Ευρήματα από ίχνη αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν γιγαντιαίους βραδύποδες κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων

Κρυμμένα ίχνη, ορατά μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, περιγράφει λεπτομερώς μια δραματική καταδίωξη.

 

Οι άνθρωποι ιχνηλατούσαν γιγάντιους βραδύποδες χιλιάδες χρόνια πριν, στην περιοχή που είναι σήμερα στο Νέο Μεξικό άφησε ίχνη τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι κάποτε κυνηγούσαν αυτά τα γιγάντια πλάσματα, η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου, στο Science Advances.

Οι γιγαντιαίοι βραδύποδες, που εξαφανίστηκαν στο τέλος της ύστερης εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ζύγιζαν περισσότερο από έναν ελέφαντα. Με τα θανατηφόρα νύχια και τους μυς τους, τα φυτοφάγα ζώα θα ήταν τρομερό θύμα, λέει ο David Bustos, βιολόγος στο National Park Service του White Sands στο Νέο Μεξικό.

Τον Απρίλιο του 2017, οι ερευνητές σκόνταψαν πάνω από 100 ίχνη στο White Sands. Αυτά τα “ίχνη – φάντασμα” είχαν προηγουμένως παραμείνει κρυμμένα επειδή μπορούν να φανούν μόνο κάτω από τις σωστές συνθήκες υγρασίας στο έδαφος και τα περιγράμματα των ιχνών ήταν αόρατα.

Οι δοκιμές των ιζημάτων έδειξαν ότι τα ίχνη των βραδύποδων και των ανθρώπων έγιναν ταυτόχρονα. Μια ανάλυση των διαδρομών υποδεικνύει επίσης ότι τα δύο είδη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Reynolds, ο Bustos και οι συνάδελφοί τους ανασκεύασαν την υπόθεση για το κυνήγι: Οι άνθρωποι βρήκαν λεία αρκετούς βραδύποδες, οι οποίοι κυνηγούσαν στην ύπαιθρο. Σε επτά θέσεις, ένας βραδύπους που σηκώθηκε στα πίσω πόδια της – πάνω από τους ανθρώπους – για να αποτρέψει μια επίθεση. Αλλά το κυνήγι συνεχίστηκε, με τους ανθρώπους να τους καταδιώκουν.

Διαβάστε επίσης  Arctic Monkeys: Το πείραμα του Harry Harlow

Η συνάντηση μεταξύ τους «δεν ήταν  τύχη ή κάποιου είδους σύμπτωση, ήταν ψυχρός υπολογισμός», λέει η Reynolds. «Η πρόθεσή τους ήταν να τους σκοτώσουν».

Το ίχνος των αποτυπώσεων τελειώνει, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βγήκε νικητής.

Στο Κυνήγι

Advertising

Ένα ανθρώπινο ίχνος εμφανίζεται στα αριστερά με ένα σημάδι ανυψωμένης πτέρνας μέσα στο μεγαλύτερο, ένα καμπύλο αποτύπωμα ενός γιγάντιου βραδύποδα. Δεξιά, οι ερευνητές χαρτογράφησαν τα ίχνη του βραδύποδα και τις ανθρώπινες διαδρομές για να αναπαραστήσουν  τη σκηνή του κυνηγιού, με τους χρωματισμένους κύκλους να μας δείχνουν πού ένα ζώο σηκώθηκε στα δύο πόδια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Τα ευρήματα θα δώσουν στους ερευνητές μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κυνηγούσαν μεγάλα ζώα και αν έπαιξαν κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση των βραδύποδων.

Αυτό είναι μόνο το σημείο εκκίνησης για το ξεκλείδωμα ενός αρχείου που θα μας πει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον για το πώς οι πρώτοι ανθρώπινοι γύρω στα 11.000 χρόνια πριν, αλληλεπιδρούν με αυτή την πανίδα της εποχής των παγετώνων.

Advertising

Επιστημονικό Άρθρο:

D. Bustos et al. Footprints preserve terminal Pleistocene hunt? Human-sloth interactions in North America. Science Advances. Published online April 25, 2018

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις
Ιησούς γνωστικός

Ο Ιησούς ως γνωστικός

Οι μεγάλες στιγμές των θρησκειών, όπως και κάθε ιδεολογίας με