Το παιδικό βιβλίο «Μια φρουτιέρα ζαβολιές» κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Φυλάτος και τράβηξε αμέσως την προσοχή μου για τον παιχνιδιάρικο τίτλο του, την όμορφη εικονογράφηση (Γεωργία Καψάλη) στο εξώφυλλο αλλά και για την υπόσχεση που δίνει για μια μεγάλη περιπέτεια που θα ζήσουν οι μικροί μας φίλοι με τους ήρωες του βιβλίου. Το ενδιαφέρον και η παραδοχή ότι το βιβλίο αποτελεί πραγματικά ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους μικρούς μας βιβλιοφάγους αποτυπώνεται ήδη από τις πρώτες σελίδες.
Η εικονογράφηση του βιβλίο «Μια φρουτιέρα ζαβολιές»
Ξεκινώντας από την εικονογράφηση που επιμελήθηκε η Γεωργία Καψάλη, το βιβλίο αποκτά στα χέρια του παιδιού μια άλλη, προσιτή οικειότητα. Οι εικόνες είναι ζωγραφιές: το μολύβι και οι ξυλομπογιές αποτυπώνουν εξαιρετικά ζωντανά και αθώα τα φρούτα και την φύση κάνοντάς τα πιο προσιτά στον μικρό αναγνώστη. Πραγματικά, κάθε εικόνα αποτυπώνει εξαιρετικά την σκηνή που εκτυλίσσεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου με μεγάλα σχέδια προσεγμένα με κάθε λεπτομέρεια.
Η πλοκή του βιβλίου «Μια φρουτιέρα ζαβολιές»
Βρισκόμαστε σε μια ορεινή περιοχή της Ελλάδας, όπου η φύση έχει καρποφορήσει και τα φρούτα ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τον ερχομό της Άνοιξης με μια γιορτή. Τα προβλήματα δεν αργούν να ξεκινήσουν καθώς η όμορφη φράουλα, όλο στόμφο και μπρίο, ανακοινώνει στην υπόλοιπη φρούτο – παρέα ότι θα σύρει τον χορό. Έτσι οι πρωταγωνιστές μας ξεκινούν να λογομαχούν και να ειρωνεύονται το ένα το άλλο μέχρι που φτάνουν να πιάνονται στα χέρια, σαν να λέμε κοτσάνι με κοτσάνι. Ανταλλάσσουν σκληρά λόγια το ένα στο άλλο τόσο για την εξωτερική τους εμφάνιση όσο και για την αξία που έχει το καθένα. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά να πληγώνουν το ένα το άλλο, να καταστρέφουν την όμορφη γιορτή και να ξεσηκώνουν την γειτονιά. Ο γεράκος που μένει κοντά στο σπίτι γίνεται έξαλλος και αποζητά την παρέμβαση της Ασπασίας, της κοπέλας που μένει στο σπίτι και παραχώρησε στα φρούτα την αυλή ώστε να διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφα.
Οι φρουτοπρωταγωνιστές του βιβλίου «Μια φρουτιέρα ζαβολιές»
Η φρουτοπαρέα μας περιλαμβάνει όλους τους αγαπημένους – και λαχταριστούς – πρωταγωνιστές της άνοιξης και του καλοκαιρού και όχι μόνο: την φράουλα, το καρπούζι, το ρόδι, το ροδάκινο, το μήλο, την μπανάνα και τον λωτό. Η συγγραφέας Μαρία Λουκάκη με την όμορφη γραφή της και την έξυπνη παρουσίαση των πρωταγωνιστών μας γνωρίζει κάθε φρούτα εξωτερικά και εσωτερικά. Η όμορφη ζουμερή φράουλα, η ψηλή μπανάνα που έχει κάλιο, το ευαίσθητο μήλο που γίνεται μόνο κομπόστα αλλά και το ρόδι με τα πολλά του σπόρια που γίνεται ο πιο δυναμωτικός χυμός για τον άνθρωπο. Τα φρούτα μέσα από τα φυσικά χαρακτηριστικά τους θυμίζουν ανθρώπινα όντα, με δυνάμεις και αδυναμίες που τελικά όλα είναι χρήσιμα, τα αγαπάμε και έχουν αξία ύπαρξης. Η ισότητα στην φρουτιέρα είναι το μοναδικό στοιχείο που θα πρέπει να θυμούνται και όχι τα μικρά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν. Η Μαρία Λουκάκη καταφέρνει με έναν εξαιρετικό και χιουμοριστικό τρόπο να μας γνωρίσει τα φρούτα αλλά και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας σε λίγες μόνο σελίδες το θαυμάσιο επίτευγμα του να διαφέρεις.
