Ο θάνατος του τελευταίου εν ζωή πραξικοπηματία

pattakos-pethane-104-who-is-who-1000

Σε ηλικία 104 ετών απεβίωσε χθες ο Στυλιανός Παττακός, ένας εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ο θάνατός του προήλθε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Παρασκευή Αμαρίου στο Ρέθυμνο.

Η είδηση του θανάτου του αξιωματικού διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στο Ρέθυμνο και ήταν αξιωματικός του στρατού. Κατά την περίοδο της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας υπήρξε Υπουργός Εσωτερικών (1967-1971) και Α’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-1973). Αποτέλεσε τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα της Χούντας μετά τον Παπαδόπουλο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας οδήγησε στη σύλληψη του Παττακού τον Οκτώβριο του 1974. Λίγους μήνες αργότερα κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή η οποία μετεβλήθη σε ισόβια κάθειρξη. Το Σεπτέμβριο του 1990 αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του είχε εκφράσει ακραίες απόψεις αντίθετες με το δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ είχε τονίσει απερίφραστα πως η Χούντα ευεργέτησε τον ελληνικό πληθυσμό.

Ο πολιτικός κόσμος δεν άφησε ασχολίαστο το θάνατο του Παττακού. Εντύπωση προκάλεσε η διαμάχη μεταξύ των κυρίων Παπαδημούλη και Γεωργιάδη με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιο αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο twitter πως ο Παττακός αποφυλακίστηκε το 1990 “λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του”, κάνοντας σαφή νύξη στη Νέα Δημοκρατία που ήταν τότε στην πολιτική εξουσία.

Ο ευρωβουλευτής δημοσίευσε ακόμη ένα σχόλιο λίγο αργότερα, στο οποίο αναφέρθηκε άμεσα στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Διεξοδικότερα, σημείωσε πως ο Παττακός έκανε πολιτικό κρατούμενο 6 μηνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη – πρόκειται για αναφορά στην περιβόητη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι ο ίδιος ήταν πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην εξορία – και τώρα αυτός αναβαθμίζει τους Βορίδη και Γεωργιάδη στο κόμμα.

Advertising

Στο τελευταίο tweet απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς βγάζει γλώσσα ο κύριος Παπαδημούλης, όταν συγκυβερνήτης του είναι ο Πάνος Καμμένος.

Αυτούσια παρατίθενται τα tweets των πολιτικών εδώ:

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

SEO για επιχειρήσεις: Πώς να σε βρίσκουν στο Google

Το να έχεις ιστοσελίδα είναι η αρχή. Το να σε βρίσκουν όμως όταν σε ψάχνουν,…

Χωρίς κατηγορία

Η Ενεργητική Μάθηση και τα Οφέλη της

Η ενεργητική μάθηση και τα οφέλη της Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η ενεργητική μάθηση…

Χωρίς κατηγορία

Προγνωστικοί παράγοντες της ακουστικής και αναγνωστικής κατανόησης

Προγνωστικοί παράγοντες της ακουστικής και αναγνωστικής κατανόησης Η ικανότητα της αναγνωστικής κατανόησης κειμένου είναι ένας…

Χωρίς κατηγορία

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Χωρίς κατηγορία

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη των Lee και των συνεργατών…

Χωρίς κατηγορία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Χωρίς κατηγορία

Ubisoft: Ελεύθερη πτώση, αμφισβήτηση και μάχη για την ανάκαμψη

   Η Παλιά Δόξα και η Αλλαγή Πορείας Η Ubisoft παραμένει ζωντανή. Αλλά όποιος πιστεύει…