Ο όρος #OwnVoices δημιουργήθηκε από τη συγγραφέα Corinne Duivis τον Σεπτέμβριο του 2015. Όταν μιλάμε για τον όρο αυτό, αναφερόμαστε στα βιβλία που έχουν χαρακτήρες από περιθωριοποιούμενες ομάδες στις οποίες μπορεί να ανήκει ο συγγραφέας. Η γραφή τους είναι εμπνευσμένη από τις εμπειρίες του συγγραφέα και έχει συνήθως βιώματα του συγγραφέα.
Τέτοιες ομάδες μπορεί να είναι είτε από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είτε Ασιατική καταγωγή, είτε έγχρωμοι συγγραφείς, συγγραφείς με αυτισμό ή στο φάσμα του Αυτισμού κτλ.
Υποκατηγορίες του #OwnVoices είναι η Ασιατική θεωρητική μυθοπλασία που έχει γραφτεί από Ασιάτες συγγραφείς. Τα βιβλία τους διαδραματίζονται στην Ασία ή έχουν στοιχεία της Ασιατικής κουλτούρας ή μυθολογίας. Άλλη υποκατηγορία μπορεί να είναι συγγραφείς που έχουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και το μεταφέρουν στους πρωταγωνιστές των βιβλίων τους. Το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να πετάξουν την ταμπέλα και το στίγμα της οστρακοποίησης της κοινωνίας σε αυτές τις ομάδες.
“The Cemetery Boys” του Aiden Thomas
Το «Cemetery Boys» του Aiden Thomas είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του #OwnVoices. Ο Aiden Thomas είναι ο πρώτος τρανς συγγραφέας που έχει εκδώσει βιβλίο. Είναι βιβλίο φαντασίας και αφορά τον Yadriel ο οποίος μετά από ένα λάθος ξόρκι καλεί το φάντασμα του κακού παιδιού του σχολείου.
Οι εμπειρίες του Yadriel είναι κοινές με του Aiden με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του #OwnVoices κινήματος.
“The Kiss Quotient” της Helen Hoang
Η Helen Hoang διαγνώστηκε με αυτισμό κατά την συγγραφή του “The Kiss Quotient”. Βασικά η διάγνωση ήταν στο φάσμα του αυτισμού. Γι’ αυτό γράφει με μεγάλη ευκολία για την πρωταγωνίστριά της την Stella η οποία έχει Asperger (είναι μια μορφή αυτισμού). Το βιβλίο είναι ρομαντικής φύσεως και όταν θα το διαβάσω θα σας πω αν το προτείνω. Δυστυχώς και αυτό δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.
“Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα” της Jenny Han
Η τριλογία «Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Έχουν γίνει και οι ταινίες από την παραγωγή του Netflix. Η πρωταγωνίστρια Λάρα Τζίν έχει καταγωγή από την Κορέα όπως και η συγγραφέας του βιβλίου. Η τριλογία, αφορά την Λάρα Τζιν που γράφει γράμματα στα αγόρια που ερωτεύεται. Όταν όμως η αδελφή της τα στέλνει κατά λάθος…γίνεται το έλα να δεις.
Είναι πολύ ωραία βιβλία, αν και για να είμαι ειλικρινής μου άρεσε περισσότερο η τριλογία του καλοκαιριού της ίδιας συγγραφέως. Όμως στο «Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα» η Κορεάτικη κουλτούρα είναι πολύ εμφανής.
Επίλογος
Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω επιτέλους διαφορετικότητα στην συγγραφική κοινότητα. Βλέπουμε μεγάλη εκπροσώπηση από μαύρους συγγραφείς, συγγραφείς από διάφορες εθνικότητες και κουλτούρες. Και αυτό με κάνει να ελπίζω λίγο παραπάνω για ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερη…συγγραφική ελευθερία.