4 θεατρικά έργα πιο επίκαιρα από ποτέ

23 Φεβρουαρίου 2021

Δεν μπορείς κανείς να αρνηθεί ότι το θέατρο στη χώρα μας βιώνει μία από τις πιο σκοτεινές του περιόδους. Οι θεατρικές σκηνές συμπληρώνουν σύντομα ένα χρόνο που παραμένουν κλειστές, με ένα σύντομο διάλειμμα μερικών εβδομάδων, ενώ οι πρόσφατες καταγγελίες εις βάρος ηθοποιών και σκηνοθετών, μας κάνουν να αναρωτηθούμε πότε έσβησε η λάμψη του θεάτρου. Όμως αυτή η λάμψη δεν σβήνει ποτέ. Ο θεσμός του θεάτρου μετρά μια ιστορία χιλιάδων ετών και έχει μάθει να επιβιώνει πάντα, όσο σκοτεινά κι αν μοιάζουν όλα, με καινούργιους ανθρώπους, καινούργιες ιδέες και καινούργιες συνθήκες. Ακόμα και με κλειστές αίθουσες (ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμα) οι πραγματικοί φίλοι του θεάτρου μπορούν να δουν παραστάσεις διαδικτυακά, να ακούσουν ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις ή να διαβάσουν τα ίδια τα θεατρικά έργα. Υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις κειμένων, και σίγουρα πολλές περισσότερες, που η επικαιρότητα τις καθιστά πιο σύγχρονες από ποτέ.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, Luigi Pirandello

Από τα θεατρικά έργα που μιλούν για το ίδιο το θέατρο. Ένας θίασος επιχειρεί το ανέβασμα μία παράστασης η οποία βασίζεται στο διήγημα του Pirandello, Αντίο Λεονόρα. Ο σκηνοθέτης έρχεται αντιμέτωπος με τον θίασό του, κάθε πρόβα είναι ένα μεγάλο μπέρδεμα και τα όρια ανάμεσα στον ηθοποιό και το ρόλο είναι πια δυσδιάκριτα. Αρκεί μια φράση του έργου για να συνειδητοποιήσουμε πόσο επίκαιρο είναι. “Γιατί τόση βία στο θέατρο;” αναρωτιέται η Μομίνα. Αναρωτιόμαστε και εμείς μαζί της.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Samuel Beckett
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ευτυχισμένες Μέρες, Samuel Beckett

Μία γυναίκα θαμμένη ως τη μέση, η Ουίννι, είναι αναγκασμένη να βιώνει μια καθημερινότητα χωρίς ανατροπές και συγκινήσεις, σαν να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Μοναδική της συντροφιά λιγοστά αντικείμενα και ο συζυγός της, Ουίλλι, που σπάνια της απευθύνει το λόγο. “Ήταν μια ωραία μέρα σήμερα. Προσπαθήσαμε και αποτύχαμε καλύτερα από χτες”. Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση αν αυτή η φράση που εκφωνεί η Ουίννι, είχε γραφτεί εν έτει 2021.

Ρινόκερος, Eugene Ionesco

Τι γίνεται όταν η ρινοκερίτιδα μετατρέπει κάθε άνθρωπο σε ρινόκερο; Πώς παραμένεις άνθρωπος, όταν όλοι όσοι ξέρεις χάνουν την ανθρωπιά τους; Πως αντιμετωπίζεται τελικά μια παγκόσμια πανδημία; “Ωστόσο δεν είναι και τόσο άσχημο πράγμα ο άνθρωπος”, λέει κάποια στιγμή στον τελευταίο του μονόλογο ο Μπερανζέ. Μακάρι να έχει δίκαιο.

Advertising

Sarah Kane
Πηγή εικόνας: ft.com

Λαχταρώ, Sarah Kane

Ο πόθος, ο έρωτας, η αγάπη, ο πόνος, το μίσος και η απόγνωση καταφέρνουν να συνυπάρξουν μαζί στο έργο της Σάρα Κέιν. Ένα θεατρικό έργο που είναι ταυτόχρονα ένα ερωτικό ποίημα, ένα ερωτικό ποίημα που είναι ταυτόχρονα και μια κραυγή. Εδώ δεν υπάρχουν πρόσωπα, υπάρχουν μόνο φωνές. “Και να σου τρίβω το σβέρκο σου, και να σου φιλάω τα πόδια σου, και να σου κρατάω το χέρι σου…” Εσύ τι λαχταράς πραγματικά;

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…