(Πηγή Εικόνας: gnoristetinellada.gr)
Μετά την πρόσφατη αναφορά μας σε σπίτια συγγραφέων του εξωτερικού, τα οποία λειτουργούν ως μουσεία γι’αυτούς που επιθυμούν να συνδυάσουν την αγάπη τους για τα ταξίδια με τον θαυμασμό τους για σπουδαίους συγγραφείς του παρελθόντος, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σε σπίτια όπου έζησαν κι έδρασαν μεγάλοι λογοτέχνες του ελληνικού τόπου. Οικίες, δηλαδή, σπουδαίων ελλήνων συγγραφέων, που αποτέλεσαν διάσημα φιλολογικά σαλόνια μιας περασμένης εποχής και συχνά περιγράφονται με λεπτομέρειες είτε στα έργα τους είτε στα ημερολόγια άλλων λογοτεχνών, προκαλώντας μας το ενδιαφέρον.
Ας τρυπώσουμε, λοιπόν, αρχικά διαδικτυακά στα σπίτια -ορισμένων μόνο- ελλήνων συγγραφέων του παρελθόντος που συνέβαλαν με τις ξεχωριστές πένες τους στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, κι έπειτα γιατί όχι… ας οργανώσουμε μια μικρή απόδραση για να επισκεφτούμε αυτούς τους -κάποτε- χώρους του πνεύματος.
• Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο.
(Πηγή Εικόνων: mouseiopapadiamanti.blogspot.com)
Πρόκειται για το σπίτι που μεγάλωσε κι έζησε ο μεγάλος αυτός δοκιμιογράφος από το 1860 -σε ηλικία 9 ετών- έως και το τέλος της ζωής του και βρίσκεται 100 περίπου μέτρα από την ανατολική παραλία της πόλης σε έναν στενό αδιέξοδο δρόμο. Είναι δίπατο με ανώγι και κατώγι και απλό όπως κάθε παραδοσιακό νησιωτικό σπίτι. Χαρακτηριστικά του, ένα υπνοδωμάτιο που παραπέμπει σε κελί μοναστηριού, καθόλου περίεργο άλλωστε για έναν λογοτέχνη γνωστό ως “ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων” κι ένα τζάκι που έσβησε μαζί με την τελευταία πνοή του νοικοκύρη του.
• Το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα.
(Πηγή Εικόνων: patrinorama.com)
Πρόκειται για το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής το 1859 και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια μέχρι τον θάνατο και των δύο γονιών του. Βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Κορίνθου 241 και στο εσωτερικό του στον πρώτο όροφο στο πρώτο δωμάτιο δεξιά συναντά κανείς τον χώρο όπου ο ποιητής ήρθε στην ζωή ενώ στο πίσω μέρος του σπιτιού το διατηρητέο τζάκι του σαλονιού από το 1840 και το δωμάτιο όπου κοιμόντουσαν τα παιδιά της οικογένειας. Πλέον, στην οικία λειτουργεί και βιβλιοθήκη, στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι εκδόσεις του Ιδρύματος “Κωστή Παλαμά”, προσφέροντας σε κάθε επισκέπτη την δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.
• Το σπίτι του Γρηγορίου Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο.
(Πηγή Εικόνων: polysemi.di.ionio.gr)
Πρόκειται για το σπίτι που έζησε από το 1868 έως και το 1883, δηλαδή κατά τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια, αυτός ο σπουδαίος ζακυνθινός μυθιστοριογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων και βρίσκεται στην οδό Γαήτα, στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης. Εκεί μπορεί κανείς να βρει έπιπλα, αντικείμενα και σκεύη της οικογένειας Ξενόπουλου, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, καθώς και χειρόγραφα του ίδιου του Γρηγορίου Ξενόπουλου
• Το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη στην Αθήνα.
(Πηγή Εικόνων: athensvoice.gr)
Πρόκειται για το σπίτι που ο σπουδαίος ποιητής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μαζί με την σύζυγό του, Μαρώ -από το 1962- έως και τον θάνατο του και βρίσκεται στην οδό Άγρα 20 στο Παγκράτι, πίσω από το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Είναι μια κάτασπρη οικία με μπλε πόρτες και παράθυρα, πράγμα που της προσδίδει μια αιγαιοπελαγίτικη αισθητική, χτισμένη μεταξύ του 1960 και του 1963 από τον τότε γνωστό αρχιτέκτονα Παναγή Μανουηλίδη. Το εσωτερικό της κοσμεί μια πλούσια βιβλιοθήκη, παλιά έπιπλα, κάδρα και φωτογραφίες, τα οποία γεννούν συγκίνηση, καθιστώντας την φυσιογνωμία του ποιητή παρούσα σε κάθε τετραγωνικό.