Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Κίνητρο Χ και Χ τρόποι να πεθάνεις: Όταν ο δολοφόνος δε χτυπάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο

Κίνητρο Χ και Χ τρόποι για να πεθάνεις [Εικόνα: Χρύσα Πέτρου] 

Η διλογία του Stefan Ahnhem, που περιλαμβάνει το “Κίνητρο Χ” και το “X τρόποι να πεθάνεις” , θα σας βυθίσει σε έναν καθηλωτικό κόσμο σκανδιναβικής αστυνομικής φαντασίας. Ο ερευνητής Φάμπιαν Ρισκ καλείται να επιλύσει μια σειρά από συγκλονιστικές δολοφονίες, καθεμία με ένα ανατριχιαστικό κίνητρο που αψηφά την λογική.

Ένας κατά συρροή δολοφόνος που δε χτυπά ποτέ με τον ίδιο τρόπο. Τα θύματα δε σχετίζονται με κανέναν τρόπο μεταξύ τους. Ο χρόνος, το μέρος, το μέσο, τα χαρακτηριστικά του θύματος, όλα διαφορετικά σε κάθε φόνο. Ένα αταίριαστο παζλ στο οποίο Ρισκ και η ομάδα του πρέπει να βάλουν τα κομμάτια στη σωστή θέση, πριν χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Ο δράστης φαίνεται να έχει σχέδιο – χωρίς όμως αρχή, μέση ή τέλος- και όλοι λειτουργούν σαν πιόνια του, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Παράλληλα με τις έρευνες, παρακολουθούμε τις ενέργειες και τις σκέψεις του και “κρυφοκοιτάζουμε ” τις ζωές των επικείμενων θυμάτων του. Αυτό κάνει την ανάγνωση ιδιαίτερα συναρπαστική καθώς ο αναγνώστης γνωρίζει ότι κάποιος θα πεθάνει. Τον βλέπει να ξυπνά το πρωί περιμένοντας να ζήσει άλλη μια συνηθισμένη μέρα, βυθισμένη στην καθημερινή ρουτίνα. Να πάει στη δουλειά, να κάνει τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Είναι σοκαριστικό το πώς τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανεπανόρθωτα σε μια στιγμή. Πριν από κάθε δολοφονία τα συναισθήματα εναλλάσσονται από την αγωνία στη θλίψη, από το φόβο στο άγχος.

Παράλληλα με την κύρια ιστορία, άλλες μικρότερες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες αστυνομικές ιστορίες μπλέκονται στην αφήγηση κάνοντας την ανάγνωση πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Η τεχνική αυτή αφενός αφήνει τον αναγνώστη να κάνει ένα βήμα πίσω από την κεντρική ιστορία ώστε να ταξινομήσει τα δεδομένα που λαμβάνει, αλλά ταυτόχρονα δεν τον αφήνει να βαρεθεί αφού συνεχώς υπάρχει μία δράση στο βιβλίο που σε κάνει να μη θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Ταυτόχρονα όμως είναι και η πρώτη φορά στην πολύχρονη συνεργασία της ομάδας που θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις μεταξύ τους σχέσεις μέσα στην αστυνομία, να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα κάποιων. Είναι η πρώτη φορά που δεν θα ξέρουν αν είναι μαζί στην αναζήτηση της αλήθειας ή αν κάποιοι λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην επίλυση των υποθέσεών τους. Πόσο δύσκολο άραγε είναι οι άνθρωποι που μια ζωή εμπιστεύεσαι και συνεργάζεσαι μαζί τους να μη ξέρεις πια αν  είναι αυτοί που τόσα χρόνια νόμιζες και αν μπορείς να βασιστείς πάνω τους, ως συνάδελφος ή ακόμη και ως άνθρωπος;

