Συριανό λουκούμι με ξύσμα από λεμόνι και cassius

Ο πατέρας της γιαγιάς μου, αν και είναι από την Κρήτη στη καταγωγή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σύρο. Εκεί σαν έφηβος δούλεψε σε ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής γλυκισμάτων και έτσι έμαθε να φτιάχνει και εκείνος αυτό το ανατολίτικο έδεσμα που αποκαλούν συριανό λουκούμι.

Οι γεύσεις πολλές και όλες τους μοναδικές, από την μαστίχα μέχρι το αμύγδαλο. Έτσι λοιπόν, ”μια ωραία πρωία, μεσούντος κάποιου Ιουλίου” που έλεγε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης, προσάρμοσε την συνταγή του μαγαζιού, στα μέτρα της οικίας του, για να μπορεί να την φτιάχνει και η οικογένεια του. Πρόσθεσε μέσα στο μείγμα χυμό από λεμόνι και διάφορα “χαρμάνια” ξηρών καρπών και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η οικογενειακή συνταγή.

Αν και δεν είχα την τιμή να δοκιμάσω από τα χέρια του, καθώς είχε φύγει, πολύ πριν γεννηθώ εγώ, φρόντισε η γιαγιά μου, η κόρη του για αυτό. Εκείνη έκανε τον χυμό, ξύσμα λεμονιού και εγώ καταστάλαξα σε ένα ξηρό καρπό, που πιστεύω ότι απογείωσε το λουκούμι αυτό, το cassius.

Αυτή τη συνταγή σας προσφέρω αυτήν τη φορά και ελπίζω να την λατρέψετε!


Συνταγή για 70 λουκούμια

Υλικά :

750 γρ. νερό
45 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
130 γρ. κορν φλάουρ
420 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.γ. ξινό
1 κ.γ. ανθόνερο
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά
250 γρ. χοντροκομμένο cassius
έξτρα άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Ηλιέλαιο για το ταψί




Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη ζελατίνη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Ιδανικά, θέλουμε το μπολ να είναι χωρητικότητας 2 λίτρων. Μεταφέρουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 Watt για 7 λεπτά. Αφαιρούμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για επιπλέον 7 λεπτά στα 1000 Watt.Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη άχνη, το ξινό, τα cassius και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με το νερό και ανακατεύουμε. Έπειτα μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων για 6 λεπτά στα 1000 Watt.Προσθέτουμε το ανθόνερο και το ξύσμα στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε.

Διαβάστε επίσης  Φαλάφελ, οι κεφτέδες της ανατολής

Απλώνουμε λίγο ηλιέλαιο σε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα με μια μαρίζ. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 2 εκ. περνάμε από ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Πηγή φωτογραφίας : www.thomasloukoumia.com

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με