Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο συνθέτης της ανεξίτηλης μουσικής

Γιάννης Μαρκόπουλος ένα αφιέρωμα στον μεγαλο συνθέτη
Πηγή εικόνας: youfly.com | Ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από του σπουδαιότερους Έλληνες αλλά και διεθνείς συνθέτες. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, χορό, συμφωνική ορχήστρα, όπερα και ορατόρια. Δημιούργησε τη δική του μουσική σχολή μέσα από το κίνημα τέχνης «Επιστροφή στις ρίζες». Ίδρυσε μια μοναδική και ιδιαίτερη ορχήστρα που συνδύαζε τα συμφωνικά και  τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα. Η λύρα, το κανονάκι, το σαντούρι, η φλογέρα θα σταθούν αρμονικά και τόσο θαυμαστά πλάι στα κλασσικά όργανα δημιουργώντας κάτι σύγχρονο και μοναδικά διαχρονικό. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό παγκοσμίως. Ήθελε να μιλήσει έτσι για την σύνδεση του ανθρώπου με τις φυσικές του ρίζες.


Η ζωή του

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ιεράπετρα. Στο ωδείο της πόλης θα παρακολουθήσει τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στο βιολί. Το 1956 θα πάει να σπουδάσει κοινωνιολογία και φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα, θα συνεχίσει και τις σπουδές του στη  μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Θα τον διδάξουν βιολί ο καθηγητής  Joseph Bustidui και μουσική ο συνθέτης Γεώργιος Σκλάβος.

Έχει αρχίσει η πορεία του στη σύνθεση αφού γράφει ήδη τα πρώτα του έργα.  Ο Νίκος Κούνδουρος του έχει ζητήσει να συνθέσει τη μουσική για την ταινία του Μικρές Αφροδίτες. Για το έργο του αυτό, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα βραβευτεί το 1963 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά θα γράψει τη μουσική στα χοροδράματα «Θησέας», «Χιροσίμα» και « Τρία σκίτσα για χορό». Το 1967, με την επιβολή της δικτατορίας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα φύγει για το Λονδίνο. Εκεί θα συνεχίσει τις σπουδές του στη μουσική με την  Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens. Το 1969 επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1981 θα παντρευτεί την συνεργάτη του και ερμηνεύτρια των έργων του Βασιλική Λαβίνα και θα αποκτήσουν την κόρη τους.

Διαβάστε επίσης  Άλ Πατσίνο: «Λέω πάντα την αλήθεια, ακόμα και όταν ψεύδομαι.»

Η μουσική παραγωγή στην Αγγλία

Στην Αγγλία ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα μελοποιήσει το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ήλιος ο πρώτος», το έργο που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1979.  Την ίδια περίοδο θα γράψει τη μουσική για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη που ανεβαίνει στο θέατρο Τέχνης και το σκηνοθετεί ο Κάρολος Κουν. Κατά την παραμονή του στην Αγγλία θα συνθέσει ένα από τα πιο διάσημα έργα του, το Ζάβαρα κάτρα νέμια. Το τραγούδι αυτό ανήκει στο έργο του «Ιδού ο Νυμφίος».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στο Λονδίνο ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα γνωρίσει τις πρωτοποριακές τάσεις της εποχής στη μουσική και θα συνδεθεί με συνθέτες του είδους όπως ο Ιάννης Ξενάκης. Θα συνθέσει έργα ορχηστρικά όπως τους Πυρρίχιους  χορούς που θα παιχτούν από την ορχήστρα Concertante του Λονδίνου, και τη μουσική για το έργο του Σαίξπηρ «Τρικυμία» που θα ανέβει στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας. Έχοντας ολοκληρώσει  μια πλούσια παραγωγή στο εξωτερικό, είναι η εποχή που ο συνθέτης θα επιστρέψει στην χώρα του για να εμπνεύσει με την τέχνη του τον αγώνα για δημοκρατία.


Το σπουδαίο έργο του

Στην Αθήνα ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα έρθει να δώσει με τη μουσική του μια διέξοδο σε μια κοινωνία που ήθελε να εκφράσει αυτό που του έλλειπε και αυτό που ζούσε αλλά είχε εγκλωβιστεί στη μαζική εισβολή της δυτικής μουσικής και του ελαφρολαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Επιπλέον, το δημοτικό τραγούδι είχε συνδεθεί και χρησιμοποιηθεί από τη χούντα. Έτσι, σε μια στιγμή που ο λαός έψαχνε αυτή τη  μουσική που θα εξωτερίκευε τον καημό του και την επιθυμία του για ελεύθερη πατρίδα, δικαίωση, πρόοδο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα προτείνει την «Επιστροφή στις ρίζες». Πρόκειται για μουσικές συνθέσεις – τομή στη μουσική πραγματικότητα. Στο ορχηστρικό σχήμα που δημιουργεί συμπορεύονται συμφωνικοί και παραδοσιακοί ήχοι, κλασσικά και τοπικά όργανα. Γεννιέται τότε μια μεγαλειώδης μουσική που μιλά τη σύγχρονη γλώσσα αλλά ακουμπά  στις αιώνιες πηγές του παρελθόντος. Με την επιστροφή στις ρίζες ο συνθέτης ξαναζωντανεύει την σύνδεση με το παρελθόν και το μέλλον μέσα από την ενδοσκόπηση.

Διαβάστε επίσης  Ντιέγκο Μαραντόνα: Το χέρι του Θεού
Γιάννης Μαρκόπουλος - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr
Πηγή εικόνας: sansimera.gr | O Γιάννης Μαρκόπουλος κι ο Νίκος Ξυλούρης

Η πρόταση του αυτή θα δημιουργήσει ένα ολόκληρο κίνημα τέχνης. Τo 1987 θα ιδρύσει την Παλίντονο Αρμονία, την ορχήστρα που τον συνοδεύει ως σήμερα στις συνθέσεις του. Τραγούδια – σύμβολα όπως οι Οχτροί, τα Λόγια και τα χρόνια,  Χίλια μύρια κύματα,  Λένγκω, Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι, Καφενείον η Ελλάς, Ο τόπος μας είναι κλειστός, Παραπονεμένα λόγια, το Μιλώ για τα παιδιά μου και πολλά άλλα ζωντανεύουν σε ένα θεατρικό και εικαστικό σκηνικό στη μπουάτ «Κύτταρο». Γίνονται σύνθημα για χιλιάδες κόσμου που βρίσκει τον παλμό και την έκφρασή του μέσα από τις συνθέσεις αυτές.


Η ανεξίτηλη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου

Η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου συμπυκνώνει την ελληνική ύπαρξη. Είναι φτιαγμένη από την αρχαία αλλά και ορθόδοξη υμνολογία, την δυναμική της κρητικής μουσικής και το βάρος της μουσικής της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι ένα βήμα στην τέχνη που συμπεριλαμβάνει τον άνθρωπο και τη σύνδεσή του με τη φύση, τις ρίζες του και την πνευματικότητα.

Advertising

xaroulis giannis manolis2
Πηγή εικόνας: apotis4stis5.com | Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Χαρούλης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Ηρώδειο. Η συναυλία για τα 80 χρόνια του συνθέτη.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Δ. Σολωμού, Ήλιος ο Πρώτος σε στίχους του Ο. Ελύτη, Χρονικό και Ιθαγένεια σε στίχους Κ.Χ. Μύρη, Θητεία σε στίχους Μ. Ελευθερίου, Μετανάστες σε ποίηση Γ. Σκούρτη, Ο Στράτης ο θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους σε στίχους Γ. Σεφέρη, τα Ριζίτικα αλλά και τόσα άλλα έργα του είναι σταθμοί για τη μουσική και την τέχνη. Οι φωνές του Νίκου Ξυλούρη, του Χ. Γαργανουράκη, της Β. Λαβίνα, της Β. Μοσχολιού και τόσων άλλων σπουδαίων κι αγαπημένων ερμηνευτών έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Διαβάστε επίσης  Χιθ Λέτζερ: Η ζωή του, ο Τζόκερ και το απρόσμενο τέλος

Οι δημιουργίες του έχουν ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Έδωσε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Αμερική και την Αυστραλία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο του για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η μουσική του έχει ντύσει κείμενα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπέκετ. Έχει γράψει μουσική για ταινίες του Κούνδουρου, του Ντασέν, του Σκαλενάκη κ.α. Η συνολική του μουσική παραγωγή είναι ανεξάντλητη. Έρχεται από το παρελθόν και οδηγεί στο μέλλον σε μια αέναη πορεία. Είναι ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χρόνο και στην τέχνη.

Ακολουθεί βίντεο με το τραγούδι Τα λόγια και τα χρόνια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου:

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

  • Γιάννης Μαρκόπουλος. Ανάκτηση από : ant1news.gr (Τελευταία Σύνδεση 15/03/2022)
  • Γιάννης Μαρκόπουλος. Ανάκτηση από : wikipedia.gr (Τελευταία Σύνδεση 15/03/2022)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία Το παρόν άρθρο, με τίτλο Άσκηση

Πάσχα αλλιώς: 4 εναλλακτικές εξορμήσεις

Το Πάσχα πλησιάζει κι αναζητούμε πως μπορούμε να περάσουμε λίγες