Η Στρατηγική του Πεκινουά: ισπανόφωνη νουάρ λογοτεχνία

Η Στρατηγική του πεκινουά

 

Το 2013 ο ήδη καταξιωμένος ισπανόφωνος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο γράφει το νουάρ μυθιστόρημα “Η Στρατηγική του Πεκινουά”. Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή αιφνίδια στις 30 Ιανουαρίου του 2023 λόγω εμφράγματος. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Carnivora σε μετάφραση  της Ασπασίας Καμπύλη. Είναι ένα ακόμη μυθιστόρημα ισπανόφωνης λογοτεχνίας που προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Carnivora.

Βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου βρίσκονται οι Κανάριες νήσοι. Στην αρχαιότητα εικάζεται ότι κατοικούνταν από τους Καρθαγένιους, απογόνους των Φοινίκων. Από τον 12ο μ.Χ. αιώνα κατακτήθηκαν, αρχικά, από τους Άραβες, έπειτα, από τους Γάλλους. Από τον 16ο μ.Χ. αιώνα αποτελούν ισπανική κτήση.

Η Λας Πάλμας, πρωτεύουσα της Γκραν Κανάρια, τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κανάριων νήσων, είναι ο τόπος που εκτυλίσσεται η ιστορία που υφαίνει ο Αλέξις Ραβέλο.

Advertisements
Ad 14

Στις φτωχογειτονιές της πόλης, εκεί που είναι αισθητές η ταξική ανισότητα και η οικονομική δυσχέρεια των κατοίκων, ζουν οι αφηγηματικοί ήρωες του Ραβέλο. Είναι το κομμάτι της πόλης που ζει στη σκιά, μακριά από τα φώτα και την πολυτέλεια  της τουριστικής εκλεπτυσμένης ζώνης του νησιού. Εδώ κατοικούν όσοι αγωνιούν για την επιβίωσή τους, για την εξασφάλιση των καθημερινών αναγκών, χρησιμοποιώντας θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους. Χαμηλόμισθοι βιοπαλαιστές, πόρνες, διακινητές ναρκωτικών, μπράβοι, μικροαπατεώνες, είναι το συνονθύλευμα που απαρτίζει τον κοινωνικό ιστό.

Κλιμακωτά δομείται και αποκαλύπτεται η σύνθεση μιας οργάνωσης εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Από την κεφαλή της οργάνωσης έως τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας, ο συγγραφέας περιγράφει κάθε χαρακτήρα του τοποθετώντας τον στο κοινωνικό και παραβατικό πλαίσιο του εμπορίου ναρκωτικών που ευδοκιμεί στις Κανάριες νήσους.

Διαβάστε επίσης  Τι θα έλεγες για λίγη αυτοπεποίθηση;

Τα χρήματα που συγκεντρώνει η οργάνωση από τις παράνομες εργασίες του έχει αναλάβει να νομιμοποιεί ο δικηγόρος της οργάνωσης μέσω ενός δικτύου εταιρειών. Η συνεργασία με μέλη των Αστυνομικών Αρχών εξασφαλίζει την αναγκαία πληροφόρηση και εγγυάται την προστασία της οργάνωσης.

Αυτή η καθ’ όλα τυπική παράνομη οργάνωση αποτελεί το κέντρο της αφήγησης. Η ανατροπή στην ομαλή λειτουργία της έρχεται όταν ο Μάρκος ο Ποντικός, δε θα βρεθεί στο πόστο του στην αποβάθρα πριν κάνουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα κοντέινερ οι τελωνειακοί. Η ρωγμή ξεκινά από τη βάση του δικτύου για να φτάσει σιγά σιγά στην κορυφή.

Ο Τζούνιορ, τοπικός υπεύθυνος για την διακίνηση του “εμπορεύματος”, υποχρεώνεται να καταβάλλει την αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στον αρχηγό της οργάνωσης.

Στην πλεκτάνη του Τζούνιορ θα εμπλακούν τρεις πολίτες – η Κόρα, ο Ρούμπιο και ο Παλέρμα- που είτε η άμεση ανάγκη είτε τα όνειρά τους θα τους οδηγήσουν στην αναζήτηση του “εύκολου” χρήματος.

Στόχος του Αλέξις Ραβέλο ήταν να μιλήσει για το πρόσωπο της Λας Πάλμας, που αυτός γνώρισε μεγαλώνοντας στις γειτονιές της. Ένας εναλλακτικός τουριστικός οδηγός, στον οποίο καταγράφεται το πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Όσοι θέλετε να μάθετε ποια είναι “Η Στρατηγική του Πεκινουά” που καλούνται να εφαρμόσουν η Κόρα, ο Ρούμπιο και ο Παλμέρα, δεν έχετε παρά να τους ακολουθήσετε στις περιπέτειές τους και να ζήσετε τις αγωνίες και τα διλήμματά τους.

