Εφήβων και μη του Γιώργου Ιωάννου

Εφήβων και μη
Πηγή εικόνας: goodreads.com

Σύντομη παρουσίαση του βιβλίου

Το βιβλίο «Εφήβων και μη» αποτελείται από 62 αυτοτελή διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου. Τα κείμενα δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων τα οποία ανήκουν σε διάφορα ήδη. Το βιβλίο απευθύνεται -όπως είναι ξεκάθαρο και από τον τίτλο- κυρίως στους εφήβους. Ωστόσο, μπορούν αναμφίβολα να το διαβάσουν φοιτητές ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού κάποια από τα θέματα που θίγονται αφορούν και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Το «Εφήβων και μη» είναι γεμάτο ρεαλισμό, καθώς γίνεται συνεχώς αναφορά σε θέματα που δεν έπαψαν ποτέ να είναι επίκαιρα. Πολλά από τα κείμενα, αναφέρονται στο διάβασμα, στον λαϊκό πολιτισμό και στην παράδοση.

Ο συγγραφέας του βιβλίου

Ο Γιώργος Ιωάννου, ο συγγραφέας του βιβλίου, γεννήθηκε τον Νοέμβριου του 1927 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και αυτός ήταν ο πρωτότοκος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Εξαίρεση αποτελεί το διάστημα της Κατοχής, όταν αυτός και τα αδέρφια του κατέφυγαν στη Χαλκιδική με σκοπό να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική στο Α.Π.Θ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1950. Για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, εργαζόταν ως φιλόλογος, ενώ παράλληλα τελούσε το συγγραφικό του έργο. Το 1979 κέρδισε το Α’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο του «Το δικό μας αίμα». Την τελευταία του πνοή άφησε το 1985, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, μετά από εγχειρητικό σηψαιμικό σοκ.

 

Πηγή εικόνας: www.pancreta.gr

Δομή του βιβλίου

Το «Εφήβων και μη» χωρίζεται σε τέσσερα κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος ονομάζεται «Διηγήματα – Αφηγήματα», το δεύτερο «Κείμενα Εποχής», το τρίτο «Συγγραφείς και έργα» και το τέταρτο «Ο λαϊκός μας πολιτισμός». Το πρώτο μέρος είναι κυρίως αποτελούμενο από διάφορες προσωπικές σκέψεις και στιγμές του συγγραφέα. Το δεύτερο χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, «του χτες» και «του σήμερα». Το τρίτο είναι γεμάτο με βιογραφίες Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Το τέταρτο ξεκινάει με μια εξήγηση του Λαϊκού Πολιτισμού και στη συνέχεια αναλύονται διάφορα στοιχεία του, όπως: δημοτικά τραγούδια, παραμύθια κτλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται σε γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της κατοχής. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η περίοδος στιγμάτισε έντονα τον συγγραφέα και το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται στο βιβλίο του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Από την παρουσίαση του οπισθόφυλλου:

Το «Εφήβων και μη» είναι ένα βιβλίο «χρηστικό» – πολύ χρήσιμο. ‘Ένα εσαεί «εργαλείο» πνευματικής καλλιέργειας και μάθησης. Ένα βιβλίο «βιβλιοθήκης».

Εν κατακλείδι, το βιβλίο «Εφήβων και μη» αξίζει αδιαμφισβήτητα μια καλή θέση στη βιβλιοθήκη μας. Να διαβάζουμε λίγες σελίδες την ημέρα, την εβδομάδα. Πρέπει να το έχουμε πάντα δίπλα μας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Advertising

Εφήβων και μη. Ανακτήθηκε από: https://www.kedros.gr/product/267/efibwn-kai-mi.html. (Τελευταία πρόσβαση: 10.07.2020)

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5: Η δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης

Πόσες φορές έχουμε προσπεράσει αγνώστους μέσα στο μετρό, χωρίς να φανταζόμαστε πόσα θα μπορούσαμε να…

Βιβλίο

5 Βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσεις το διάβασμα. Είτε πίνεις τον…

Βιβλίο

Ο Νίκος Δαββέτας «φυλακίζει» τη μνήμη στη νουβέλα του με τίτλο «Η δεσμοφύλακας»

Το πιο πρόσφατο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Δαββέτα είναι η νουβέλα με τίτλο «Η…

Βιβλίο

Βορράς και Νότος: Όταν η αγάπη συναντά την κοινωνική αντίθεση

Το «Βορράς και Νότος» της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ρομαντική ιστορία.…

Βιβλίο

Αγώνες Πείνας: Η αρχή

Πώς ξεκίνησαν οι Αγώνες Πείνας; Όλοι ξέρουμε τους Αγώνες Πείνας: τα βιβλία, τις ταινίες, την…

Βιβλίο

Βρυκόλακες και Υπαρξισμός: Anne Rice

Οι βρυκόλακες αποτελούν κάτι παραπάνω από απέθαντα πλάσματα με κοφτερούς κυνόδοντες και ακατάσβεστη δίψα για…

Βιβλίο

Τελικά η έπαυλη Μπλάι του Henry James ήταν στοιχειωμένη;

Μετά από την αφήγηση του αρχιεπίσκοπου του Καντέρμπουρυ, ο Henry James αποφάσισε να μεταφέρει στο…