Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, φάρος γνώσης και πολιτισμού

Πηγή εικόνας: faretra.info

H Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας στέκεται πλάι στους πολίτες ειδικά τώρα, στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σαν φάρος στο λιμάνι του ¨πολύπαθου” πολιτισμού μας για να μας θυμίζει πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι και πρόσωπα που προάγουν και υποστηρίζουν την καλλιέργεια και τους πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και ειδικά στις επαρχιακές πόλεις.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (facebook page)

Η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας ιδρύθηκε το 1953 σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Οι εγκαταστάσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στεγάζονται σε ένα  φιλόξενο  και διαμορφωμένο χώρο 1900τ.μ., όπου λειτουργεί ένα σύγχρονο εξοπλισμένο αναγνωστήριο και ένα Maker space όπου γίνονται εργαστήρια καινοτομίας και τεχνολογίας. Η συλλογή ξεπερνά τις 160.000 τεκμήρια και μεταξύ άλλων δανείζει και έξυπνες συσκευές όπως action cameras, tablets, φωτογραφικές μηχανές., μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 35.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Η συλλογή των βιβλίων ξεπερνά τους 100.000 τόμους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ιστορικά και παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα, cd και dvd, ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία καθώς και εγκυκλοπαίδειες, λεξικά παλαιότερα τεύχη περιοδικών. Τους τίτλους των βιβλίων μπορείτε να τους αναζητήσετε και διαδικτυακά στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης, ένα βοηθητικό καινοτόμο εργαλείο για ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης συχνά επισκέπτονται σχολεία ενώ λαμβάνουν χώρα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (facebook page)

Οι ώρες λειτουργίας της Δημόσιας βιβλιοθήκης είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 8:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. και Δευτέρα και Τετάρτη 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., ενώ μέλος της μπορεί να γίνει κάθε πολίτης του νομού Ημαθίας με τη προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας, ενώ για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου είναι απαραίτητη η παρουσία του κηδεμόνα για την έκδοση της κάρτας μέλους.

Πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρότυπο βιβλιοθήκης, ένα κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και της καινοτομίας, τη διάδοση της αγάπης προς τα βιβλία, αφού το βιβλίο ανοίγει την πόρτα της γνώσης και δημιουργεί σκεπτόμενους και μορφωμένους πολίτες, είναι ένας ανοιχτός φάρος πολιτισμού στο κέντρο της Βέροιας.

Μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις της έχει χρηματοδοτηθεί από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για  το παιδικό της τμήμα με το όνομα “Τα Μαγικά Κουτιά” το οποίο το είχε εγκαινιάσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρόλος Παπούλιας,  ενώ το  2010 βραβεύτηκε με το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» (Access to Learning Award – ATLA) από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates επειδή υιοθέτησε την Τεχνολογία και ανέπτυξε δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα. Το ελληνικό αυτό θαύμα έχει παγκοσμίως αναγνωριστεί ως «επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης για όλο τον κόσμο», για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων (ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται!). Καθημερινά δέχεται επισκέπτες από την πόλη της Βέροιας αλλά και από απομακρυσμένες περιοχές και χωριά της ευρύτερης Περιφέρειας.

Advertising

Η Βιβλιοθήκη αυτή, αξιοποιώντας τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Gates, ανακαινίστηκε και μπήκε σε άλλη διάσταση. Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι που συνδυάζουν παραδοσιακές και καινοτόμες υπηρεσίες. Στη βιβλιοθήκη πλέον θα βρείτε: στούντιο ηχογράφησης (Media Lab), Maker Space με 3d εκτυπωτή, χώρο έμπνευσης, νέες τεχνολογίες, νέους χώρους εκπαίδευσης, χαλάρωσης και μελέτης.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (facebook page)

Ακόμη και μέσα στη πανδημία δεν σταμάτησε τη λειτουργία της με πολλές διαδικτυακές συναντήσεις και μαθήματα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κέρδισε της εντυπώσεις με μια ακόμη πρωτότυπη κίνηση με το δανεισμό των βιβλίων στα μέλη της στην εποχή της καραντίνας μέσω courier.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Διεύθυνση : Έλλης 8

Advertising

Τηλ. 2331024494

Αρχική 20052014

Email : info@libver.gr

Advertising

Facebook : ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η Γιώτα Γιδαροπούλου γεννήθηκε ένα μεσημέρι μιας Τετάρτης τον Μάρτιο του 1990 στο νοσοκομείο της Βεροίας. Έχει σπουδάζει στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο τμήμα «Δημοσιογραφίας, Συντάκτες και Ρεπόρτερ». Το πάθος της με την συγγραφή ξεκίνησε από μικρή ηλικία αφού έγραφε θεατρικά έργα που τα παρουσίαζε με τους φίλους για ηθοποιούς στην γειτονιά της. Η μεγάλη της αγάπη είναι η ποίηση και τα βιβλία. Όνειρο της είναι να εκδώσει το δικό της βιβλίο ή ποιητική συλλογή. Τα χόμπι της είναι το θέατρο, τα βιβλία και ο εθελοντισμός αφού πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να σπαταλήσεις τον χρόνο σου είναι βοηθώντας κάποιον άλλον.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος μας συστήνουν πέντε νέες κυκλοφορίες βιβλίων για τον Ιούνιο 2025. Οι νέες…

Βιβλίο

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος: Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να ξεχαστεί

Το έργο ”Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος” του Πρίμο Λέβι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα…

Βιβλίο

Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια: Το σκοτεινό τέλος της τριλογίας

Μια ηρωίδα που δεν αναγνωρίζουμε πια Το Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια της Holly Jackson…

Βιβλίο

Κάλμαν: Ο σερίφης του Ροΐβαρχαπν, εξιχνίαση ενός φόνου και του εαυτού του

Το μυθιστόρημα Κάλμαν του Joachim B. Schmidt, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο γεμάτο χάκαρλ (καρχαρίας…

Βιβλίο

Μαύρο γκλίτερ: Μια μαύρη κωμωδία για τη ζωή και τον θάνατο

Το νέο μυθιστόρημα, το «μαύρο γκλίτερ», που γράφτηκε από τη Βίκυ Μωραγιάννη, κυκλοφορεί από τον…

Βιβλίο

«Η Πηγή των δακρύων» του Ζαν-Πωλ Ντυμπουά: μια ήσυχη καταβύθιση στην ανθρώπινη ευαλωτότητα

«Η Πηγή των δακρύων», του -βραβευμένου με Goncourt 2019- Γάλλου συγγραφέα Ζαν-Πωλ Ντυμπουά, είναι το…

Βιβλίο

The Death Shift: H ιστορία της βρεφοκτόνου του Τέξας

The Death Shift: Η ιστορία της βρεφοκτόνου του Τέξας, που όλοι θα ευχόμασταν να ήταν…