Και όσο οι υποθέσεις τρέχουν και οι μεταξύ τους σχέσεις φτάνουν όλο και περισσότερο στα άκρα, το κάθε μέλος της ομάδας, όπως είναι φυσικό έχει και μια ζωή εκτός αστυνομίας, που όσο κι αν προσπαθούν να μην αφήσουν να μπλεχτεί στην επαγγελματική τους ζωή, μερικές φορές αυτό είναι ακατόρθωτο. Η αφήγηση των προσωπικών ιστοριών των αστυνομικών, ίσως φαίνεται ασύνδετη και αχρείαστη σε τέτοιου είδους βιβλία, όμως ο Ahnhem χτίζει τόσο καλά τους χαρακτήρες του, χωρίς να πλατιάζει ή να ξεφεύγει πολύ από τη βασική αφήγηση, κάνοντας έτσι το ανάγνωσμα πιο ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα και πιο ολοκληρωμένο.

Χρονικά προηγείται το κίνητρο Χ και ακολουθεί το Χ τρόποι να πεθάνεις και η σειρά πρέπει να τηρηθεί για να βγάλει νόημα η ιστορία. Καλό είναι, επίσης, να έχετε και τα δυο βιβλία στη διάθεσή σας όταν ξεκινήσετε το πρώτο, καθώς η ιστορία είναι μία και στο τέλος του πρώτου μέρους, θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις τη συνέχεια. Μου άρεσε πολύ που ο συγγραφέας προτίμησε να ολοκληρώσει την ιστορία του σε δύο βιβλία χωρίς να προσπαθεί να μειώσει κομμάτια της αφήγησης για να κάνει το βιβλίο πιο μικρό και, συνεπώς, περισσότερο ευπώλητο.

Δεν είχα ξαναδιαβάσει Stefan Αhnhem, αλλά η διλογία αυτή ήταν ένα πολύ καλό δείγμα γραφής του και μια σπουδαία απόδειξη ότι το σύγχρονο σκανδιναβικό νουάρ είναι εδώ και έχει να μας προσφέρει πολλά υπέροχα αναγνωστικά ταξίδια.

Γεια, ειμαι η Χρύσα!! Φαρμακοποιός το πρωΐ και αναγνώστρια όλη την υπόλοιπη ημέρα. Η αγάπη μου για τη λογοτεχνία δεν έχει όρια, διαβάζω απ' όταν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Κάνω τα πάντα μαζί με τον υπέροχο σκύλο μου και το όνειρο μου είναι ένας τεράστιος χώρος γεμάτος με τις δυο μεγάλες μου αγάπες,τα βιβλία και τα σκυλιά.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο: πως το τολμηρό στυλ γραφής του Hubert Selby Jr. αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη απόγνωση

    Θα ομολογήσω πως, επί πολλά χρόνια αφότου παρακολούθησα την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα…

Βιβλίο

Μοραβαζίν, όπως Μπαρνταμού

Το Κακό στη λογοτεχνία ασκεί μεγάλη γοητεία στους δημιουργούς -και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στους θεωρητικούς-…

Βιβλίο

Η Ώρα του Αστεριού: Η τελευταία νουβέλα της αινιγματικής Κλαρίσε Λισπέκτορ

    Κλαρίσε Λισπέκτορ: το διαμάντι της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας Η Βραζιλία έχει κάθε λόγο να…

Βιβλίο

Η βαλκανική πατριαρχία από τα μάτια της Μπουζάροφσκα

” O άνδρας μου” είναι ο τίτλος ενός ακόμα διαμαντιού, ύμνου στο γυναικείο φύλο. Πρόκειται…

Βιβλίο

Ο Θεός δεν σταμάτησε στο Μπέργκαμο

Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν κάνει σαν να μην υπάρχεις, όπως πάντα. Το κίνημα…

Βιβλίο

Λογοτεχνικές διαδρομές στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος,…

Βιβλίο

Rock, Χριστούγεννα και δεύτερες ευκαιρίες: Ένα μυθιστόρημα από την Tessa Bailey

Χριστούγεννα, μουσική και μια ιστορία που ζεσταίνει Το Wreck the Halls (ραντεβού στις γιορτές) είναι…