Αλέξις Ραβέλο
[πηγή: εκδόσεις Carnivora]
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξις Ραβέλο (Λας Πάλμας δε Γκραν Κανάρια, 1971-2023) προσδιόριζε τον εαυτό του ως «ένα φαλακρό γραφιά» που χρησιμοποιούσε το ταλέντο του ‒και μεγάλη επιμονή‒ για να αφήσει στον κόσμο τη δημιουργική του κληρονομιά μέσα από νουάρ μυθιστορήματα, διηγήματα, μικροδιηγήματα, παιδικά και νεανικά βιβλία. Εργάστηκε επίσης στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και «εν γένει σε οποιοδήποτε πράγμα μπορεί να γραφεί και να συμβάλει σε μια επιβίωση βασισμένη σε μποκαδίγιος». Ένας κλασικά καταραμένος νουάρ συγγραφέας που υποδυόταν συχνά τους ήρωές του στην πραγματική ζωή. Ο πρόωρος θάνατός του θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ακόμα επεισόδιο ενός από τα μυθιστορήματά του. Γέννημα θρέμμα της Λας Πάλμας, μεγαλωμένος στην ταπεινή συνοικία Εσκαλερίτας, δήλωνε πραγματικά υπερήφανος που μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο μια ρεαλιστική αποτύπωση της πατρίδας του, άσχετη με την ειδυλλιακή, τουριστική της εικόνα. Όπως γράφει στο Σημείωμα του Συγγραφέα που συνοδεύει τη Στρατηγική του Πεκινουά: Πολύ θα ήθελα να ισχυριστώ εκείνο το «όλα τα πρόσωπα και τα περιστατικά είναι προϊόντα μυθοπλασίας», αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, δε θα ήταν αλήθεια. Κάποια απ’ τα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος υπάρχουν ή υπήρξαν, και έχω ή είχα επαφή μαζί τους τις ώρες της νύχτας, στη γειτονιά ή στους λιγότερο κεντρικούς δρόμους ετούτης της αγαπημένης και μισητής πολιτείας, στα πεζοδρόμια της οποίας σέρνω τα πόδια μου.

Διαβάστε επίσης  Μια διαφορετική ματιά στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Η Στρατηγική του Πεκινουά σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα «είναι ένα μυθιστόρημα για τους χαμένους της ζωής. Μια ιστορία απλή, για ανθρώπους απλούς που αναγκάζονται να λερώσουν τα χέρια τους για να τα φέρουν βόλτα. Ένα από τα πιο τρυφερά μυθιστορήματά μου, γεμάτο συμπόνια απέναντι στους ήρωες, όχι όμως και απέναντι στην κοινωνία».

Περίληψη

Ο Ρούμπιο, ο υπεύθυνος ασφαλείας ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, ο Παλμέρα, ένας άνεργος μεσήλικoς, λάτρης των σπαραξικάρδιων τάνγκο, και η Κόρα, μια πόρνη που πήρε το όνομά της από την πρωταγωνίστρια της ταινίας Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές, θα μπλεχτούν, σπρωγμένοι από την ανάγκη, σε μια περιπέτεια που τους ξεπερνάει, προσπαθώντας να κλέψουν «έναν τύπο με τρία επώνυμα, γόνο της ντόπιας ολιγαρχίας, που ξεπλένει χρήματα για τους νάρκος». Η μόνη τους ελπίδα σωτηρίας: να υιοθετήσουν τη «Στρατηγική του Πεκινουά»…

Ένα νουάρ μυθιστόρημα χωρίς ιδιόρρυθμους υπερασπιστές του νόμου, πανούργους ντετέκτιβ, ή ευφυείς εγκληματίες με καλλιτεχνικά γούστα.

Χωρίς εγκλήματα για να διαλευκανθούν, αλλά μόνο εγκλήματα για να διαπραχθούν.

Χωρίς αγωνία να μάθεις ποιος είναι ο δολοφόνος, αλλά μόνο ποιος είναι ο επόμενος που θα την πατήσει.

Επειδή, «κατοικείται από απλά ανθρώπινα όντα που προσπαθούν να τη βγάλουν καθαρή. Ας είναι και με κλοτσιές».

Η Στρατηγική του Πεκινουά είναι το βιβλίο που έκανε διάσημο τον ήδη τότε καθιερωμένο στη νουάρ ισπανόφωνη λογοτεχνία Αλέξις Ραβέλο. Γνώρισε συνεχείς ανατυπώσεις, κέρδισε το βραβείο Ντάσιελ Χάμετ 2014, το βραβείο Novelpol, το βραβείο Tormo, το βραβείο LeeMisterio 2013, για τον καλύτερο γυναικείο χαρακτήρα, και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2019 από τον Έλιο Κιρόγα.

Διαβάστε επίσης  31 Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που θα ζωντανέψουν τις γιορτές!

[πηγή: εκδόσεις Carnivora]

Αν και σπούδασα Διοίκηση επιχειρήσεων, η μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει η λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια γράφω για τα αναγνώσματά μου στο blog booksiluv2red.blogspot.com.
Θα τα λέμε όμως κι εδώ για βιβλία που ξεχώρισα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό