Ο PewDiePie και ο υπέρμετρος σαρκασμός

PewDiePie

Σε κάποια πράγματα, όπως ο σαρκασμός, πρέπει να υπάρχουν όρια σε αυτήν την ανεξέλεγκτη κοινωνία.  Πολλοί από εσάς γνωρίζετε τον PewDiePie. Για όσους από εσάς δεν τον ξέρετε, πρόκειται για έναν από τους διασημότερους και πιο καλοπληρωμένους YouΤubers κωμικούς στον κόσμο απαριθμώντας πάνω από 50 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του, περισσότερους από κάθε άλλον. Πρόσφατα η Disney, διέκοψε όποιους εργασιακούς δεσμούς διατηρούσε μαζί του με την κατηγορία πως είχε έντονα αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο PewDiePie βγάζει εκατομμύρια μέσα από το YouTube. Και αναφέρομαι σε αυτόν γιατί δεν είναι κάποιος τυχαίος. Είναι ένας διασκεδαστής που ακούσια ή εκούσια επηρεάζει τη γνώμη αρκετών χρηστών που παρακολουθούν καθημερινά τα βίντεο του. Χρησιμοποιεί αρκετά τον σαρκασμό για να αναφερθεί σε κοινωνικά δρώμενα και καταστάσεις. Και καλά κάνει. Κάνει τον κόσμο να γελάει. Αλλά όταν έχεις αποκτήσει τόσο μεγάλη φήμη οι ευθύνες σου είναι μεγαλύτερες. Το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε τον PewDiePie στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο 2016. Μπορείς να ειρωνευτείς τα πάντα, αλλά όχι τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε ένα βίντεο του ο PewDiePie, χρησιμοποιεί τη λέξη ‘nigga’. Σε άλλο, πλήρωσε δύο άτομα να κρατάνε πανό που γράφει «Θάνατος σε όλους τους Εβραίους». Κατηγορήθηκε ότι έκανε αντισημιτικές έως ναζιστικές «πλάκες» σε 9 βίντεο του (ένας άτομο να σηκώνει τη σβάστικα, ένας να χαιρετάει χιτλερικά, να ακούγεται ο χιτλερικός ύμνος), τα 3 εξ’ αυτών τα έσβησε από το κανάλι του.

Ο ίδιος δήλωσε, παραδεχόμενος το λάθος του: «Ζητώ συγγνώμη. Δεν υποστηρίζω ακραίες απόψεις. Αγαπάω τους Εβραίους. Το ορκίζομαι. Το έκανα για να διασκεδάσει ο κόσμος και όχι για να προσβάλλω κάποιον ή για να προβάλω κάποια πολιτική άποψη. Καταλαβαίνω πως το θέμα των βίντεο ήταν προσβλητικό και ζητώ συγγνώμη». 

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος ήταν ο σκοπός του PewDiePie. Αν ο σαρκασμός του ήταν απλά για σκοπούς διασκέδασης ή για να περάσει κάποιο κρυφό μήνυμα περί των αντιλήψεων του. Αν ισχύει το πρώτο, τότε ο σαρκασμός πρέπει να έχει όρια. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που πέρασαν από την γη στην κόλαση, για να κάνεις πλάκα. Λίγοι κατάφεραν να επιστρέψουν. Δεν είναι αυτά θέματα για «πλάκες», ειδικά από ένα άτομο με τόσο μεγάλη επιρροή. Και ειδικά όταν σε παρακολουθεί μια παγκόσμια κοινωνία που τείνει όχι μόνο να απορρίψει το διαφορετικό αλλά τα το εξοντώσει και να το καταδείξει ως δακτυλοδεικτούμενο. Για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον κόσμο μας, πρέπει να αλλάξουμε τα πρότυπα μας, αυτούς που πιστεύουμε και ακολουθούμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αν όντως θέλουμε να αλλάξουμε, βέβαια.

Ζούμε σε μια κοινωνία που μέρος της σε όλο τον κόσμο αρνείται πως υπήρξε Ολοκαύτωμα και ο αντισημιτισμός γίνεται συνεχώς εντονότερος. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα που δημοσιοποίησε η Καθημερινή Εφημερίδα, σε ένα δείγμα 1000 ατόμων, 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως ήταν θετική, σχεδόν θετική ή ουδέτερη η εξόντωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη ενώ το 35% ισχυρίστηκε πως οι Εβραίοι έχουν εκμεταλλευτεί το Ολοκαύτωμα προς όφελος τους. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε πως λόγος του Ολοκαυτώματος ήταν ότι οι Εβραίοι ήταν πλούσιοι, δεν αντιστάθηκαν και ήταν αντιπαθείς. Και όλα αυτά σε μια χώρα που έχασε το 86% του Εβραϊκού πληθυσμού (Πηγή: Καθημερινή).

 

Άνθρωπος μπλεγμένος σε όλα. Σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία με τα παράλληλα ενδιαφέροντα να ποικίλουν από μουσική, gadgets και αρκετό gaming έως άπειρες ώρες μπροστά σε αθλητικά δρώμενα.

Περισσότερα από τη στήλη: Πρόσωπα

Πρόσωπα

Μαρία Κάλλας: Η φωνή που έγινε μουσείο

Μαρία Κάλλας, η φωνή που έγινε μουσείο –   Ένα Ταξίδι στη Ζωή και την Καριέρα…

Πρόσωπα

Τέχνη και Προπαγάνδα: Τα πορτρέτα της Ελισάβετ Α’

Η τέχνη ως εργαλείο στην υπηρεσία της πολιτικής είναι ένα φαινόμενο με βαθιές ιστορικές ρίζες.…

Πρόσωπα

Αμαλία, η θλιμμένη Βασίλισσα της Ελλάδας

  Βασίλισσα Αμαλία, ή αλλιώς, Αμαλία της Ελλάδας. Γεννημένη στο Ολδεμβούργο της Γερμανίας, ήταν κόρη…

Πρόσωπα

Η Κίνα απαγορεύει την επίδειξη πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πλούτος Τα social media αποτελούν πλέον έναν από τους…

Πρόσωπα

Εικόνες που άλλαξαν την εικόνα της γυναίκας

  Σε πρόσφατο άρθρο της, η εφημερίδα The Guardian, έχει συλλέξει 38 εμβληματικές εικόνες γυναικών.…

Πρόσωπα

7 σπουδαίες εφευρέσεις γυναικών

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε πλήθος πραγμάτων που την καθιστούν εμφανώς ευκολότερη. Ποιοι ή μάλλον ποιες…

Πρόσωπα

Ιβάν ο Τρομερός: Ο διχασμός ανάμεσα στην πολιτική και προσωπική κυριαρχία

Ο Ιβάν ο Τρομερός ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους και πολύπλευρους ηγέτες της ρωσικής…