόγους, από μεταπτυχιακούς φοιτητές (2.800 άτομα συνολικά) και 22.000 μεμονωμένους επισκέπτες.

Προϊόν πρωτογενούς εργασίας πολλών ετών είναι η Βιβλιογραφική Βάση Δεδομένων της Ευωνύμου, που υποστηρίχθηκε λογισμικά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στην ιστοσελίδα του οποίου επίσης φιλοξενείται. Η Βάση αυτή περιλαμβάνει 13.000 εγγραφές βιβλίων (η πλειονότητα όσων υπάρχουν στο αρχείο) και άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά (ένα σημαντικό μέρος). Υπάρχει ακόμη και αναλυτικός κατάλογος των περιοδικών με 10.000 τεύχη από 13.000 διαφορετικούς τίτλους καθώς και τα διαθέσιμα τεύχη ανά τίτλο. Για την περαιτέρω αξιοποίηση του αρχείου αυτού δημιουργούνται και ειδικές βάσεις δεδομένων.
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί τέσσερις που περιλαμβάνουν:
– Εγγραφές αποδελτιωμένων αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών των τελευταίων ετών, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
– Επιλεγμένες και αξιολογημένες ιστοσελίδες από το Διαδίκτυο που έχουν σχέση με το περιβάλλον, ταξινομημένες θεματικά σε ενότητες και υποενότητες.
– Εικόνες οικολογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και Περίπου πεντακόσια διακοσμητικά μοτίβα από παλιές εκδόσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος συνεργασίας οικολογικών οργανώσεων (στο οποίο συμμετέχει η Ευώνυμος) έχει δημιουργηθεί Βάση Δεδομένων Περιβάλλοντος στην οποία καταχωρίζονται αξιολογημένες, ως προς την ποιότητα και την πληρότητά τους, ιστοσελίδες από όλο το Διαδίκτυο που διευκολύνουν όσους αναζητούν συναφείς πληροφορίες και θέματα.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα τους εδώ.

Πληροφορίες από: www.kathimerini.gr