Τα μηνύματα και τα διδάγματα που θα απομυζήσουν τα παιδιά
Μέσα λοιπόν από την γνωριμία με τους φρουτένιους πρωταγωνιστές το παιδί θα μάθει τα κυριότερα χαρακτηριστικά των φρούτων, τις θρεπτικές τους αξίες, την σημαντικότητά τους στην διατροφή μας αλλά και τους εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσής τους – για παράδειγμα το μήλο μπορεί να γίνει μια εξαιρετική μηλόπιτα ή η φράουλα μια λαχταριστή μαρμελάδα.
Όμως η πληροφορία δεν μένει μόνο εκεί καθώς οι πρωταγωνιστές μας νιώθουν, μιλάνε και συμπεριφέρονται το καθένα με έναν διαφορετικό τρόπο. Έτσι το παιδί θα μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα, να συμπονεί και να αποκτά ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπό του, θα μάθει να αντιμετωπίζει με ισότητα το διαφορετικό, να μην μένει στις διαφορές και να διασκεδάζει με όλους τους διαφορετικούς φίλους που έχει στην ζωή του. Επιπρόσθετα, τα μικρά παιδιά μέσα από το βιβλίο «Μια φρουτιέρα ζαβολιές» θα αντιληφθούν την εναλλαγή των συναισθημάτων και την αξία της κατανόησης και αναγνώρισης αυτών (πως ο θυμός γίνεται χαρά ή πως η ζήλεια ξεθωριάζει με την φροντίδα και την αγάπη).
Τέλος, στο βιβλίο θα βρείτε ένα κωδικό QR που μπορείτε να σκανάρετε για πλοηγηθείτε σε κείμενα διαδραστικών παιχνιδιών.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα του βιβλίου «Μια φρουτιέρα ζαβολιές» Μαρία Λουκάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και ζει στον Πειραιά με τον πολυαγαπημένο της σύζυγο. Με σύμμαχο την ίδια τη ζωή, εμπνέεται και γράφει απ’ τα δεκάξι της, ποίηση και κείμενα πεζού λόγου. Είναι απόφοιτος γραμματειακής υποστήριξης και αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου & διακόσμησης. Τον Νοέμβριο του 2001, σε ηλικία 21 ετών, εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ευαισθησίες Ψυχής» την οποία προωθεί η ίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς πρόκειται για αυτοέκδοση σε τυπογραφείο. Ποιήματα της συλλογής της μπήκαν στο πιάνο του αείμνηστου μουσουργού – μουσικολόγου Ιωσήφ Μπενάκη.
Κατά τη διάρκεια του λογοτεχνικού της ταξιδιού, έως και σήμερα, αρέσκεται να συμμετέχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποιητικού και πεζού λόγου. Δημιουργίες της υπάρχουν σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά ενώ έχουν γίνει αναφορές για το έργο της, σε στήλες πολιτισμού από κριτικούς – λογοτέχνες. Το 2004 συμμετείχε ως σύνεδρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοτεχνίας Ολυμπιάδα Γραμμάτων, με διεθνείς συμμετοχές και με διοργανωτές. τα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Αριάδνη» και «κελαίνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει στην 24 τομη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι σήμερα» των εκδόσεων Χάρη Πάτση, η οποία βρίσκεται σε διάφορες βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και τακτικό του ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Τον Νοέμβριο του 2021 απέσπασε το Β’ βραβείο για το πρωτόλειο μονόπρακτο θεατρικό της, με τίτλο. Το θεάρεστο Όχι από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τι Εκδόσεις «Ζωή και Τέχνης, στην Πάφο της Κύπρου το οποίο στο μέλλον ενδέχεται να ανέβει στη σκηνή.
Η μεγάλη αγάπη της για τα παιδιά την ωθεί να δοκιμάσει τη συγγραφή του πρώτου της παραμυθιού «Μια φρουτιέρα ζαβολιές» με προηγούμενο τίτλο. Τα φρούτα”) το οποίο και βραβεύτηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό 20-21 από τις εκδόσεις «Ηλιαχτίδα». Στα διαδραστικά παιχνίδια που συνοδεύουν την παιδική αυτή ιστορία και προς χάριν των παιδιών, συστήνεται ως «Μαριλούν από το όνομα και το επώνυμό της. Αναμένονται το πρώτο της μυθιστόρημα, το επόμενο της παραμύθι, ένα μη λογοτεχνικά βιβλιο με κύριο θέμα τη διαχείριση του πένθους, μέσα από μια προσωπική βιωματική της εμπειρία, η δεύτερη ποιητική της συλλογή, καθώς και ένα κωμικό θεατρικό έργο σε συνεργασία με τον συγγραφέα – ποιητή και καλό της φιλο Αντώνη Θ. Κομίνη