Οι 7 φοβίες που έχει ένας συγγραφέας στα πρώτα του βήματα και πως να τις αντιμετωπίσει

29 Σεπτεμβρίου 2016

συγγραφέας στα πρώτα του βήματα

  • «Δεν είμαι καλός-ή αρκετά»

Όλοι έχουμε αισθανθεί την ανασφάλεια να μας  χτυπάει την πόρτα λίγο προτού ξεκινήσουμε το γράψιμο. Οι δύο κύριοι εχθροί σου είναι το άγχος και η αμφιβολία τα οποία μπορείς να ξεπεράσεις μόνο με έναν τρόπο, σταματώντας  την σύγκριση μεταξύ του εαυτού σου και άλλων φτασμένων συγγραφέων. Για να ενισχύσεις τις ικανότητές σου στο χαρτί αρκεί να κλείσεις την τηλεόραση/pc και να πιάσεις το διάβασμα. Διάβασε και γράψε όσο πιο πολύ μπορείς.

  •  «Κάποια στιγμή θα ξεμείνω από ιδέες»

 Η φαντασία δεν έχει χρονικό όριο. Από την στιγμή που διάλεξες να δεσμευτείς ακολουθώντας  τον συγκεκριμένο δρόμο τότε έχεις και την διάθεση να κάτσεις με τις ώρες σε μια καρέκλα κοιτώντας το κενό μέχρι να βρεις την κατάλληλη ιδέα. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τα πάντα στην καθημερινότητά του. Μια φιλονικία, ένα γέλιο ή ένα χάδι μπορούν να μετατραπούν σε ολόκληρες παραγράφους.

  •  «Θα γίνει το έργο μου δεκτό από τον εκδοτικό οίκο που απευθύνθηκα;»

Πιθανότατα όχι αλλά και; Oι πρώτες απόπειρες  πάντα μυρίζουν άρνηση από μακριά. Μαρτυρίες επιτυχημένων καλλιτεχνών τονίζουν την μακροχρόνια προσπάθεια τους για την έκδοση του βιβλίου τους. Για παράδειγμα, το πρώτο βιβλίο του Dr.Seuss απορρίφθηκε 27 φορές ενώ το παγκοσμίως  διάσημο « Κάρι» του Stephen King  30, τέλος  «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» της πολυαγαπημένης  JK Rowling  12 φορές, συνοδευόμενες με την φράση ενός εκδότη που την συμβούλευε να μη παραιτηθεί από την καθημερινή της δουλειά. Θυμήσου πως η επιμονή και η υπομονή πάντα ανταμείβονται στο τέλος.

  •  «Δεν  θα προλάβω το deadline»
Διαβάστε επίσης  Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, η επανάσταση και ο έρωτας του παντός

Πλέον ως επαγγελματίας  συγγραφέας είσαι υποχρεωμένος  να φέρνεις εις  πέρας  τις απαιτήσεις  του εκδότη σου. Επιβάλλεται λοιπόν το πρόγραμμα ώστε να αποφύγεις τυχόν παρασπονδίες τύπου καθημερινής αναβολής για να δεις  3 κύκλους Game of Thrones σερί. Η ενηλικίωση ευτυχώς ή δυστυχώς απαιτεί υπευθυνότητα, συνέπεια και θυσίες.

13874606_1350641608298603_2073888279_n

 

 «Αν εκδοθεί θα έχει την επιθυμητή απήχηση στο κοινό;»

 Mπορεί ναι αλλά μπορεί και όχι, σημασία έχει αν εσύ είσαι ευχαριστημένος-η με το αποτέλεσμα. Από την στιγμή που έβαλες  το 100% του εαυτού σου στο έργο που δημοσιεύθηκε τότε ορισμένες  αρνητικές  γνώμες δε θα σε επηρεάσουν. Μη ξεχνάς πως το γούστο σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξάλλου μια τέτοια κριτική με επιχειρήματα έχει την δυνατότητα να φανεί εξαιρετικά εποικοδομητική για την δική σου βελτίωση.

  • «Τι γνώμη θα έχει το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου για την καριέρα που διάλεξα να ακολουθήσω;»

Ειδικά αν έχεις σπουδάσει κάτι εντελώς διαφορετικό ή δεν έχεις αναφέρει την αγάπη σου για την συγγραφή σε κανέναν τότε περίμενε την βροχή ερωτήσεων που πρόκειται να ακολουθήσει. Στην πρώτη περίπτωση κυρίως οι γονείς είναι εκείνοι που θα απορήσουν αφού η διαρκής ανησυχία τους για την οικονομική αποκατάστασή μας προέχει. Αλλά ας είμαστε δίκαιοι, το πιθανότερο είναι όταν κυκλοφορήσει το πρώτο μας βιβλίο τα χρήματα να μην πέσουν βροχή. Οπότε σίγουρα θα χρειαστεί ένα ακόμη εισόδημα για να πληρώσουμε το νοίκι και τους λογαριασμούς.  Όσο για τα σχόλια από το φιλικό περιβάλλον αν είναι θετικά,καλώς. Αν φοβάσαι όμως τα αρνητικά τύπου << από πού και ως πού να γίνει συγγραφέας αυτός-ή; >> έχω να πω πως συνέχισε, δικό σου είναι το όνειρο και όχι δικό τους.

  • «Ο συγγραφέας δεν αμοίβεται καλά»
Διαβάστε επίσης  36ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αν το κάνεις για τα χρήματα τότε μη ξεκινήσεις το ταξίδι καν. Αν όμως γράφεις γιατί αδυνατείς διαφορετικά και κάθε ιστορία που έχεις στο μυαλό σου πρέπει να ειπωθεί τότε και τα ψίχουλα θα σου φαίνονται αρκετά. Βέβαια το ιδανικό σίγουρα θα ήταν να μπορείς να ζήσεις από αυτό που αγαπάς, αλλά μέχρι να συμβεί αρκέσου σε ότι έχεις και προσπάθησε για το καλύτερο συνεχώς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν