Πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία εξαπέλυσαν, σήμερα τα ξημερώματα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως απάντηση στον βομβαρδισμό της πόλης Χαν Σεϊχούν της Συρίας την Τρίτη, με θύματα 86 αμάχους. Πιο συγκεκριμένα, εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι «Tomahawk» που έπληξαν, μεταξύ άλλων, αεροσκάφη, εγκαταστάσεις πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών και επίγεια ραντάρ. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι αμάχων, τον τραυματισμό επτά και πολλαπλές υλικές ζημιές.
Διάγγελμα Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος με διάγγελμά του κοινοποίησε τα αίτια της πυραυλικής επίθεσης, ψέγοντας τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για πολιτικές τακτικές που οδηγούν στην αιματοχυσία του πληθυσμού της Συρίας και εντείνουν την προσφυγική κρίση.
Αναλυτικότερα: «Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων.»
Επιδείνωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία αντέδρασε στο άκουσμα της επίθεσης των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφαλείας της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σήμερα, μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει πως αναστέλλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως για τον Πρόεδρο Πούτιν, η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, η οποία αντιβαίνει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και βασίζεται σε προσχήματα. Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη πως: «Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.»
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως και η Βολιβία έκανε αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η θετική αντιμετώπιση της Τουρκίας
Η Τουρκία, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, χαιρέτισε την αμερικανική στρατιωτική επίθεση: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή.»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας στην αμερικανική επιχείρηση και ζήτησε την άμεση αποπομπή του Σύριου Προέδρου.
Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία στο πλευρό του Τραμπ
Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ δημοσιοποίησαν κοινή ανακοίνωση για τη σημερινή επίθεση. Επεσήμαναν πως είχαν ενημερωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για την εκτόξευση των πυραύλων, την οποία χαρακτηρίζουν κύρωση για τα εγκλήματα του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε βάρος του ίδιου του του λαού.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με δηλώσεις του και ο Μάικλ Φάλον, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως. Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού.»