Με 15.000.000 μαθητές σε 180 χώρες, η zumba θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα γυμναστικής στον κόσμο. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα περισσότερα γυμναστήρια διαθέτουν μαθήματα zumba, ενώ βλέπουμε και πολλούς συλλόγους -ακόμη και άσχετους με την εκγύμναση- να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες στα μέλη τους. Πολλοί από εκείνους που παρακολουθούν τέτοια μαθήματα, δηλώνουν φανατικοί του είδους, όμως αντίστοιχα υπάρχουν και οι πολέμιοι της zumba, οι οποίοι αρνούνται ότι πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής και την απορρίπτουν, θεωρώντας ότι είναι η εύκολη λύση για όσους δε θέλουν να ακολουθήσουν ένα κλασσικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως απευθύνεται μόνο σε γυναίκες. Τι ισχύει στην πραγματικότητα για τη zumba όμως; Πώς δημιουργήθηκε και πώς έφτασε μέχρι εδώ;
Τι είναι τελικά η zumba;
Στην ουσία είναι ένα δυναμικό πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει διάφορα είδη χορού, ώστε να εναλλάσσονται αργοί και γρήγοροι ρυθμοί. Παρόλο που στη συνείδηση των περισσότερων η zumba είναι συνυφασμένη με τους λάτιν χορούς, πλέον στα μαθήματα έχουν ενταχθεί και αρκετά άλλα είδη χορού. Έτσι, εκτός από τσα τσα, φλαμένγκο, σάλσα, ρούμπα, σάμπα κλπ, περιλαμβάνονται και χορογραφίες χιπ χοπ, μπόλιγουντ, ακόμα και χορός της κοιλιάς. Ωστόσο, όπως τονίζουν πολλοί zumba instructors (έτσι ονομάζονται επισήμως οι «καθηγητές» zumba), ένα μάθημα zumba δεν είναι μάθημα χορού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία διαλειμματική προπόνηση με στόχο την καύση λίπους, αλλά και την ταυτόχρονη εκγύμναση όλου του σώματος.
Ένα μάθημα zumba διαρκεί από πενήντα λεπτά έως και μία ώρα και μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί κανείς να κάψει 400 – 800 θερμίδες, ανάλογα με το άτομο και την ένταση με την οποία εκτελεί τη χορογραφία. Αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά της zumba που την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή: ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το μάθημα με το δικό του ρυθμό και απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης.
Ωστόσο, η καύση λίπους είναι ένα μόνο από τα οφέλη που απολαμβάνουν οι φανατικοί της zumba. Η αερόβια φύση του προγράμματος βοηθά στην καλή κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ παράλληλα βελτιώνεται και η ευλυγισία.
Είδη zumba
Ίσως στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά -όπως και σε άλλα προγράμματα εκγύμνασης (γιόγκα, πιλάτες κλπ.)- εκτός από την κλασσική zumba, υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη, όπως:
- Zumba Step: zumba με τη χρήση στεπ με στόχο την ενδυνάμωση των γλουτών και των ποδιών γενικότερα.
- Zumba Toning: zumba με τη χρήση ελαφριάς αντίστασης (συνήθως χρησιμοποιούνται ράβδοι ή αλτήρες) με στόχο την επικέντρωση σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες και τη βελτίωση της αίσθησης ρυθμού και συντονισμού.
- Aqua Zumba: zumba μέσα στο νερό. Η αντίσταση του νερού σε συνδυασμό με την άσκηση βοηθά στην τόνωση των μυών.
- Zumba Sentao: πρόγραμμα υψηλής έντασης με τη χρήση καρέκλας. Στόχος είναι η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και η μυϊκή ενδυνάμωση.
- Zumba Gold: πρόγραμμα που απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες με επίκεντρο την ισορροπία, το συντονισμό και το εύρος κίνησης.
- Zumba Gold – Toning: χαμηλής έως μέτριας έντασης πρόγραμμα που απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες με στόχο την πρόληψη της δραματικής μείωσης της μυϊκής μάζας.
- Zumba Kids: πρόγραμμα σχεδιασμένο για παιδιά 7-11 ετών. Εκτός από τη χορογραφία το μάθημα περιλαμβάνει παιχνίδια, δραστηριότητες και εξερεύνηση πολιτιστικών στοιχείων για κάθε χορό. Τα παιδιά υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποκτούν χαρακτηριστικά, όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός, η δημιουργικότητα κ.ά.
- Zumba Kids Jr: πρόγραμμα αντίστοιχο με το zumba kids, αλλά προσαρμοσμένο για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
- Zumbini: πρόγραμμα σχεδιασμένο για παιδιά από 0 έως 3 ετών και για τα άτομα που τα φροντίζουν. Τα μαθήματα διαρκούν 45 λεπτά και οι συμμετέχοντες παίρνουν ένα CD και ένα βιβλίο με παραμύθια, ώστε να συνεχίζουν τη μάθηση και στο σπίτι. Στόχος είναι το δέσιμο του παιδιού με το άτομο που το φροντίζει.
Πώς ξεκίνησαν όλα

Παρά την τωρινή της οργάνωση, η zumba ξεκίνησε κατά τύχη. Η ιδέα ανήκει στον Alberto (Beto) Pérez, έναν χορευτή που γεννήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας στις 15 Μαρτίου 1970. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, αφού μεγάλωνε με τη μητέρα του, η οποία τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα, με αποτέλεσμα σε ηλικία 14 ετών ο Beto να αναγκαστεί να δουλεύει σε τρεις δουλειές για να τα βγάζουν πέρα. Από τα επτά του χρόνια, επηρεασμένος από την ταινία «Grease», ο Beto ονειρευόταν να γίνει χορευτής, οι οικονομικές δυσκολίες όμως δεν του επέτρεπαν να κάνει μαθήματα χορού.
Η ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του, του δόθηκε όταν βγήκε πρώτος σε έναν εθνικό διαγωνισμό λαμπάντα, στον οποίο συμμετείχε ως αυτοδίδακτος. Τότε τον πλησίασε μία από τις καλύτερες ακαδημίες χορού του Κάλι, η οποία του προσέφερε μία θέση ανάμεσα στους μαθητές της, με αντάλλαγμα την εργασία του εκεί ως δάσκαλος αερόμπικ. Σε ένα τέτοιο μάθημα αερόμπικ γεννήθηκε η zumba, το 1986. Φτάνοντας στο μάθημα, ο Beto διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει να φέρει τα αντίστοιχα μουσικά κομμάτια. Έτσι, επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία κασέτα με λάτιν μουσική που είχε μαζί του και να αυτοσχεδιάσει. Οι μαθητές του λάτρεψαν το αποτέλεσμα κι έτσι ξεκίνησαν τα μαθήματα zumba.
Από το Κάλι στο Μαϊάμι
Μετά την επιτυχία που είχε στο Κάλι, ο Beto αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αμερική. Το 1999, λοιπόν, πουλάει τα πράγματά του και κάνει το πρώτο του ταξίδι εκεί, πηγαίνοντας από γυμναστήριο σε γυμναστήριο και προσπαθώντας να πείσει τους ιδιοκτήτες να εντάξουν το νέο του πρόγραμμα στα μαθήματά τους. Θα χρειαστούν άλλα τρία ταξίδια από την Κολομβία στην Αμερική, ώσπου να του πει τελικά η ιδιοκτήτρια ενός γυμναστηρίου στο Μαϊάμι «δίδαξέ με». Πράγματι, ο Beto ξεκίνησε να της κάνει μάθημα και μέχρι το τέλος της ώρας είχαν συγκεντρωθεί 15 άτομα στην αίθουσα, που προσπαθούσαν να τον ακολουθήσουν! Έτσι, η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου συμφώνησε να γίνουν εκεί τα πρώτα μαθήματα zumba στην Αμερική!
Στο πρώτο του μάθημα, ο Beto καθυστέρησε 10 λεπτά, λόγω της κίνησης. Ο ίδιος διηγείται για εκείνη τη μέρα:
Ήμουν αγχωμένος, γιατί είχα καθυστερήσει και δεν ήξερα καν πώς να ζητήσω συγγνώμη στα αγγλικά! Μόλις όμως, έβαλα τη μουσική, παρασύρθηκαν όλοι από το ρυθμό!

Δύο χρόνια αργότερα, ο Alberto Perlman (σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zumba Fitness) ακούει τη μητέρα του να μιλά γεμάτη ενθουσιασμό για τα μαθήματα zumba που παρακολουθεί, λέγοντας, ότι «είναι το μόνο είδος γυμναστικής που έχω κάνει που δε μοιάζει με γυμναστική» και ζητά να γνωρίσει τον καθηγητή της. Παρακολουθώντας ένα μάθημα -στο οποίο μάλιστα υπήρχαν 120 στριμωγμένοι μαθητές- ο Perlman πείθεται ότι αυτό το πρόγραμμα εκγύμνασης πρέπει να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Έτσι, προτείνει στο φίλο του Alberto Aghion (σημερινός πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Zumba Fitness) να δημιουργήσουν μία διαφημιστική εταιρεία και να αναλάβουν την προώθηση του προγράμματος του Beto. Έτσι και έγινε. Σε συνεργασία με τον Beto, κυκλοφόρησε μία μαγνητοσκοπημένη επίδειξη του πρόγραμματος. Κανείς από τους τρεις τους όμως, δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα, τι δυναμική μπορούσε να έχει το εγχείρημά τους…
Πώς ένας αυτοσχεδιασμός μπορεί να σε κάνει εκατομμυριούχο
Λίγο μετά την κυκλοφορία της επίδειξης του προγράμματος, οι εταιρεία άρχισε να δέχεται πλήθος τηλεφωνητών, όχι μόνο από ανθρώπους που ήθελαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα, αλλά και από εκείνους που ήθελαν να το διδάξουν οι ίδιοι! Η ζήτηση για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών οδήγησε στη δημιουργία της Ακαδημίας Zumba (Zumba Academy) το 2003 στο Μαϊάμι. Στην πρώτη σειρά μαθημάτων για καθηγητές παρευρέθηκαν 150 άτομα, προς έκπληξη των διοργανωτών που θεωρούσαν ότι θα είχαν περίπου 20 ενδιαφερόμενους. Η διαφορά με άλλα προγράμματα εκπαίδευσης καθηγητών είναι ότι στόχος των διοργανωτών ήταν να μετατρέψουν κάθε καθηγητή της zumba σε επιχειρηματία. Έτσι, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κάθε καθηγητής μπορεί όχι μόνο να διδάσκει τις δικές του χορογραφίες, αλλά και να πουλά ρούχα, αξεσουάρ και CD της zumba στους μαθητές του.
Άλλωστε, η ένδυση, η υπόδηση και η μουσική βιομηχανία είναι επίσης τομείς στους οποίους έχει εξαπλωθεί η zumba. Η εταιρεία έχει λανσάρει τα δικά της είδη ρουχισμού, με το αναγνωρισμένο λογότυπό της, τα οποία πωλούνται μόνο στα δικά της ηλεκτρονικά καταστήματα. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Perlman, ο ρουχισμός είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την εταιρεία. Τα χρώματα που επιλέγουν να χρησιμοποιούν είναι έντονα και φωτεινά, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα σκουρόχρωμα άλλων προγραμμάτων εκγύμνασης, ώστε οι άνθρωποι που τα φορούν να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να μην έχουν την αίσθηση ότι κρύβουν το σώμα τους.
Όσο για τη μουσική βιομηχανία, πλέον υπάρχουν τραγούδια που γράφονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε μαθήματα zumba. Διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Daddy Yankee, ο Don Omar και άλλοι έχουν ηχογραφήσει τραγούδια για αυτό το σκοπό. Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος ο Beto Pérez συμμετέχει σε τέτοια τραγούδια. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι και αυτό που ακολουθεί:
Πηγές
https://wallpapercave.com/zumba-wallpaper
https://www.zumba.com/en-US/pages/class#
https://businessideaslab.com/beto-perez-zumba-fitness/2/
https://www.rd.com/advice/work-career/meet-the-man-behind-zumba-beto-perez/
https://www.mama365.gr/5804/osa-prepei-na-gnorizete-gia-th-zoympa.html