Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Βιβλιοομάδες του Facebook, η διαδικτυακή συντροφιά των βιβλιόφιλων

27 Ιανουαρίου 2021

 

 

Βιβλιοομάδες στο facebook υπάρχουν ουκ ολίγες κι ενώ για τους μη λάτρεις των βιβλίων περνούν ίσως απαρατήρητες, οι υπόλοιποι τις λατρεύουμε. Χιλιάδες μέλη τις αποτελούν κι οι αναρτήσεις είναι καθημερνώς άπειρες.

Ένα βιβλίο είναι άριστος φίλος, με πολλούς άλλους φίλους. Και κάπως έτσι προκύπτουν οι βιβλιοομάδες. Αν σκεφτούμε κιόλας πως η καραντίνα μάς περιόρισε στα σπίθια μας και είχαμε άπλετο χρόνο για διάβασμα, κι αν προσθέσουμε το γεγονός πως το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, το ένα συνδυάζεται άριστα με το άλλο.

βιβλιοομάδες
Πηγή εικόνας: gr.dreamstime.com

Στις βιβλιοομάδες μπορεί κάποιος να συναλλάξει απόψεις για βιβλία που έχει διαβάσει ήδη ή που σκέφτεται να αγοράσει. Μπορεί να ανακαλύψει και να γνωρίσει νέα βιβλία και γενικώς να συζητήσει για θέματα που άπτονται της φιλαναγνωσίας.

Οι συζητήσεις είναι (συνήθως) κόσμιες κι εποικοδομητικές, και το χιούμορ άπλετο πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον κόσμο του βιβλίου. Κριτικές και περιγραφές, απόψεις, διαφωνίες συγκερνώνται στις βιβλιοομάδες δημιουργώντας έναν μαγικό μικρόκοσμο.

βιβλιοομάδες
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Δημοσκοπήσεις και κουίζ τραβούν το ενδιαφέρον και μας υπενθυμίζουν πως τα βιβλία είναι σαν το θαλασσινό νερό- όσο διαβάζεις τόσο διψάς για περισσότερα. Διαγωνισμοί και κληρώσεις χαρίζουν έξτρα σασπένς. Σίγουρα κάθε μέλος που έχει παραλάβει το βιβλίο που κέρδισε νιώθει σαν κοπέλι σε ζαχαροπλαστείο. Η χαρά άφατη και ο ενθουσιασμός που μοιράζεται πολλαπλασιάζεται.

Οι βιβλιοομάδες είναι από εκείνες τις περιπτώσεις όπου ευγνωμονεί κανείς την ύπαρξη του διαδικτύου. Όσο και να γρινιούμε για το ‘δαίμονα’ που μας αποξενώνει από την πραγματική ζωή. Όσο και να υποστηρίζουμε πως η περιπλάνηση στον ηλεκτρονικό κόσμο κανει τους ανθρώπους να διαβάζουν λιγότερο.

βιβλιοομάδες
Πηγή εικόνας: mononews.gr

Φυσικά δεν είναι δημιούργημα του τελευταίου καιρού οι βιβλιοομάδες, πράγμα που σημαίνει πως διατηρούνται, πληθαίνουν κι εξελίσσονται. Αποτελούν ένα οικείο μέρος για όσους διαβάζουν, μιας και συχνά νιώθουμε είδος προς εξαφάνιση στον δια ζώσης κόσμο. Συνδυάζουν τις απτές σελίδες των βιβλίων με το άυλο σύμπαν του διαδικτύου.

Ασφαλώς και δεν είναι όλα ρόδινα. Όπως και σε όλες τις ομάδες όπου συναντώνται χιλιάδες άνθρωποι με το δικό του χαρακτήρα ο καθένας, έτσι και στις βιβλιοομάδες δεν ξελείπουν μεταξύ τους κόντρες, οι στενομυαλιές, οι δογματισμοί κι  οι προστριβές. Η πληθώρα των επιλογών και το πλήθος των μελών είναι λογικό να δημιουργούν παρεξηγήσεις, αν και γενικώς τα πράγματα είναι απλά- ό,τι δεν σου αρέσει το προσπερνάς κι όπου δεν κάνεις φεύγεις.

βιβλιοομάδες
Πηγή εικόνας: eimasteoloipoihtes.blogspot.com

Στο τέλος όμως αυτό που μένει είναι η καλή διάθεση, η θαλπωρή και η συντροφικότητα. Και κυρίως αυτό ακριβώς που μας ενώνει κι όλες οι βιβλιοομάδες έχουν κοινό: την αγάπη για τα βιβλία.

Ώρα καλή!
Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα.
"Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει
μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει.
Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν"
(Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ο κόσμος του David Lynch μέσα από 5 βιβλία

Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τον θάνατο του David Lynch, ενός από τους σπουδαιότερους…

Βιβλίο

Όταν η αλήθεια έχει δύο πλευρές: διαβάζοντας το Η δική του & η δική της της Alice Feeney

Όταν η αλήθεια έχει δύο πλευρές: διαβάζοντας το Η δική του & η δική της…

Βιβλίο

Η εφεύρεση του Μορέλ: μία sci-fi νουβέλα που εξερευνά τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης

  To 1940, ο Adolfo Bioy Casares δημοσιεύει ένα μικρό μυθιστόρημα με τίτλο «Η Εφεύρεση…

Βιβλίο

Το πιο Χριστουγεννιάτικο Βιβλιοπωλείο: Μια ζεστή ματιά στον κόσμο της Jenny Colgan

Jenny Colgan: Η βασίλισσα του feel-good που θα ήθελες για θεία στα Χριστούγεννα Το πιο…

Βιβλίο

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο: πως το τολμηρό στυλ γραφής του Hubert Selby Jr. αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη απόγνωση

    Θα ομολογήσω πως, επί πολλά χρόνια αφότου παρακολούθησα την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα…

Βιβλίο

Μοραβαζίν, όπως Μπαρνταμού

Το Κακό στη λογοτεχνία ασκεί μεγάλη γοητεία στους δημιουργούς -και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στους θεωρητικούς-…

Βιβλίο

Η Ώρα του Αστεριού: Η τελευταία νουβέλα της αινιγματικής Κλαρίσε Λισπέκτορ

    Κλαρίσε Λισπέκτορ: το διαμάντι της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας Η Βραζιλία έχει κάθε λόγο να…