Λύση στο Κυπριακό;

%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf

Παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα με την τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος βρίσκεται ακόμα – μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων – ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το Κυπριακό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας και επηρεάζει τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν αρκετές φορές – 8 τον αριθμό –  στην Κύπρο. Η χθεσινή συνάντηση ήταν και η τελευταία αυτής της φάσης. Στόχος η διαπραγμάτευση και ει δυνατόν η εξεύρεση λύσης εντός του 2016. Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών αναγνώσθηκε χθες από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κύριο Έσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Τι λέει το κείμενο

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εν προκειμένω, αξίζει να λεχθεί πως το κείμενο χαρακτηρίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «δελτίο τύπου», ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά το χαρακτηρίζει «κοινό ανακοινωθέν». Σε αρχική φάση, επισημαίνεται πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας, την οικονομία, καθώς και με διάφορα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών εντοπίζονται σε ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και την ασφάλεια. Η απόκλιση στις απόψεις παραμένει μεγάλη σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπήρξε αμοιβαία δέσμευση για ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να δοθεί η πολυπόθητη λύση.

Διαβάστε επίσης  Εκτόξευση πυραύλου αναστατώνει την Σαουδική Αραβία

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο κύριος Μπαν κι Μουν θα υποδεχθεί στη Νέα Υόρκη τους δύο ηγέτες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Όπως τονίστηκε, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν με τον γ.γ. του ΟΗΕ την επικρατούσα κατάσταση και θα ζητήσουν την άμεση παρέμβασή του για την ομαλή έκβαση της διαδικασίας.

Εποχές 2004

Advertising

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών θυμίζουν σε ένα βαθμό τις διαπραγματεύσεις 12 χρόνια πριν για το περίφημο Σχέδιο Ανάν. Τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά με τον Τάσο Παπαδόπουλο Πρόεδρο είχε προσέλθει σε μία διαδικασία συνομιλιών με την άλλη πλευρά, δίχως να έχει τεθεί επί τάπητος μία λύση για την ικανοποιητική αντιμετώπιση του εδαφικού προβλήματος. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Έτσι και τώρα η διαφωνία για το εδαφικό είναι έντονη. Αυτό που μένει, όμως, να δούμε είναι αν στη σημερινή περίπτωση θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος από τον οποίο θα εκλείπουν διάφορα πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
Πέσσε: Το αρχαιότερο κανό στον κόσμο

Πέσσε: Το αρχαιότερο κανό στον κόσμο

Το 1955 στην Ολλανδία, κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Α28