Γεώργιος Τερτσέτης: Η ζωή και το έργο του

Πηγή: argolikivivliothiki.gr

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γεώργιος Τερτσέτης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1800, από επιφανή οικογένεια. Πήγε αρχικά σχολείο μαζί με τον γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνο, κι έπειτα έφυγε στην Ιταλία για σπουδές. Ο Τερτσέτης ήταν συνολικά βαφτισμένος τέσσερις φορές κι αυτό επειδή ο πατέρας του ήταν καθολικός και η μητέρα του ορθόδοξη. Αρχικά, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του βαπτίσθηκε καθολικός. Η μητέρα του τον βάφτισε ύστερα ορθόδοξο, κρυφά. Όταν η αλήθεια αποκαλύφθηκε, έπειτα από έντονους καυγάδες, ο Τερτσέτης βαφτίστηκε ξανά καθολικός. Καθολικός παρέμεινε για αρκετά χρόνια της ζωής του ώσπου να αποφασίσει μόνος του, όντας πια ενήλικος, να ασπαστεί το ορθόδοξο δόγμα και να βαπτιστεί για τελευταία φορά.

Η γενικότερη καθολική ανατροφή του, όμως, που ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με την ιταλική πραγματικότητα, του επέτρεψε να γίνει ένα με την ακαδημαϊκή κοινότητα και να λάβει γνώση που δύσκολα μπορούσε να αποκτήσει οποιοσδήποτε άλλος συνομήλικός του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και η επιστροφή του στην Ελλάδα συνέπεσαν με το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης και ο Τερτσέτης συμμετείχε καθοριστικά σε αυτή. Γρήγορα έγινε μέλος της φιλικής εταιρείας και πήρε μέρος στις μάχες εναντίον του τουρκικού ζυγού. Εξαιτίας, όμως, της ασθενικής φύσης του, αρρωσταίνει βαριά και απομακρυνόμενος από το πεδίο της μάχης, γυρίζει στη Ζάκυνθο.

Εκεί θα συμβεί μια από τις καταλυτικότερες γνωριμίες στη ζωή του, η γνωριμία με τον Διονύσιο Σολωμό. Γρήγορα αναπτύσσουν μια αδελφική φιλία και συνδέονται στενά πνευματικά και λογοτεχνικά. Τότε άρχισε να γράφει ποιήματα στηρίζοντας έτσι τον αγώνα με το λογοτεχνικό του έργο.

Διαβάστε επίσης  Άντον Τσέχωφ: «Η έγνοια μου είναι να γράφω, όχι να διδάσκω»
Γεώργιος Τερτσέτης
Πηγή: imerodromos.gr

Η Δίκη του Κολοκοτρώνη

Το γεγονός όμως για το οποίο θα έμενε γνωστός στην ιστορία, είναι η συμμετοχή του και η στάση που κράτησε στην πολύκροτη δίκη του Γέρου του Μοριά. Ο Γεώργιος Τερτσέτης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Όθωνα και διορίστηκε από την Αντιβασιλεία των Βαυαρών ως ένας από τους πέντε δικαστές. Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Απριλίου του 1834. Οι τρεις από τους πέντε δικαστές καταδίκασαν σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ο Γεώργιος Τερτσέτης, όμως, όπως και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αναστάσιος Πολυζωίδης αντιτάθηκαν σε αυτή την καταδίκη. Υποστήριζαν πως δεν υπήρχαν τεκμήρια ικανά να οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Προσπάθησαν και οι δύο, όντας αμερόληπτοι και με υψηλό το αίσθημα της ηθικής και του πατριωτισμού, να ανατρέψουν την απόφαση. Απειλήθηκαν, κακοποιήθηκαν και καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους για αυτή τους τη στάση. Ύστερα, και αφού οι δυο τους δικάστηκαν και αθωώθηκαν, ο Τερτσέτης αυτοεξορίστηκε για έξι χρόνια στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Advertising

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1840, έγινε αρχειοφύλακας της Βιβλιοθήκης της Βουλής και παρέμεινε σ’ αυτή τη θέση μέχρι τη μέρα του θανάτου του. Εκφώνησε ιστορικές ομιλίες στη Βουλή και εξέδωσε τα απομνημονεύματα του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη έτσι όπως του τα διηγήθηκε ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά. Εξέδωσε γενικότερα πλούσιο συγγραφικό έργο που παραμένει πολύτιμη παρακαταθήκη για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Πέθανε στις 15 Απριλίου 1874 στην Αθήνα.

Γεώργιος Τερτσέτης
Πηγή: el.wikipedia.org

Σημαντικά ποιήματα

Διαβάστε επίσης  Αμερικανικό Ταμπλόιντ, Κένεντι, συνομωσίες και διαφθορά

Το 1833 χαιρετίζει με το ποίημά του «Το Φίλημα» τον ερχομό του βασιλέα Όθωνα στην Ελλάδα, ενώ το 1847 τυπώνει ανώνυμα τη συλλογή «Απλή γλώσσα» όπου συγκεντρώνει ποιήματα και πεζά, δικά του και άλλων συγγραφέων.

Advertising

Άλλα του ποιήματα που συμμετείχαν σε ποιητικούς διαγωνισμούς της εποχής είναι τα: Κόριννα και Πίνδαρος, Οι γάμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Το Όνειρον. 

Όλα τα ποιήματα του είναι γραμμένα σε ανομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο σαν τα ποιήματα της τελευταίας περιόδου του Σολωμού. Φυσικά, σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές, τα πεζά του έργα είναι σίγουρα πολυτιμότερα από τα ποιητικά του κληροδοτήματα. Στα ποιήματα του όμως μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την επιρροή του από το Διονύσιο Σολωμό και την γνήσια καλλιτεχνική έκφραση, εμπνευσμένη από καθοριστικά για την ελληνική ιστορία γεγονότα.

Πηγές:

  • Τερτσέτης. Ο δικαστικός που αρνήθηκε να καταδικάσει άδικα τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα σε θάνατο στην γκιλοτίνα. Ξυλοκοπήθηκε, φυλακίστηκε και δικάστηκε από τους Βαυαρούς. Ανακτήθηκε από:  http://www.mixanitouxronou.gr/tertsetis-o-dikastikos-poy-arnithike-na-katadikasei-adika-ton-kolokotroni-kai-ton-plapoyta-se-thanato-stin-gkilotina-xylokopithike-fylakistike-kai-dikastike-apo-toys-vayaroys/ (Τελευταία πρόσβαση: 8 Μαΐου 2020).
  • Λίνος Πολίτης, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, 2017, Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Λέγομαι Κωνσταντίνος Πέττας. Σπουδάζω Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, στο τμήμα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών σπουδών. Ζω στον κόσμο της λογοτεχνίας, μου αρέσει να τη μελετώ, να στοχάζομαι μαζί της, να μοιράζομαι τη μαγεία της. Έχω γράψει και ένα βιβλίο- προς το παρόν...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μέρες

Πηγή: edromos.gr Άφηνε τις μέρες να περνούν. Δεν τον

Δυσκολίες κατανόησης του κειμένου: Οι αιτίες των δυσκολιών

Η κατανόηση του κειμένου βασίζεται τόσο στην αποκωδικοποίηση όσο και