Ο Ζιβανσί (Hubert de Givenchy) γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1927 στο Μποβέ της Γαλλίας. Ήταν ο μικρότερος γιος της αριστοκρατικής οικογένειας του μαρκήσιου ντε Ζιβανσί με ρίζες από την Βενετία. Θα χάσει τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία. Η οικογένειά του διακρίνονταν ιδιαίτερα από την καλλιτεχνική της φύση: ο παππούς του εργαζόταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε εργαστήριο κατασκευής ταπετσαριών. Όταν ο μικρός Ιμπέρ κατάφερε να πετύχει υψηλές βαθμολογίες, ο παππούς του τού έδωσε την άδεια να μελετήσει αναλυτικά την ποικιλία των υφασμάτων στο μαγαζί του. Σε ηλικία δέκα ετών αποφασίζει τελικά να ασχοληθεί με το σχέδιο.
Τα πρώτα βήματα της πορείας του
Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ο Ιμπέρ θα σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Παράλληλα, δουλεύει τα πρώτα του σχέδια για τον σχεδιαστή Jacques Fath, το 1945, ενώ δουλεύει παράλληλα με τους, ακόμα άγνωστους, Pierre Balmain και Christian Dior. Θα χρειαστεί να εργαστεί για πολλούς οίκους, προτού αποφασίσει τελικά να ιδρύσει τον δικό του. Το μεγάλο αυτό βήμα θα γίνει τελικά το 1952 και θα αναδειχθεί ως ο νεότερος σχεδιαστής της προοδευτικής σκηνής του Παρισιού, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Από την αρχή, τα σχέδια του Ζιβανσί θα ξεχωρίσουν στο χώρο της μόδας, καθιστώντας τον ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του χώρου, σύμφωνα με την κοινή γνώμη. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1952 θα παρουσιάσει το πρώτο του σόου. Εκεί θα προτείνει κάτι καινούργιο: τα γνωστά «separates», κομμάτια δηλαδή που μπορούν να φορεθούν μαζί, αλλά και χωριστά. Οι πρώτες του συλλογές θα χαρακτηριστούν από τη χρήση φθηνών υφασμάτων για οικονομικούς λόγους, αλλά πάντοτε ξεχωρίζουν για την ευφάνταστη και μοναδική σχεδίασή τους.
Στην πασαρέλα θα περπατήσει και η φίλη του, η περίφημη Bettina Graziani. Θα εμφανιστεί με μια λευκή λινή μπλούζα με φουσκωτά μανίκια και μια ίσια φούστα από καμπαρντίνα. Εκεί θα γεννηθεί και η διαχρονικά διάσημη μπλούζα Μπετίνα, το «παιδί» της γαλλικής μόδας της δεκαετίας του 1950. Το στυλ που πρότεινε ήταν σοφιστικέ με ένα άγγιγμα νεανικού αέρα.
Η συνάντηση του με την μούσα του Όντρεϊ Χέπμπορν
Η Όντρεϊ Χέπμπορν και ο Ζιβανσί θα γνωριστούν το 1953 κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας της «Σαμπρίνα». Όλα τα ρούχα για τις ταινίες της έφεραν την υπογραφή του σχεδιαστή, ενώ ο ίδιος θα την κάνει κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του για την πρώτη του συλλογή αρωμάτων. Ήταν η πρώτη φορά που ένας οίκος χρησιμοποιεί για καμπάνια μια ηθοποιό και όχι ένα μοντέλο. Το πιο χαρακτηριστικό ένδυμα και αυτό που τελικά θα μείνει στη ιστορία είναι το αριστουργηματικό μαύρο φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε η ηθοποιός στην πρώτη σκηνή της ταινίας «Πρόγευμα στο Τίφανις». Πρόκειται ίσως για το διασημότερο «μικρό, μαύρο φόρεμα» όλων των εποχών, παρόλο που η Coco Chanel ήταν εκείνη που θεωρείται πως το «εφηύρε».

Η ίδια η Χέπμπορν είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι χάρη στα ρούχα του Ζιβανσί ένιωθε την απόλυτη ταύτιση με τους χαρακτήρες που υποδυόταν. Από την άλλη, ο ίδιος δήλωνε πως η Χέπμπορν ζωντάνευε τα ρούχα του με την φινέτσα, την αύρα και την ομορφιά της. Η φιλία τους κράτησε 40 χρόνια και καθιέρωσε τον Ζιβανσί και τον οίκο του στο χώρο της μόδας, του σινεμά, αλλά και της ιστορίας.
Τα δημιουργικά του χρόνια και η πώληση του οίκου
Σπουδαία επιρροή για τα ρούχα του υπήρξε και ο Κριστόμπαλ Μπαλενθιάγα, του οποίου υπήρξε θαυμαστής του από πολύ μικρή ηλικία. Οι δύο τους θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια φιλία ζωής. Ο Ζιβανσί για πάνω από μισό αιώνα συνέβαλε και ενίσχυσε καθοριστικά την γαλλική μόδα. Έντυσε τις πιο διάσημες γυναίκες της εποχής του: Γκρέτα Γκάρμπο, Λορίν Μπακόλ, Δούκισσα του Windsor, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μαρία Κάλλας, Μαρλέν Ντίτριχ, Γκρέις Κέλι και Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Ο Ζιβανσί σχεδίαζε ρούχα στα οποία οι γυναίκες μπορούσαν να ζήσουν σε αυτά και δεν λειτουργούσαν αποκλειστικά ως στολίδια στο σώμα τους. Δημιούργησε φορέματα για κάθε περίσταση, κομψές φούστες αλλά και μπλούζες, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στυλ, μέσω της ευελιξίας που έδινε η ποικιλία επιλογών που είχαν. Το 1969 θα ξεκινήσει και μια γραμμή ανδρών. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Ιμπέρ: «Η τέχνη της δουλειάς μας, όπως και ενός ζωγράφου, είναι να δώσει την αίσθηση ότι το έργο μας εκφράζεται μια κι έξω. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι να κατέχεις πλήρως την τεχνική».

Tο 1988 ο Ζιβανσί θα πουλήσει τον οίκο στο γκρουπ LVMH και τον Μπερνάρ Αρνό, σηματοδοτώντας την αρχή μεγαλοσυμφερόντων στο χώρο της μόδας και την παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας. Θα συνεχίσει να εργάζεται στον οίκο βάσει της συμφωνίας του με τον όμιλο και θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά το 1995. Πρώτος του αντικαταστάτης θα είναι ο Τζον Γκαλιάνο, ο οποίος μετά από κάποια χρόνια θα δώσει την θέση του στον Αλεξάντερ Μακουίν.
Η τελευταία του κολεξιόν θα παρουσιαστεί το 1995. Για κλείσιμο της επίδειξης, ο Ζιβανσί θα περπατήσει στην πασαρέλα μαζί με την ομάδα του ατελιέ του, όλοι τους ντυμένοι με τις άσπρες ποδιές τους. Στο κοινό θα βρίσκονται μεγάλες πελάτισσες και φίλες του, συνάδελφοι του, καθώς και ο γνωστός σχεδιαστής Ιβ Σεν Λοράν. Στο τέλος του σόου, δόθηκε μια αναμνηστική βεντάλια σε όλους τους καλεσμένους.
Το τέλος της ζωής του
Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του ομίλου LVM, ο Ζιβανσί υπήρξε από τους σχεδιαστές που φώτισαν την μόδα του Παρισιού από την δεκαετία του ’50, φέρνοντας το στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας. Συνδύασε την καινοτομία και την διαχρονικότητα, δημιουργώντας τόσο μακριά επίσημα φορέματα, όσο και πρωινά ρούχα.

Το δικό μου είναι ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα στον κόσμο: να κάνω τους άλλους ευτυχισμένους με μια ιδέα.
Ο Ζιβανσί πεθαίνει στον ύπνο του, στο αναγεννησιακό του κάστρο κοντά στο Παρίσι, στις 10 Μαρτίου του 2018 σε ηλικία 91 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη και ένα θεμελιώδες έργο για την εξέλιξη της μόδας.
Ακολουθεί βίντεο με μικρό ντοκιμαντέρ σχετικά με την κομψότητα των ρούχων του.
Πηγές
Ζιβανσί: Αποχαιρετισμός στον θρύλο της μόδας, ανακτήθηκε από www.protagon.gr/epikairotita/44341581982-44341581982, τελευταία πρόσβαση 24/2/2020
Ζιβανσί: Ηθελε να ομορφαίνει τις γυναίκες, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr/953492/article/epikairothta/kosmos/zivansi-h8ele-na-omorfainei-tis-gynaikes, τελευταία πρόσβαση 24/2/2020
Πέθανε στα 91 του ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί, η μόδα έχασε τον τελευταίο αριστοκράτη της, ανακτήθηκε από https://www.elculture.gr/blog/tag/%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%B6%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%AF/, τελευταία πρόσβαση 24/2/2020
Πέθανε ο Givenchy, ο θρύλος της γαλλικής μόδας , ανακτήθηκε από www.lifo.gr/now/people/183884/pethane-o-givenchy-o-thrylos-tis-gallikis-modas, τελευταία πρόσβαση 24/2/2020
Hubert de Givenchy, ανακτήθηκε απο https://www.markes.gr/fashion-designers/hubert-de-givenchy, τελευταία πρόσβαση 24/2/2020
Hubert de Givenchy: “Έφυγε” ο θρύλος της υψηλής ραπτικής που έντυνε την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση – Η ίδρυση του οίκου και η «μούσα» του ‘Οντρεϊ Χέπμπορν, ανακτήθηκε από https://boro.gr/217937/hubert-de-givenchy-efyge-o-thrylos-tis-ypsilis-raptikis-poy-entyne-tin-tzaki-kenenti-onasi-i-idrysi-toy-oikoy-kai-i-moysa-toy-ontrei-chepmporn-video/, τελευταία πρόσβαση 24/2/2020