Φλόρενς Μπλαντ, μια τιμωρός στην ντικενσιανή Ευρώπη

Φλόρενς Μπλαντ

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο του Ανδρέα Νικολακόπουλου “Φλόρενς Μπλαντ” από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Σε αυτό το σπονδυλωτό μυθιστόρημα, ο συγγραφέας συνυφαίνει το αφήγημά του χρησιμοποιώντας την ιστορία τεσσάρων κεντρικών χαρακτήρων. Μεταφερόμαστε στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, στην ατμόσφαιρα του ντικενσιανού κόσμου όπου θα ακολουθήσουμε το νήμα της ζωής αυτών των τεσσάρων ατόμων να ξετυλίγεται στο δυστοπικό περιβάλλον μιας Ευρώπης που μεταλλάσσεται.

Την εισαγωγή, όμως, αναλαμβάνει η εξιστόρηση ενός μύθου, μιας λαϊκής δοξασίας.

Advertisements
Ad 14

Αρχές του 11ου αιώνα, στη γερμανική παραποτάμια πόλη Εσίνγκε, ένας ψαράς αλιεύει μέσα από τα νερά του Δούναβη ένα τερατόμορφο πλάσμα, με σώμα ψαριού, τρίχωμα πρόβατου και πρόσωπο μικρού αγοριού. Θα το αποκαλέσουν Πράγμα. Κάθ’ υπόδειξη του ιερέα, ένα φράγμα θα κατασκευαστεί για να στερέψει ο ποταμός, ώστε το Πράγμα να βρει το θάνατο και οι κάτοικοι τη λύτρωση.

Την οργή του Θεού, για τις άνομες πράξεις και τον έκλυτο βίο των κατοίκων, την τιμωρία τους με την εμφάνιση του πράγματος, θα διαδεχθούν η οργή του απόκοσμου αυτού του πλάσματος και η ορμή του ποταμού που θα πνίξει και θα αφανίσει την Εσίνγκε και τους κατοίκους της.
Ο μεγάλος Δούναβης, όμως, θα καλύψει όλη την Ευρώπη με τα νερά του, δίνοντας μια άλλη μορφολογία, γεννώντας τους ποταμούς που μετέπειτα στις όχθες τους θα αναπτυχθούν μεγάλες πόλεις. Το Λονδίνο στον Τάμεση, το Παρίσι στον Σηκουάνα, το Όσλο στον Ακερσέλβα, το Νιούπορτ στον Ταφ. Μια υπόσχεση και μια συμφωνία θα σφραγιστεί στα νερά του Δούναβη. Το Πράγμα κι ο ποταμός θα αποφανθούν: “Από εκείνη τη μέρα όποιος γεννιόταν στις παρόχθιες περιοχές του ή έπλενε το κορμί του στα κρύα του νερά θα ζούσε μια ένδοξη ζωή, μα θα τον περίμενε ένε άδοξο και σκληρό τέλος. Σαν αντίποινα για το κακό που έπραξαν οι κάτοικοι της εξαφανισμένης πια πόλης Εσίνγκε.”

Στο Παρίσι του 19ου αιώνα ο Τιμπό Γκωντέν θα διαδεχθεί τον πατέρα του στο οικογενειακό επάγγελμα. Για σχεδόν ενάμισι αιώνα τα μέλη της οικογένειας Γκωντέν υπήρξαν οι γνωστότεροι δήμιοι, οι τιμωροί κάθε καταδικασμένου εγκληματία, σε μία εποχή που οι αποκεφαλισμοί ήταν λαοφιλής ψυχαγωγία.
Ο νεαρός Τιμπό δε θα αρκεστεί στην απλή εκτέλεση των καθηκόντων του. Από την πρώτη στιγμή κρατά αρχείο αποκεφαλισμών, σημειώνοντας λεπτομέρειες που θα τον βοηθήσουν να γίνει πιο αποτελεσματικός στο επάγγελμα του.

Διαβάστε επίσης  Ο Χάντερ Τόμσον στο Λας Βέγκας: Πώς ο «Φόβος και η Παράνοια» άλλαξαν την αμερικανική δημοσιογραφία

Το χειμώνα του 1838 στην Κριστιάνια, σημερινό Όσλο, γεννήθηκε η Ίνγκερν. Θα τη μεγαλώσει ο συνεργάτης του πατέρα της, Σβέιν, αφού θα έχει χάσει τους γονείς της από βρεφική ηλικία. Αρχηγός κυκλώματος παιδικής πορνείας, ο Σβέιν θα μυήσει την Ίνγκερν στα μυστικά του επαγγέλματος. Θύμα εκπόρνευσης και η ίδια, θα κατορθώσει να ξεφύγει. Θα τη βρούμε στο Λονδίνο ως διευθύντρια του ορφανοτροφείου Γουίλλοου.

Δυτικά του ποταμού Ταφ στην Ουαλία, βρισκόταν τα ορυχεία Ντοουλάις. Το Νοέμβριο του 1839, οι εργάτες των μεταλλείων προχωρούν σε κήρυξη απεργίας. Ανάμεσα στους απεργούς πρωτοστατεί ο Κέντρικ Φάουλερ. Τον επαναστατικό χαρακτήρα του θα κληρονομήσει και ο γιος του Μπραντ. Όταν νέες συγκρούσεις θα ξεσπάσουν στο Πέναρθ, ηγέτης της μικρής ομάδας σαμποτέρ “Δρακοφονιάδες” θα είναι ο Μπράντ Φάουλερ. Χρόνια αργότερα, ο επαναστάτης, αναρχικός Μπραντ θα βρεθεί ιδεολογικά στην αντίπερα όχθη.

Στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μικρό κορίτσι θα εκδιωχθεί από το ορφανοτροφείο όπου ζούσε και την ανατροφή του θα αναλάβει η ευεργέτιδα Άρλινγκτον Ο’ Κόννελ, ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών καλλωπισμού. Το μικρό κορίτσι θα εξελιχθεί σε μία νεαρή υπάλληλο που με τις ικανότητες της θα κερδίσει τόσο την εμπιστοσύνη της κυρίας Ο’ Κόννελ όσο και των πελατισσών της. Σύντομα θα δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση και θα είναι πλέον μία  ευυπόληπτη ιδιοκτήτρια αρωματοπωλείου και καπελάδικου. Το πραγματικό αντικείμενο εμπορίου της, όμως, το γνώριζαν ελάχιστοι – ένας κλειστός κύκλος ατόμων. Αρχικά για αυτούς, και αργότερα για όλη την Ευρώπη, είναι η Δηλητηριάστρα, η Κυρία των Σπασμών, η διαβόητη Φλόρενς Μπλαντ.

Κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές των τεσσάρων ιστοριών, θα ακολουθήσει μια κυκλική πορεία ζωής. Όσα θα αποκηρύξει, όσα θα απαρνηθεί, όσα θα πολεμήσει, όσα θα εξοβελίσει από τη ζωή του, στο τέλος θα βρούν τον δρόμο της επιστροφής σε αυτόν. Οι φοβίες και τα πάθη τους, ο πραγματικός τους εαυτός, θα αναδυθεί στα ύστερα χρόνια τους ως τιμωρός. Το κακό, ο πειρασμός, το αναπόδραστο που παίρνει τη μορφή του βιβλικού προπατορικού αμαρτήματος, παραμένουν σύμφυτα της ύπαρξης τους.

Διαβάστε επίσης  "Το Νάμα" του Γιάννη Αδελιανάκη μας μεθά σα γλυκό κρασί

Με το “Φλόρενς Μπλαντ” ο Ανδρέας Νικολακόπουλος φεύγει απο τη μικρή φόρμα των διηγημάτων και την ελληνική παράδοση ως θεματολογία, δημιουργώντας μια μυθιστορία από τέσσερα διαφορετικά μέρη που γίνονται ενιαίο σύνολο. Στον απόηχο εμβληματικών έργων όπως το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε “Μολ Φλάντερς” (1722), μυθιστορημάτων του Κάρολου Ντίκενς και Βίκτωρ Ουγκώ, καταφέρνει να αναπαραστήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη του Διαφωτισμού.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Εργάζεται ως σεφ σε εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.
Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, Μάκινα (Εκδόσεις Ηδύφωνο), εκδόθηκε το 2019. Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, Αποδοχή κληρονομιάς, εκδόθηκε το 2020 (Εκδόσεις Ίκαρος) και ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας / Διηγήματος – Νουβέλας, καθώς και για το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και στη μακρά λίστα για το Βραβείο Πεζογραφίας 2021 του περιοδικού Κλεψύδρα. Η τρίτη του συλλογή διηγημάτων, Σάλτος, εκδόθηκε το 2022 (Εκδόσεις Ίκαρος) και ήταν στη βραχεία λίστα για το βραβείο Πεζογραφίας της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης 2022, καθώς και στη μακρά λίστα των βραβείων του Περιοδικού Χάρτης 2022.
Όποτε μπορεί, επιστρέφει στα βουνά.

Οπισθόφυλλο

Μετά από τρεις συλλογές διηγημάτων, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος καταθέτει ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που ήδη από την εισαγωγή σε παρασέρνει σε ένα ιλιγγιώδες, μεθυστικό ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο.

Γραμμένο σε τέσσερα μέρη το Φλόρενς Μπλαντ, μοιάζει με ένα αγωνιώδες και πολλές φορές αδυσώπητο κυνηγητό με το πεπρωμένο και το αναπόφευκτο σκοτάδι που έρχεται να σφραγίσει την κάθε ανθρώπινη μοίρα. Σαν τα κομμάτια ενός παζλ η ολοκληρωμένη εικόνα του οποίου κόβει την ανάσα. Πρόσωπα, χώρες, πόλεις, εποχές, κινήματα, καταστροφές, ουσίες, εγκλήματα με φόντο τα μεγάλα ποτάμια μιας φλεγόμενης Ευρώπης. Νερά της ζωής και του θανάτου που παρασέρνουν τους ήρωες και τους οδηγούν άλλοτε σε ασφαλείς όχθες και άλλοτε στον όλεθρο. Ένα μπαρόκ μυθιστόρημα γραμμένο με τους πιο σκούρους τόνους μιας ασυγκράτητης και ενίοτε μακάβριας φαντασίας.

Διαβάστε επίσης  "Λουίζα": Ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία

Αν και σπούδασα Διοίκηση επιχειρήσεων, η μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει η λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια γράφω για τα αναγνώσματά μου στο blog booksiluv2red.blogspot.com.
Θα τα λέμε όμως κι εδώ για βιβλία που ξεχώρισα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της