Αστεροειδής Δήμητρα: Εντοπισμός οργανικών ουσιών

24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αστεροειδής Δήμητρα περιέχει οργανικές ενώσεις, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα που ανέλυσαν οι επιστήμονες. Η διαστημική συσκευή Dawn, η οποία εξερεύνησε την Δήμητρα, βρήκε τις ενδείξεις αυτές. Ενδείξεις που έρχονται για πρώτη φορά σε ένα αντικείμενο της ζώνης αστεροειδών. Μιας περιοχής ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Σύμφωνα με το άρθρο στο περιοδικό Science, που κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου, το υλικό αυτό έχει προέλευση το σώμα αυτό και δεν πρόκειται για ξένη ύλη. Η εύρεση οργανικών ενώσεων επάνω στην Δήμητρα είναι ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το σώμα αυτό είχε ήπιες συνθήκες στις οποίες συντέθηκαν οι ουσίες αυτές.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζουμε ότι η Δήμητρα είναι στην θέση ενός σώματος, πάνω στο οποίο η ζωή βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο” λέει ο Andy Rikvin, πλανητικός αστρονόμος στο Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory στο Laurel, Md., ο οποίος όμως δεν ήταν μέλος της ομάδας έρευνας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι οργανικές ουσίες που εντοπίστηκαν δεν αποτελούν απόδειξη εξωγήινης ζωής. Όμως, οι ουσίες αυτές αποτελούν δομικά υλικά για την σύνθεση της ζωής.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Dawn είχε εντοπίσει στο παρελθόν άλατα, λάσπη με περίσσια αμμωνίας και πάγους νερού στην Δήμητρα. Όλα μαζί δείχνουν παρουσία υδροθερμικής δραστηριότητας, δηλώνει η Carol Raymond, πλανητική αστρονόμος του Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Pasadena, CA.

Διαβάστε επίσης  Ζωή στην Αφροδίτη: Ανακάλυψη Φωσφίνης

Η ζωή για να αναπτυχθεί θέλει στοιχεία όπως τον Άνθρακα, το Υδρογόνο, το Άζωτο, το Οξυγόνο, και μια πηγή ενέργειας. Η παρουσία των στοιχείων και της υδροθερμικής δραστηριότητας δείχνουν ότι οι συνθήκες στην Δήμητρα κάποτε, ήταν διαφορετικές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σύνθεση αυτών των οργανικών ουσιών, συμπληρώνει η Raymond.

Οι αποδείξεις της οργανικής ύλης στην Δήμητρα εντοπίστηκαν σε περιοχές κοντά στον κρατήρα Ernutet. Το Dawn εντόπισε ένα αποτύπωμα στο φάσμα, το οποίο ανταποκρίνεται σε οργανικές ενώσεις. Τα φάσματα απορρόφησης των περιοχών αυτών συμπίπτουν με περιοχές στην Γη που είναι πλούσιες σε κερίτες και ασφαλτίτες. Χωρίς όμως ένα δείγμα της επιφάνειας, δεν θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν αυτές οι ουσίες είναι παρούσες ή το πως δημιουργήθηκαν.

Αστεροειδής Δήμητρα

Advertising

Ποια η προέλευση τους;

Η καλύτερη θεωρία που υπάρχει ως στιγμής είναι ότι οι ουσίες αυτές δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της Δήμητρας και βγήκαν στην επιφάνεια μέσω υδροθερμικής δραστηριότητας. Η δεύτερη καλύτερη θεωρία είναι ότι οι ουσίες είναι απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που ίσως συγκρούστηκε με την Δήμητρα. Αυτό είναι σχεδόν απίθανο καθώς η συγκέντρωση τους είναι αρκετά μεγάλη.

Ο εντοπισμός των ουσιών αυτών σε σώματα όπως ο Αστεροειδής Δήμητρα, έχει επιπτώσεις και στην θεωρία της ζωής στην Γη. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι η ζωή ξεκίνησε σε πρώιμο στάδιο επάνω σε αστεροειδείς. Οι πρώτες οργανικές ουσίες δηλαδή να σχηματίστηκαν εκεί, και στην συνέχεια βομβαρδίστηκαν στην Γη.  Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την άποψη αυτή.

Το 1801 ο Ιταλός αστρονόμος Τζιουζέπε Πιάτσι ανακάλυψε τον αστεροειδή Δήμητρα, αλλά μπόρεσε να την παρατηρήσει επί λίγες μόνο νύχτες. Ο Γκάους προέβλεψε σωστά τη θέση στην οποία θα βρισκόταν στο μέλλον. Ξαναπαρατηρήθηκε από τον Φραντς φον Ζαχ στις 3 Δεκεμβρίου 1801 και από τον Χάινριχ Όλμπερς μία μέρα αργότερα. Ο Ζαχ σημείωσε ότι «χωρίς την ευφυή εργασία και τους υπολογισμούς του δόκτορα Γκάους ίσως να μην είχαμε ξαναβρεί τη Δήμητρα». Ο Αστεροειδής Δήμητρα ανήκει επίσης και στην κατηγορία των νάνων πλανητών, καθώς πληρεί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν το 2006 από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Διαβάστε επίσης  Οι ωκεανοί ήταν ψυχρότεροι από όσο νομίζαμε

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Durastanti

Τρόποι για να νοιώθεις ξένη, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο της Claudia Durastanti

Διαβάσαμε τη νέα κυκλοφορία “Η Ξένη” της σειράς Aldina από
Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή