
Μια βασική συμπαντική νομοτέλεια που φαίνεται πως η Grace Kelly γνώριζε ενστικτωδώς. Αντιφατική, βεβαίως, ως προσωπικότητα. Εσωστρεφής και συνεσταλμένη από τη μια και προσωποκεντρική – με έλξη για τα «φώτα» – από την άλλη. Πίστευε πως η ιδέα της ζωής της ήταν η ίδια από μόνη της παραμύθι. Αυτό το παραμύθι τα είχε όλα. Έναν πρίγκηπα, ένα βασίλειο, ένα θρόνο, αλλά αυτό που έλειπε ήταν ένα ευτυχισμένο τέλος…
Μισώ το Χόλυγουντ. Είναι μία πόλη δίχως έλεος. Μόνο η επιτυχία μετρά. Δεν ξέρω κανένα άλλο μέρος στον πλανήτη, όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από νευρικούς κλονισμούς, όπου υπάρχουν τόσοι πολλοί αλκοολικοί, νευρωτικοί και τόσο πολύ δυστυχία.
Grace Kelly.
Το νόημα της ζωής κρύβεται στο να είσαι και να γίνεσαι

Ο John B. Kelly Sr. είναι τρείς φορές χρυσός ολυμπιονίκης στο άθλημα της κωπηλασίας. Το 1919 ξεκινά μια εταιρεία οικοδομικών υλικών στη Philadelphia και σύντομα καταφέρνει να γίνει εκατομμυριούχος. Η Margaret Katherine Majer έχει σπουδές στη φυσική αγωγή στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania και είχε γερμανικές ρίζες. Φαίνεται να είναι η τέλεια επιλογή για σύζυγος του John Kelly. Η Margaret εργάζεται περιστασιακά ως μανεκέν και μετά τον γάμο αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην οικογένεια. Στις 12 Νοεμβρίου 1929 γεννιέται στη Philadelphia της Pennsylvania η Grace Patricia Kelly. Είχαν προηγηθεί η Margaret και ο John και μετά την Grace γεννήθηκε η Elizabeth. Η Grace Kelly μεγάλωσε μέσα σ’ ένα μητριαρχικό μοντέλο, εύπορο περιβάλλον και με «στρατιωτική οργάνωση». Η οικογένεια αποκαλούσε την μητέρα «στρατηγό». Η διαπαιδαγώγιση που έλαβε κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων, θα επηρεάσει βαθιά την Grace, αφού αργότερα θα πει: «Ο φυσικός ρόλος της γυναίκας είναι να αποτελεί το μαξιλάρι της οικογένειας».
O πατέρας μου είχε μια πολύ απλή οπτική για την ζωή: Δεν παίρνεις κάτι για το τίποτα. Θα πρέπει να το έχεις κερδίσει, μέσα από την δουλειά, από την επιμονή και την ειλικρίνεια. Ο πατέρας μου επίσης είχε μια βαθιά γοητεία, το χάρισμα του να κερδίζει την εμπιστοσύνη μας. Ήταν ο τύπος του άνδρα που πολλοί άνθρωποι ονειρεύονταν να περάσουν μαζί του ένα απόγευμα.
Grace Kelly.
Η ζωή μέσα στον δικό της παραμυθένιο κόσμο
Η Grace διέφερε από τα αδέρφια της. Εκείνα ήταν εξωστρεφή και με αγάπη για τον αθλητισμό, ενώ εκείνη ήταν εσωστρεφής και ζούσε στον δικό της ονειρικό κόσμο ως «πριγκίπισσα». H Grace Kelly πήγε στο Ravenhill Academy, ένα καθολικό σχολείο μόνο για κορίτσια, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ήταν μοντέλο μαζί με την μητέρα και τις αδερφές της. Το μικρόβιο της υποκριτικής φαίνεται πως το είχε μέσα της από πολύ νωρίς, αφού, προτού αποφοιτήσει από το Steven School, είχε συμμετάσχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο Don’t Feed the Animals. Επίσης, στο βιβλίο αποφοίτησης είχε γράψει στο Steven’s Prophecy (τμήμα του βιβλίου που αφορούσε το πως έβλεπαν τον εαυτό τους οι μαθητές μελλλοντικά) το εξής: «Mis Grace P. Kelly, ένα διάσημο αστέρι της σκηνής και της οθόνης».
Η ιδέα της ζωής μου ως παραμύθι είναι η ίδια από μόνη της ένα παραμύθι.
Advertising
Η ζωή είναι ένα πείραμα. Είσαι χαμένος αν δεν προσπαθήσεις
Η Grace Kelly, μεγαλώνοντας, θέλει να γίνει ηθοποιός. Περνά από ακρόαση από την Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Αυτή της η απόφαση θα συναντήσει την έντονη αποδοκιμασία των γονιών της, με τον πατέρα της να θεωρεί πως λειτουργεί ως μια αδύναμη μετάβαση πάνω σ’ ένα πεζοδρόμιο. H Grace, όμως, επιμένει και εργάζεται επιμελώς για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Για να διορθώσει την ομιλία της, εξασκείται μ’ ένα μαγνητόφωνο, καθημερινά. Τελικά τα καταφέρνει. Στην παράσταση αποφοίτησης υποδύεται την Tracy Lord, στο έργο «The Philadelhia Story».
Θα ήθελα να με θυμούνται ως κάποια, η οποία κατάφερε χρήσιμες πράξεις και ήταν o τύπος αγαπητού προσώπου. Θα ήθελα να αφήσω την υστεροφημία ενός ανθρώπου με σωστή συμπεριφορά που έκανε το καλύτερο, βοηθώντας τους άλλους.
Η επιτυχία έρχεται με την ταινία Fourteen Hours (1951)

Η επιτυχία θα έρθει μ’ ένα μικρό ρόλο σε μια μεγάλη κινηματογραφική ταινία, με τίτλο «Fourteen Hours» (1951). Την ευκαιρία θα της την δώσει ο σκηνοθέτης της Twentieth Century Fox, Henry Hathaway. Η αλήθεια είναι πως κατάφερε να «εξοστρακίσει» με το ταλέντο της μια υπολογίσιμη υποκριτικά αντίπαλο, την Anne Bancroft. Mε την κυκλοφορία της ταινίας, η Grace Kelly έχει ήδη «πετύχει». Η δημοφιλία της στην Αμερική είναι τέτοια που δημιουργείται το Grace Kelly Fan Club. Παρ’ όλα αυτά, πέρασε απαρατήρητη στους κριτικούς της εποχής και η ταινία δεν την βοήθησε να πάρει τον επόμενο κινηματογραφικό της ρόλο. Στο μικρό πέρασμα που θα κάνει, δεν ξέρει πως εκεί την έχει προσέξει ο μετέπειτα μέντορας της, ο σκηνοθέτης Alfred Hitchcock. Έτσι,συνέχισε την δουλειά της σε θέατρο και τηλεόραση.
Υπό δύο έννοιες δεν είχε καμία κακή πλευρά, μπορούσες να την κινηματογραφείς από κάθε γωνία και ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα και ομαδικά άτομα της δουλειάς.
Advertising
Paul Douglas, συνάδελφος στην ταινία Fourteen Hours (1951).
High Noon (1952): Το σκαλοπάτι
Το 1952 στις αίθουσες των κινηματογράφων βγαίνει η ταινία «High Noon». Ένα γουέστερν σε σκηνοθεσία του Alfred Zinnemann και με πρωταγωνιστή τον Gary Cooper. H Grace Kelly θα υποδυθεί τον ρόλο της νύφης του Cooper, παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας που τους χωρίζει. Εκείνος είναι 50 και εκείνη μόλις 21 ετών. Οι φήμες για μεταξύ τους ειδύλλιο, οργιάζουν. Η Grace θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Οι καιρικές συνθήκες είναι υπερβολικά θερμές και πρέπει να φοράει ένα αχνό και αόριστο βικτωριανό φόρεμα. Οι κριτικές είναι αμφιλεγόμενες. Κάποιοι γράφουν πως δεν είναι ο κατάλληλος ρόλος που θα την αναδείξει υποκριτικά, ενώ κάποιοι άλλοι γράφουν πως ο ρόλος της ήταν αυτός που «έσωσε» τον Gary Cooper. Τελικά η ταινία ήταν προτεινόμενη για επτά βραβεία της Ακαδημίας του κινηματογράφου και κέρδισε τα τέσσερα εξ’ αυτών.
Alfred Hitchcock: Ο μέντορας -πλάστης

Μετά από την ταινία «High Noon», η Grace Kelly επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και παίρνει πιο σοβαρά την ηθοποιία. Είναι αποφασμένη να βελτιώσει τον ευατό της και έτσι παίρνει μαθήματα υποκριτικής. Έτσι, εμφανίζεται σε τηλεοπτικές σειρές και στο θέατρο (Taxi (1952), Mogambo (1953) και το 1954 έρχεται το Dial M for Murder, υπό την σκηνοθεσία του Alfred Hitchcock). Ο Hitchcock την είχε προσέξει (ξανά!) στην ταινία «High Noon» και την είχε περιγράψει ως άτονη και ανεπαρκή. Δήλωσε πως μόνο στα μετέπειτα φίλμ της «πραγματικά άνθισε και φάνηκε το άστρο της». Είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και ο μέντορας είχε βρεί πλέον την μούσα του…
Να σημειώσουμε πως το 1954 η ταινία The Country Girl της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου.
Τρεις ταινίες – τρία αριστουργήματα του Hitchcock για την μούσα του, Grace Kelly
O κύριος Hitchcock με δίδαξε τα πάντα γύρω από το σινεμά. Χάρη σ’ εκείνον κατανόησα πως οι σκηνές φόνου πρέπει να γυρίζονται, όπως οι ερωτικές σκηνές και οι ερωτικές, όπως οι σκηνές φόνου.

Dial M for Murder (1954): Ήταν μια ταινία θρίλερ και μυστηρίου με πρωταγωνιστές τους Ray Milland, Grace Kelly, Robbert Cummings και John Williams. Το έργο είχε παιχτεί στο BBC το 1952 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1954, σε διασκευή από τον ίδιο τον Hitchcock. Η ταινία ήταν εισπρακτική επιτυχία και κέρδισε 2,7 εκατομμύρια δολάρια στην Νότια Αμερική.

Rear Window (1954): Μια ταινία θρίλερ, σε σενάριο του John Michael Hayes. Βασισμένη στην ιστορία του Cornell Woolrich (1942) «It Had to Be Murder» και με πρωταγωνιστές τους James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter και Raymond Burr. H ταινία θεωρήθηκε από τους ανθρώπους του χώρου, καθώς και από τους κριτικούς, ως ένα από τα αριστουργήματα του Hitchcock και από τις καλύτερες ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ. Ήταν υποψήφια για τέσσερα βραβεία της Ακαδημίας του κινηματογράφου και το 1997 προστέθηκε στην παγκόσμια βιβλιοθήκη καταχώρησης ταινιών του Congres, ως μια πολύ σημαντική ταινία, τόσο ιστορικά, όσο και πολιτισμικά.

To Catch A Thief (1955): Μια ταινία θρίλερ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Dodge «To Catch a Thief». Οι πρωταγωνιστές ήταν οι Cary Grant και η Grace Kelly. Είναι η πρώτη φορά που ο Hitchcock δημιουργεί την υπογραφή cameo, διάρκειας δέκα λεπτών, μέσα στο λεωφορείο ως επιβάτης καθιζόμενος δίπλα και δεξιά στον Cary Grant. Η υπογραφή cameo ή cameo role ή cameo appearance είναι μια σύντομη εμφάνιση φωνής ή φυσικής παρουσίας του ανθρώπου στις παραστατικές τέχνες, γνωστό για την τέχνη του.
Ένας βασιλικός θρόνος μόνο για την Grace Kelly

Όταν παντρεύτηκα τον πρίγκηπα Ρενιέ, παντρεύτηκα τον άνδρα και όχι ό,τι αντιπροσώπευε ή αυτό που ήταν. Ένιωσα έρωτα για εκείνον χωρίς δεύτερη σκέψη για κάτι άλλο.
Τον Απρίλιο του 1955 πηγαίνει στο φεστιβάλ ταινιών των Καννών. Εκεί την προσκαλούν να συμμετάσχει σε μια φωτογράφιση με τον πρίγκηπα Renier III στα βασιλικά ανάκτορα. Εκείνη την περίοδο, η Grace Kelly έχει σχέση με τον Jean Pierre Aumont και ξανασυναντά τον πρίγκηπα Renier τον Μάη του ίδιου έτους. Αυτό είναι. Ακριβώς ένα έτος μετά, η Grace θα παντρευτεί τον πρίγκηπα του Μονακό τον Απρίλιο του 1956 στο βασιλικό δωμάτιο θρόνου του παλατιού. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: Την πριγκίπισα Caroline (23/1/1957), τον πρίγκηπα Albert (14/3/1958) και την πριγκίπισα Stephanie (1/2/1965).
O Hitchcock ξαναχτυπά!
Το 1962 ο Hitchcock της προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κλεπτομανούς στην ταινία «Marnie». Έχει την ελπίδα πως θα καταφέρει να πείσει την Grace Kelly να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αλλά κάτι τέτοιο απαγορεύεται, τόσο από τον πρίγκηπα Renier, αλλά και από το πρωτόκολο του Μονακό. Τελικά αυτό που θα μείνει μεταξύ τους θα είναι οι τρείς ταινίες που κάνανε μαζί…
Ο θάνατος. H Grace Kelly είναι μόνο 53…
Τα νεύρα μου μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ποτό.
Advertising
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1982, καθώς οδηγεί με το αυτοκίνητο της, παθαίνει εγκεφαλικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και το Rover P6 να πέσει σε γκρεμό ύψους 37 μέτρων. Mαζί της ήταν η μικρότερη της κόρη Stephanie, η οποία όμως δεν έπαθε τίποτα. Φήμες θέλουν την Grace Kelly να έχει κάποια άλυτα θέματα με το αλκόολ. Η Grace μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του πριγκηπάτου, βαριά τραυματισμένη στο κρανίο και στον θώρακα. Την επομένη, στις 10:55, ανακοινώνεται επίσημα ο θάνατος της, αφού ο Renier θα την αποσυνδέσει από την μηχανική υποστήριξη. Η κηδεία της έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου στον καθεδρικό ναό του Saint Nicholas του Μονακό. Ο Renier δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και η επιθυμία του ήταν να ταφεί μαζί της, κάτι που πραγματοποιήθηκε, όταν πέθανε το 2005.
Η Grace Kelly έζησε μια ζωή γεμάτη, αναζητώντας την χαρά. Το αν βρήκε τελικά την ευτυχία στο μικρό πριγκιπάτο του Μονακό και στην αγκαλιά του πρίγκηπα της, αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα μάθει. Και ίσως τελικά να μας έμαθε πως δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή, παρά μόνον ευτυχισμένες ημέρες…
Είχα ευτυχισμένες στιγμές στην ζωή μου, αλλά δεν νομίζω πως η ευτυχία – το να είσαι ευτυχισμένος είναι μια διαρκής δήλωση, κατά την οποία οποιοσδήποτε μπορεί να είναι. Η ζωή δεν είναι κατά αυτόν τον τρόπο.
Grace Kelly.
Advertising
Ακολουθεί βίντεο με την βιογραφία της Grace Kelly.
https://www.youtube.com/watch?v=dV5c4xeNtmc&t=360s
Πηγές
- Grace Kelly. Ανακτήθηκε από wikipedia. Τελευταία πρόσβαση 8/11/2018.
- Windley, A. (2015). Grace Kelly’s Films With Alfred Hitchcock. Ανακτήθηκε από www.filminquiry.com. Tελευταία πρόσβαση 8/11/2018.
- Oppenheimer, J. (2017). The scandalous secrets lurking in Grace Kelly’s home. Ανακτήθηκε από www.pagesix.com. Τελευταία πρόσβαση 8/11/2018.
- Alfred Hitchcock . Ανακτήθηκε από www.imdb.com. Τελευταία πρόσβαση 8/11/2018.
Φωτογραφικό υλικό
- https://femina.hu/vilagsztar/grace-kelly-koszoruslanya/
- https://www.vogue.com/article/grace-kelly-childhood-home-purchased-prince-albert
- https://www.purpleclover.com/entertainment/8129-grace-kelly/item/grace-kelly-18-months/
- https://crystalkalyana.wordpress.com/2015/11/13/the-early-years-of-grace-kelly/
- https://www.flickr.com/photos/adore_vintage/5451322716
- https://crystalkalyana.wordpress.com/2016/11/14/the-fourteen-hours-1951/
- https://www.aliexpress.com/item/Gary-Cooper-High-Noon-Movie-Legendary-Actor-Grace-Kelly-Art-Huge-Print-Poster-TXHOME-D6661/32734738011.html
- https://www.google.gr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwiwranXhsXeAhVtk4sKHXWwAuYQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Ffilmforum.org%2Ffilm%2Fhigh-noon-film&psig=AOvVaw0pnltYRQ4-tAAJ4cFcIl2Y&ust=1541775169610150
- https://www.trendencias.com/galeria/images/la-boda-de-grace-kelly-y-raniero-de-monaco-una-boda-de-cuento/6/
- https://gr.pinterest.com/pin/540502392752859983
- https://gr.pinterest.com/pin/131519251592122609/
- https://gr.pinterest.com/pin/549439223274894856/