Το βιβλίο του Lykke: ο Δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας

4 Νοεμβρίου 2020
Lykke
Πηγή εικόνας: radioalchemy.net

Μετά την τεράστια ανταπόκριση του πρώτου βιβλίου του Meik Wiking που ονομάζεται «Το βιβλίο του Hygge» και έχει πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις παγκοσμίως, ο συγγραφέας μας συστήνει το δεύτερο βιβλίο του «Το βιβλίο του Lykke».

Το Hygge δεν γίνεται να υπάρξει χωρίς το Lykke, όπως και το αντίθετο. Ενώ το Hygge μας μιλάει για τη δανέζικη θεωρία της καθημερινής ευτυχίας στον κόσμο και το να εστιάζουν οι άνθρωποι στις καθημερινές χαρές της ζωής, έρχεται το Lykke το οποίο είναι το κυνήγι της ίδιας της ευτυχίας.

Lykke (Luu-kah): Ευτυχία

Το βιβλίο αναφέρεται σε 6 κύριους πυλώνες: τη Συντροφικότητα, το Χρήμα, την Υγεία, την Ελευθερία, την Εμπιστοσύνη και την Καλοσύνη.

Advertisements
Ad 14

Ο συγγραφέας μας εκμυστηρεύεται τα μυστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων και γιατί η Δανία θεωρείται από πολλούς η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου. Προσπαθεί να καταλάβει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, δεν περιορίζεται μόνο στη συνταγή των Δανών, αλλά θέτει ερωτήματα που μας απασχολούν όλους όπως:

  • Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία;
  • Πόσες ώρες πρέπει να εργαζόμαστε;
  • Οι πόλεις μάς κάνουν πιο δυστυχισμένους;

Επίσης, σύμφωνα με τον Wiking υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία. Σύμφωνα με το βιβλίο του Lykke, η ευτυχία έχει τρεις διαστάσεις. Γνωστική διάσταση, συναισθηματική διάσταση και ευδαιμονία.

Αυτό που ξεχώρισα από το βιβλίο είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια της καθημερινότητάς μας. Πως όσο περισσότερο έχουμε κάτι, τόσο λιγότερη ευτυχία αντλούμε από αυτό. Με άλλα λόγια, ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε για να αγοράσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που δεν συμπαθούμε.

Διαβάστε επίσης  Θέλουμε κι άλλο Trainspotting και το θέλουμε τώρα!

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, το πιθανότερο είναι να σου γεννηθεί η επιθυμία να ζήσεις ή έστω να δεις από κοντά την Κοπεγχάγη και τον τρόπο ζωής των κατοίκων εκεί. Πέραν αυτού όμως, είναι πολύ πιθανό να θελήσεις να σκέφτεσαι πιο θετικά. Σου δίνει το κίνητρο να βάλεις τα πράγματα κάτω και να συνειδητοποιήσεις πως κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, όπως και τους γύρω μας.

Ο οδηγός αυτός μας δείχνει από το πώς να αξιοποιούμε δημιουργικά τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας, μέχρι την ποιότητα των σχέσεών μας. Συγκεντρώνει συμβουλές από τις πιο ευτυχισμένες γωνιές του πλανήτη και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το Lykke στη ζωή μας.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα δείγμα του βιβλίου εδώ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Πηγή εικόνας: theguardian.com

Ο Meik Wiking θεωρείται από τους Times ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας το 2013, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Επίσης, είναι ερευνητής συνεργάτης για την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Ευτυχίας (World Database for Happiness) και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας Global Happiness Policy Report.

Συμβουλεύει κυβερνήσεις, εταιρείες, πόλεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ευτυχία και το πώς μπορεί κανείς να μετατρέπει τον πλούτο σε ευημερία. Έχει υπάρξει βασικός ομιλητής για θέματα ευεξίας και ευτυχίας σε περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες.

Έχει πτυχίο στις επιχειρήσεις και τις πολιτικές επιστήμες, ενώ έχει εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Όταν δεν γράφει βιβλία και αναφορές για την ευτυχία, την ευημερία και την ποιότητα της ζωής, απολαμβάνει τη φωτογραφία και παίζει τένις. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις iWrite!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για