Ρένα Παγκράτη: Το χαμογελαστό κορίτσι των ταινιών του ‘80

Ρένα Παγκράτη
Πηγή εικόνας: www.newsbeast.gr.

Η Ρένα Παγκράτη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια που πρωταγωνίστησε στη τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Έγινε ιδιαιτέρως γνωστή ως Κάθριν Βουρλίδου στην κωμική σειρά της κρατικής τηλεόρασης «Λούνα Παρκ». Το κοινό την αγάπησε ακόμα περισσότερο μέσα από τους ρόλους της στις βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980. Η ανεργία όμως, που ήρθε μετά τον μαρασμό της βιντεοκασέτας του 1980, της έφερε την άσχημη ψυχολογία, κάτι που την οδήγησε τελικά στην αυτοκτονία μόλις στα 49 της χρόνια.


Η Ρένα Παγκράτη υπήρξε παιδί – θαύμα

Η Ρένα Παγκράτη γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1949 στην Δάφνη Αττικής και είχε καταγωγή από την Κέρκυρα. Από πολύ μικρή ηλικία θεωρήθηκε παιδί – θαύμα, καθώς συμμετείχε σε πολλές ταινίες και θεατρικά. Ήδη από τα 9 της χρόνια μέχρι και τα 11 έπαιζε σε παραστάσεις παιδικού θεάτρου, με συνολικά πέντε συμμετοχές σε παραγωγές παιδικού θεάτρου. Σε ηλικία 12 ετών, το 1961, το παιδί – θαύμα με το όνομα Ρένα Παγκράτη καταφέρνει να μπει στο θίασο της Έλλης Λαμπέτη στο έργο «Το Θαύμα της Άννης Σάλιβαν». Ένα χρόνο αργότερα, το 1962, η 13χρονη Ρένα Παγκράτη βρίσκεται στο Εθνικό Θέατρο να πλαισιώνει τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού στο έργο «Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα».

Ρένα Παγκράτη
Πηγή εικόνας: koitamagazine.gr | Η Ρένα Παγκράτη σε παιδική ηλικία.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ρένας Παγκράτη ήταν το 1964, όταν η 15χρονη νεαρή συμμετείχε στις ταινίες του Γιώργου Αρίωνα «Η γέφυρα της ευτυχίας» και «Όταν η ευτυχία προστάζει». Στα 20 της συμμετέχει στην εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου «Τα παραμύθια της θείας Λένας» που παρουσίαζε η Αντιγόνη Μεταξά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Ρένα Παγκράτη σπούδασε τελικά υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.


Η συμμετοχή της Ρένας Παγκράτη στη σειρά «Λούνα Παρκ»

Η Ρένα Παγκράτη είχε από παιδί όνειρό της την υποκριτική. Ασχολήθηκε όμως αρκετά και με την μουσική, που την βοήθησε να εκπληρώσει τελικά το παιδικό της όνειρο. Αυτό γίνεται με την συμμετοχή της στο ελληνικό ποπ – ροκ συγκρότημα «Νοστράδαμος» το 1974. Μπορεί η Ρένα Παγκράτη να συμμετείχε στο συγκρότημα μέχρι το 1975, στην τελευταία του φάση και μέχρι την διάλυσή του εξαιτίας ενός σκανδάλου που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να λάμψει και να τραβήξει την προσοχή σημαντικών ανθρώπων στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Εκεί την ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, δίνοντάς της την ευκαιρία να συμμετέχει για πρώτη φορά σε ένα τηλεοπτικό σίριαλ.

Ρένα Παγκράτη
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr.

Πρόκειται για το «Λούνα Παρκ», ένα σίριαλ που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, σημείωσε τεράστια επιτυχία και παίχτηκε στην ΕΡΤ από το 1974 μέχρι το 1981. Αρχικά ο Δαλιανίδης ήθελε να δώσει στην Ρένα Παγκράτη τον ρόλο μια πολύ κακιάς γυναίκας, που θα κρατούσε για 3 μόνο επεισόδια. Τελικά όμως ερμήνευσε τον ρόλο της ατίθασης χίπισσας Κάθριν, μιας ξανθιάς ελαφρόμυαλης κοπέλας, της κόρης του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί έγιναν τελικά οι μόνοι που συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια της σειράς.

Σε αυτή την σειρά η Παγκράτη ντύθηκε νύφη για τις ανάγκες του ρόλου, κάτι που δεν συνέβη στην πραγματική της ζωή, αφού δεν παντρεύτηκε ποτέ. Την Πέμπτη 9 Αυγούστου 1979 έγινε ο τηλεοπτικός γάμος που περίμενε το κοινό. Η αγαπημένη του Ρένα ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας, στο πλευρό του Τόλη Βελονάκη.

Διαβάστε επίσης  Σαρλ Μοντεσκιέ: O διανοητής που έθεσε τα θεμέλια για την πολιτικοκοινωνική οργάνωση του δυτικού κόσμου
Advertising

Το «Λούνα Παρκ» συνέβαλε, ώστε η Ρένα Παγκράτη να γίνει πρώτο όνομα. Ο ρόλος της όμως εκεί είναι που την στιγματίζει, καθώς από εκεί και μετά οι ρόλοι που θα της προτείνονται είναι εκείνη της ξανθιάς ελαφρόμυαλης λαϊκής κοπέλας.

Μετά το τέλος του «Λούνα Παρκ», το 1981, ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφάσισε να κάνει μια νέα σειρά με τίτλο «Τ’ Ανάποδα», σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί με έναν τρόπο το «Λούνα Παρκ», ακολουθώντας την πορεία του κυρ Γιώργη, της Ουρανίας και της Κάθριν. Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ όμως, μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ακύρωσε αυτή την σειρά κι έτσι διεκόπη πριν καν αρχίσει σε αυτή και η συμμετοχή της Ρένας Παγκράτη.

Παράλληλα με το «Λούνα Παρκ», η ίδια δεν εγκατέλειψε τη μουσική και το τραγούδι. Το 1976, μαζί με τους Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Τάκη Αντωνιάδη και Μπέσσυ Αργυράκη διασκεύασαν τραγούδια της Γιουροβίζιον.


Η Ρένα Παγκράτη στις ταινίες της δεκαετίας του 1980

Η Ρένα Παγκράτη έγινε διάσημη από την τηλεόραση και τις καλτ ταινίες. Η πρώτη της ταινία, ως ενήλικας πια, ήταν η «Γυναίκες στα Όπλα» το 1979, μαζί με την Ρένα Βλαχοπούλου. Ακολουθούν το 1980 η ταινία «Ξεβράκωτος Ρωμιός» και το 1982 οι ταινίες «Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος» του Κώστα Καραγιάννη και «Βασικά καλησπέρα σας» του Γιάννη Δαλιανίδη. Το 1983 η Ρένα Παγκράτη συμμετέχει στην ταινία «Καμικάζι αγάπη μου» και το 1984 στην ταινία «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», και στις δυο στο πλευρό του Στάθη Ψάλτη.

Advertising

Ρένα Παγκράτη
Πηγή εικόνας: www.athensmagazine.gr.

Ταυτόχρονα με τις ταινίες συμμετείχε και στις επιθεωρήσεις της εποχής. Όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα με την υποκριτική, δεν άφησε το τραγούδι και συμμετείχε σε διάφορους δίσκους με συλλογές τραγουδιών από το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Οι φωνητικές τις δυνατότητες σε αυτά τα απλά αλλά με απήχηση τραγούδια δεν πέρασαν απαρατήρητες και ακούγονται ακόμα και σήμερα ευχάριστα. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι τα «Είναι φάση το αγόρι», «Είμαι μαζόχα» κ.ά.

Μετά το 1984, η Ρένα Παγκράτη δυσκολεύτηκε να εργαστεί σε ταινίες και γενικά στον χώρο της υποκριτικής. Η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά της ήταν το 1986 με την ταινία «Οι σκληρές της πενιάς και του ροκ». Εκεί υποδύθηκε την Μαρία, που μαζί με την Ελένη, που υποδύθηκε η Νέλλη Γκίνη, διευθύνουν δυο νυχτερινά κέντρα, το ένα απέναντι από το άλλο. Η μία τραγουδάει λαϊκά τραγούδια και η άλλη ροκ. Μεταξύ τους υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, τον οποίο θα εκμεταλλευτούν οι άνθρωποι του υποκόσμου.

Η τελευταία βιντεοταινία στην οποία έπαιξε η Ρένα Παγκράτη ήταν «Η Μαντόνα από τη Δραπετσώνα» το 1989, όπου είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της υποτιθέμενης Μαντόνα.


Η καριέρα της Ρένας Παγκράτη την δεκαετία του 1990

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80, άρχισε η απότομη πτώση της καριέρας της Ρένας Παγκράτη. Η χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας αρχίζει σιγά – σιγά να δύει κι έτσι ήρθαν και τα πρώτα σύννεφα.

Διαβάστε επίσης  Σαρλ Μπωντλαίρ: Ο αντισυμβατικός ποιητής της μελαγχολίας
Advertising

Ρένα Παγκράτη
Πηγή εικόνας: www.mikropragmata.lifo.gr.

Την δεκαετία του 1990 δεν υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για την Ρένα Παγκράτη. Το 1992 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία «Lyra» τον προσωπικό δίσκο με τίτλο «Της αγάπης το παιχνίδι». Ο δίσκος απέτυχε παταγωδώς και αυτό στοίχισε πολύ στην μέχρι τότε χαμογελαστή Ρένα. Μια ακόμα ευκαιρία ήρθε από τον Νίκο Φώσκολο, όταν της έδωσε έναν ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Λάμψη». Μετά από αυτή την εμφάνιση, κανένας δεν ξαναζήτησε την Ρένα Παγκράτη για κάποιο ρόλο. Αυτό ήταν ένα άδοξο τέλος για την αξιόλογη καριέρα της , που την οδήγησε σε ψυχολογικό μαρασμό. Για εκείνη, το να είναι πάνω στο σανίδι, ήταν ένα όνειρο που είχε από μικρό παιδάκι. Κάποιες περιορισμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε διάφορες εκπομπές, όπως σε ένα σόου του Παπαδάκη, δεν στάθηκαν ικανές να την ανεβάσουν ψυχολογικά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ταύτισή της με συγκεκριμένους ρόλους στις βιντεοκασέτες του ’80, στο πλευρό του Στάθη Ψάλτη, ήταν τόσο δυνατή που δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι.

Ο Μάκης Δελαπόρτας, πριν κάποιο διάστημα στην πρωινή εκπομπή του Mega, αναφέρει ότι και η Ρένα Παγκράτη δεν μπορούσε να συμβαδίσει σωστά με την εποχή της. Όλοι της έλεγαν ότι έπρεπε να αλλάξει το χαρακτηριστικό στυλ που είχε, χωρίς να το καταφέρει. Όπως υποστήριξε στην εκπομπή ο Μάκης Δελαπόρτας, είχαν πάει μαζί σε ένα κατάστημα καλλυντικών για να πιάσει δουλειά η Ρένα Παγκράτη. Οι άνθρωποι του καταστήματος όμως, δεν κατάλαβαν την πραγματική ανάγκη της Ρένας Παγκράτη γι’ αυτή την δουλειά και το πόσο ήθελε την αποδοχή του κόσμου, και δεν την πίστεψαν. Μετά από αυτό ο Γιάννης Δαλιανίδης είπε ότι θα της πληρώνε το ενοίκιο. Επίσης, η Άννα Φόνσου θα ξεκινούσε τις διαδικασίες για να της βγει μια αναπηρική σύνταξη, όμως ήταν πολύ δύσκολο.


Το απρόσμενο τέλος της Ρένας Παγκράτη

Η Ρένα Παγκράτη βρισκόταν μακριά από το σανίδι κι αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αντέξει. Κάθε μέρα που περνούσε χανόταν όλο και περισσότερο στις μαύρες σκέψεις της και δεν υπήρχε κάτι που να μπορέσει να την κάνει να νιώσει καλύτερα. Δεν την βοήθησαν ούτε οι προσπάθειες των λίγων φίλων της να της βρούνε δουλειά αλλά ούτε και οι ψεύτικες υποσχέσεις για βοήθεια από γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίες ποτέ δεν τηρήθηκαν. Αυτό ήταν ίσως και η αφορμή για να πει «δεν μπορώ να περιμένω τίποτα από κανέναν. Τέλος!».

Η Ρένα Παγκράτη ζούσε μόνη της στο σπίτι. Οι γονείς της είχαν επεβιώσει και πρόσφατα είχε χάσει και τον πολυαγαπημένο της σύντροφο, με καταγωγή από την Κύπρο, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό φαίνεται να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για εκείνη.

Advertising

Ρένα Παγκράτη
Πηγή εικόνας: www.sansimera.gr.

Το χαμογελαστό και καλοπροαίρετο κορίτσι, που έκανε με τους πάντες πλάκα, αποφάσισε να φύγει για πάντα. Στις 25 Ιουνίου του 1998, στο διαμέρισμά της στην Αθήνα, η Ρένα Παγκράτη πέθανε μετά από κατανάλωση ενός θανατηφόρου κοκτέιλ ισχυρών φαρμάκων. Ήταν μόλις 49 ετών. Το άψυχο σώμα της βρήκε η αδερφή της μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού. Δίπλα της υπήρχε ένα γράμμα, που έκανε φανερή την μοναξιά την οποία ένιωθε και την απελπισία, καθώς εκτός από λίγους συναδέλφους, κανείς δεν ήθελε να την προσλάβει. Ο θάνατός της Ρένας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη την χώρα και στο κοινό που την θαύμαζε και την είχε γνωρίσει μέσα από τους κινηματογραφικούς της ρόλους που είχαν αφήσει εποχή. Η κηδεία της έγινε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Διαβάστε επίσης  Kαλλιρρόη Παρρέν: Η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό της ανέφεραν ότι η Ρένα Παγκράτη αυτοκτόνησε γιατί δεν είχε χρήματα για να ζήσει. Ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι την είχαν αφήσει μόνη. Ο ανιψιός της όμως, Γιάννης Γραμματικός, που την γνώριζε καλά όπως είναι φυσικό, αναφέρει πως η θεία του είχε μεγάλο άγχος με την δουλειά, Μέσω αυτής μπορούσε να ξεφύγει. Και παρά της προσπάθειές της να ενταχθεί σε κάποιες σειρές, οι ρόλοι δε ερχόταν κι αυτό την είχε απογοητεύσει. Η κατάθλιψη δεν άργησε να έρθει. Ο Γιάννης Γραμματικός διαψεύδει όσους έλεγαν ότι η Ρένα Παγκράτη πεινούσε και δεν είχε χρήματα για να ζήσει. Τοποθετεί τα αίτια της αυτοκτονίας της σε όσα βάρυναν την ψυχολογία της, όπως η ανεργία αλλά και ο θάνατος του αγαπημένου της. Γνωρίζει από την μητέρα του, ότι η Ρένα Παγκράτη είχε κάνει το κουμάντο της. Έβαλε όμως τέλος στη ζωή της επειδή δεν έβρισκε δουλειά. Και η δουλειά της για την Ρένα Παγκράτη ήταν το φως της ζωής, ο αέρας που ανέπνεε. Και χωρίς αυτόν δεν μπορούσε να ζήσει.


Ακολουθεί video με την Ρένα Παγκράτη να τραγουδάει το τραγούδι «Χάνομαι» από τον δίσκο που ειχε κυκλοφορήσει το 1992 με τίτλο «Της αγάπης το παιχνίδι».

Advertising


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

  • Ρένα Παγκράτη, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 18/2/22
  • Το άδοξο τέλος της Ρένας Παγκράτη -Μόνη και απένταρη, αυτοκτόνησε στα 49. (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/2/22
  • Ρένα Παγκράτη, Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/2/22
  • Τρίμη, Επ. (2020). Ρένα Παγκράτη: Ο ρόλος που τη σημάδεψε, η κατάθλιψη και τα τελευταία λόγια πριν την αυτοκτονία στα 49 της. Ανακτήθηκε από: https://www.enimerotiko.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/2/22
  • Αποκάλυψη βόμβα που κανείς δεν γνώριζε: «Η Ρένα Παγκράτη πριν αυτοκτονήσει έμενε μαζί μας για ένα χρόνο και είχε…». (2021). Ανακτήθηκε από: https://www.athensmagazine.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/2/22
  • Ρένα Παγκράτη – Ήταν φάση το κορίτσι… (2019). Ανακτήθηκε από: http://www.katiousa.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Τα αληθινά αίτια αυτοκτονίας της Ρένας Παγκράτη. (2013). Ανακτήθηκε από: https://www.must.com.cy/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Σφοδρές αποκαλύψεις για τη Ρένα Παγκράτη: αυτοκτόνησε γιατί δεν…, Ανακτήθηκε από: https://www.fimes.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Η γεμάτη χαμόγελα, χαρά, πόνο και δάκρυα ζωή της αξέχαστης Ρένας Παγκράτη. (2021). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Τερζή, Χ. (2021). Ρένα Παγκράτη: ‘Έδωσε τέλος στη ζωή της πριν κλείσει τα 50 της χρόνια. Ανακτήθηκε από: https://koitamagazine.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Ρουμελιώτου, Μ. (2019). Ρένα Παγκράτη: Αυτοκτόνησε σαν σήμερα το 1998 – Η ζωή και η καριέρα της. Ανακτήθηκε από: https://www.tlife.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Δημοκίδης, Αρ. (2019). Mικροπράγματα / Η ζωή και ο θάνατος της Ρένας Παγκράτη. Ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22
  • Ποιο είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας που έπαιξε το ρόλο της Γαρουφαλίτσας στα παραμύθια της θείας Λένας. Διακρίθηκε ως ροκ τραγουδίστρια και καθιερώθηκε στην τηλεόραση από τον Δαλιανίδη, Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/2/22

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

διαστροφή

Κινηματογράφος και διαστροφή: 3 ταινίες που σόκαραν τους θεατές και «έσπασαν» τα ταμεία

Υπήρξαν εποχές, όχι πολύ μακρινές, όπου οι πληροφορίες για
GPR: Το πολύτιμο εργαλείο των αρχαιολόγων του 21ου αιώνα

GPR: Το πολύτιμο εργαλείο των αρχαιολόγων

Η επιστήμη και η τεχνολογία πάντα είχε πρωταρχικό ρόλο σε