ΑΕΚ: 96 Χρόνια ιστορίας και επιτυχιών

Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr

Η ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως) είναι ένας αθλητικός σύλλογος με μεγάλη ιστορία αλλά πάνω από όλα είναι ένα σύμβολο μνήμης. Ξεκίνησε από μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών που θέλησαν να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις των χαμένων πατρίδων και αγαπούσαν τον αθλητισμό. Στο παρόν αφιέρωμα θα ανατρέξουμε στο ποδοσφαιρικό παρελθόν της ομάδας.


Η Αρχή

Όλα ξεκίνησαν στις 13 Απριλίου του 1924, στην οδό Βερανζέρου 24. Εκεί διατηρούσαν κατάστημα αθλητικών ειδών ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος και οι αδελφοί Μενέλαος και Αιμίλιος Ιωνάς. Ως έμβλημα επιλέχθηκε ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το καταστατικό υπεγράφη από 40 Κωνσταντινουπολίτες που κατοικούσαν στην Αθήνα.

ΑΕΚ
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Από τις πρώτες εντεκάδες της ΑΕΚ.

Ο Κώστας Σπανούδης ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. Ήταν δημοσιογράφος και αργότερα υπουργός της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Η πολιτική του ιδιότητα βοήθησε πολύ για τη διεκπεραίωση θεμάτων για το γήπεδο της ομάδας. Σταδιακά η ΑΕΚ οργανώθηκε και σημείωνε επιτυχίες. Εδραιώθηκε στα αθλητικά πεπραγμένα και η ανοδική πορεία της είχε ξεκινήσει.

Το 1926, η Ένωση κατάφερε να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή Κώστα Νεγρεπόντη, ο οποίος είχε μια επιτυχημένη πορεία σε γαλλικές ομάδες. Την ίδια χρονιά, μετά από ενέργειες της διοίκησης και του συμβούλου της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεων Προσφύγων, Ιωάννη Χρυσάφη, παραχωρήθηκε μια έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια για την άθληση των προσφύγων.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Ο Κώστας Νεγρεπόντης, από τους πρώτους επιτυχημένους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.

Η έκταση αυτή δε θύμιζε σε τίποτα ένα γήπεδο μέχρι που ανέλαβαν δράση οι πρόσφυγες. Εργάστηκαν εθελοντικά και μετέτρεψαν την έκταση με το ανώμαλο έδαφος σε γήπεδο. Στις 2 Νοεμβρίου του 1930 το γήπεδο της ΑΕΚ εγκαινιάστηκε με έναν φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο οποίος έληξε ισόπαλος με 2-2.


Οι Πρώτοι Τίτλοι

Η σεζόν 1931-1932 έφερε στην ΑΕΚ τον πρώτο της τίτλο. Η ΑΕΚ επικράτησε με 5-3 επί του Άρη, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το 1939 κατέκτησε το νταμπλ (ελληνικό πρωτάθλημα και ελληνικό κύπελλο) και ένα χρόνο μετά το πρωτάθλημα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν επισήμως η έδρα της ΑΕΚ. Ο Κώστας Νεγρεπόντης, ως τεχνικός πλέον, καθοδηγούσε λαμπρούς ποδοσφαιριστές όπως ο Χατζησταυρίδης, ο Τζανέτης, ο Ρίμπας και άλλοι. Η πορεία της ΑΕΚ, καθώς και όλων των ομάδων, διεκόπη με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το γήπεδο λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς και πολλοί ποδοσφαιριστές έχασαν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια μένοντας αδρανείς.

Διαβάστε επίσης  Καφενεία: Τα στέκια όπου η καθημερινότητα μετουσιώνεται σε ιστορία και τέχνη
ΑΕΚ
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr

Μεταπολεμική Περίοδος

Οι αθλητές της ΑΕΚ επέστρεψαν δυναμικά στα γήπεδα το 1945 με τη λήξη του πολέμου. Ο πόλεμος δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ορμή και τις ικανότητες τους. Η Ένωση κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1946 και το 1947. Έχοντας αποκτήσει τον Άγγλο προπονητή, Τζακ Μπίμπι, εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος για την ΑΕΚ. Ο Άγγλος τεχνικός έκανε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απογείωσαν την ομάδα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι ποδοσφαιριστές Εμμανουηλίδης, Γούλιος, Πατάκας, Παπαθεοδώρου και άλλοι. Η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο το 1949 και 1950.


Η ΑΕΚ των δεκαετιών 1950 και 1960

Η δεκαετία του 1950 είχε αρκετές «μαύρες» στιγμές για την ΑΕΚ, οι οποίες οδήγησαν σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα. Το 1951 η ΑΕΚ κατάφερε μια ιστορική ισοπαλία, 2-2, με την Αούστρια Βιέννης. Λίγο μετά τον αγώνα, ο Τζακ Μπίμπι, ξαφνικά αποχώρησε από την προπονητική θέση. Ως συμπληρωματικό χτύπημα ήρθε η απόσυρση των ποδοσφαιριστών Μαρόπουλου και Δελαβίνα. Η Ένωση έχασε τους τίτλους του 1958 και 1959 με μικρή διαφορά και λόγω λανθασμένων κινήσεων.

Advertising

Στο τιμόνι της ΑΕΚ, κατά τη δεκαετία του 1960, βρισκόταν ο Νίκος Γκούμας, ο οποίος είχε μεγάλο όραμα και πάθος για την ομάδα. Το 1962, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το γήπεδο πλέον μπορούσε να φιλοξενήσει 40.000 φιλάθλους, στρώθηκε χλοοτάπητας και διαμορφώθηκε το πέταλο. Την ίδια χρονιά, η ΑΕΚ απέκτησε τον εικοσάχρονο τότε Μίμη Παπαϊωάννου.

Αρχηγός και ηγέτης της ομάδας το 1963, ήταν ο Κώστας Νεστορίδης, που οδήγησε την Ένωση στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος, έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια. Το προπονητικό κομμάτι είχε αναλάβει ο ουγγρογερμανικής καταγωγής, Γένε Τσάκναντι. Οι πρωτοποριακές του ιδέες, οδήγησαν την ΑΕΚ στην κατάκτηση του τίτλου το 1968. Εκτός από τα δύο πρωταθλήματα, η Ένωση κατέκτησε και το Κύπελλο τις χρονιές 1964 και 1966.

Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Η ΑΕΚ του «κυρίου καθηγητή», Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Το 1968, στην οικογένεια της ΑΕΚ προστέθηκε ο Γιουγκοσλάβος προπονητής, Μπράνκο Στάνκοβιτς. Ο «κύριος καθηγητής» έφερε έναν αέρα ανανέωσης στην ομάδα. Τα καινούρια μεταγραφικά αποκτήματα σε συνδυασμό με τους παλιούς αθλητές, οδήγησαν την Ένωση στην κατάκτηση του τίτλου το 1971.

Διαβάστε επίσης  Η 25η Μαρτίου καθιερώνεται ως εθνική εορτή το 1838

Η εποχή Λουκά Μπάρλου στην ΑΕΚ

Το 1974, η διοίκηση της ΑΕΚ πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Λουκά Μπάρλου. Πρώτο μέλημα του νέου προέδρου, ήταν η απόκτηση ενός ικανού προπονητή. Για τη θέση αυτή επιλέχθηκε ο Τσέχος Φράντισεκ Φάντρονκ. Επόμενη κίνηση ήταν να πλαισιωθούν οι παλαιότεροι παίκτες με δυνατά μεταγραφικά αποκτήματα.

Advertising

Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Ο Λουκάς Μπάρλος, σημαντικός παράγοντας για την ΑΕΚ.
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Ο Λουκάς Μπάρλος.

Το 1977, η ΑΕΚ κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού Κυπέλλου UEFA, έχοντας στο δυναμικό της σπουδαίους παίκτες όπως τον Θωμά Μαύρο στην επίθεση, τον Νίκο Χρηστίδη στο τέρμα και τον Μπάμπη Ιντζόγλου στην άμυνα. Την ίδια χρονιά, τη θέση του Φάντρονκ ανέλαβε ο Κροάτης Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος οδήγησε την ΑΕΚ σε 31 αγωνιστικές χωρίς ήττα. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης σεζόν ήταν η κατάκτηση του νταμπλ.
Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Θωμάς Μαύρος. Κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν έκανε το ντεμπούτο του στην Ελλάδα και ο ικανότατος Γιουγκοσλάβος, Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα την επόμενη αγωνιστική σεζόν, το 1978. Το 1981, όταν ιδρύθηκαν οι ΠΑΕ, ο Λουκάς Μπάρλος άφησε την ηγεσία της Ένωσης. Η διοίκηση της ομάδας τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε από αστάθεια και γενικά η δεκαετία του ’80 ήταν γεμάτη με άσχημες στιγμές. Μια από αυτές ήταν και η εισβολή των ΜΑΤ στη «σκεπαστή», εντός του γηπέδου, και ο ξυλοδαρμός φιλάθλων.


Οι αναταραχές και η άνοδος

Το 1988 τη διοίκηση της ΑΕΚ ανέλαβε ο επιχειρηματίας Στράτος Γιδόπουλος και ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς επέστρεψε ως προπονητής. Από το 1989 ως το 1994 σημείωνε επιτυχίες και σάρωνε τους τίτλους. Σημείωσε επίσης μια επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 χαρακτηρίζεται από αστάθεια και έλλειψη επιτυχιών για την Ένωση.

ΑΕΚ
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr

Το 2001, τη διοίκηση της ΑΕΚ ανέλαβε ο Μάκης Ψωμιάδης. Οι αμφιλεγόμενες κινήσεις του επιχειρηματία και οι παράλληλες οικονομικές και επιχειρηματικές ασχολίες του, έφεραν την ομάδα σε δύσκολη θέση και εν τέλει εγκατέλειψε την ηγεσία της ΠΑΕ. Το 2002 η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο και κατάφερε το ιστορικό 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης εντός έδρας.

Advertising

Το καλοκαίρι του 2003, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Γιάννης Γρανίτσας, κατεδάφισε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και έκτοτε η ομάδα και οι οπαδοί της βρίσκονται χωρίς στέγη. Το 2004, ο πάλαι ποτέ επιτυχημένος επιθετικός Ντέμης Νικολαΐδης, έχοντας στο πλευρό του επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες, άρχισε να αγωνίζεται για την αναγέννηση της ΑΕΚ.

Διαβάστε επίσης  Karl Marx: «Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε»
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Πορτογάλος προπονητής Φερνάντο Σάντος, σπουδαίες μορφές της ΑΕΚ.
Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Πορτογάλος προπονητής Φερνάντο Σάντος.

Οι επόμενες χρονιές φέρνουν την Ένωση κοντά στους τίτλους αλλά πάντα οι λεπτομέρειες την κρατούσαν πίσω. Έπαιζε δυναμικό ποδόσφαιρο αλλά δεν έφτανε στον τίτλο. Χαρακτηριστικό είναι το 4-0 επί του Ολυμπιακού το 2008, με σκόρερ τους Λυμπερόπουλο, Καφέ, Εντίνιο και Μπλάνκο. Το 2011 κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Όμως, στις 21 Απριλίου του 2013, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στη σημερινή Football League 2, την τότε Γ’ Εθνική Κατηγορία, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι φίλαθλοί της ήταν παρόντες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και στο νέο ξεκίνημα ακόμα πιο δυνατοί υποστηρικτές.

Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Πανηγυρισμοί φιλάθλων της ΑΕΚ.

Το καλοκαίρι του 2015 η ΑΕΚ επέστρεψε δυναμικά στη Super League. Το 2016 ήταν χρονιά ανασυγκρότησης καθώς έγιναν σημαντικές προσθήκες στην ομάδα. Αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι Μπακασέτας, Λέσκοτ, Μπάρκας, Ροντρίγκες και άλλοι. Το 2018, κατέκτησε το πρωτάθλημα, έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου και ως τους 32 του Europa League. Το 2019 επέστρεψε στην κορυφαία διοργάνωση της UEFA, το Champions League, έχοντας προπονητή τον Ισπανό Μανόλο Χιμένεθ. Στα εγχώρια, κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό του Κυπέλλου και να έρθει τρίτη στην κατάταξη του πρωταθλήματος.

Πηγή φωτογραφίας: www.aekfc.gr | Αναπαράσταση της «Αγιά-Σοφιάς», μελλοντικού γηπέδου της ΑΕΚ.

Το μεγάλο όνειρο του κόσμου της ΑΕΚ και το μεγάλο χρέος προς την ιστορία της είναι η κατασκευή νέου γηπέδου. Το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά-Σοφιά» έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο να αποτελέσει πολύ σύντομα πραγματικότητα και να στεγάσει τα ξεσπιτωμένα εδώ και πολλά χρόνια όνειρα των εκατομμυρίων Ενωσιτών οπαδών της ΑΕΚ.

Advertising


Η ΑΕΚ συνεχίζει δυναμικά την πορεία της και γράφει ιστορία. Η Ένωση για τους φιλάθλους της είναι μια οικογένεια και όχι απλά μια αθλητική ομάδα. Παρακάτω παρατίθεται βίντεο με ολιγόλεπτο αφιέρωμα στην ιστορία της ΑΕΚ.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η Ιστορία μας. Ανακτήθηκε από: aekfc.gr (Τελευταία επίσκεψη 28/5/2020)

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το χρονόμετρο: ένα μικρό βιβλίο ελληνικής ποίησης του Γιάννη Κοντού περί έρωτα στη μεταπολίτευση

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Το «χρονόμετρο» αποτελεί το δεύτερο βιβλίο του 

Άγχος και κατάθλιψη στα χαρισματικά άτομα

Το παρόν άρθρο Σε προηγούμενο άρθρο παρουσιάστηκε η σχέση μεταξύ