Αχέροντας Ποταμός: οι μυθικές Πύλες του Άδη

Αχέροντας Ποταμός
Πηγή: iellada.gr

Ο ξακουστός ποταμός που ενώνει τρεις νομούς της σύγχρονης Ελλάδας έλαβε από την αρχαιότητα μυθικές διαστάσεις. Φημολογούνταν ότι ήταν το πέρασμα των νεκρών για τον Κάτω Κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνει και η ιστοριογραφία της εποχής.

Πλέον, έχει μετατραπεί σ’ έναν παγκόσμιο πόλο έλξης για όσους τουρίστες περνούν τον χρόνο τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί έναν «must» προορισμό για τον αναδυόμενο «σκοτεινό τουρισμό», που ιδιαίτερα στο εξωτερικό τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης.

Μορφολογία

Ο Αχέροντας Ποταμός έχει μήκος 52 χιλιομέτρων. Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, όπου και εκβάλλει μέσω ενός δέλτα στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι πηγές του είναι πολλαπλές και τα σημεία ενδιαφέροντος ποικίλλουν σε όλο το μήκος του. Πολλοί συνδυάζουν την επίσκεψή τους στον Αχέροντα με τα παραθαλάσσια χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ή το αντίστροφο. Η Πάργα και τα Σύβοτα έχουν την τιμητική τους, αλλά ο ποταμός λειτουργεί ευεργετικά για όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου.

O φυσικός θησαυρός του Αχέροντα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τις παραποτάμιες καλλιέργειες, ενώ ο τομέας της εστίασης και της φιλοξενίας συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της περιοχής. Επίσης, όσοι επιλέξουν να περιδιαβούν τον ποταμό, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουν στις όχθες τους διάφορους τοπικούς συνεταιρισμούς να πωλούν τα προϊόντα τους.

Ο Αχέροντας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, λόγω της εκτεταμένης χλωρίδας και πανίδας που αναπτύσσεται κατά μήκος του και ανήκει μάλιστα στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα natura 2000, που προφυλάσσει τη βιοποικιλότητά του.

Αχέροντας Ποταμός
Πηγή: travelstyle.gr

Μυθολογία

Κατά την αρχαιότητα, ο ποταμός ήταν ιερός, καθώς ο «ψυχοπομπός» Ερμής οδηγούσε τους νεκρούς στα νερά του Αχέροντα, όπου βρίσκονταν οι Πύλες του Άδη. Τα ορμητικά νερά και τα απόκρημνα μέρη που συναντά κανείς σε ορισμένα σημεία του δικαιολογούν την πεποίθηση των προγόνων μας. Για να περάσει κάποιος στην πλευρά των αποθανόντων υποχρεούνταν να πληρώσει έναν οβολό στον φημισμένο Χάροντα, τον βαρκάρη που σηματοδοτούσε τη μετάβαση από τον κόσμο των ζωντανών σε εκείνον των νεκρών. Ο μοναδικός που αρνήθηκε να πληρώσει κατά τον Λουκιανό και κατάφερε να διασχίσει τον ποταμό ήταν ο Μένιππος, που μνημονεύεται μέχρι τις μέρες μας για τη φημισμένη του ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει).

Διαβάστε επίσης  Αετομηλίτσα: Το ψηλότερο χωριό της Κόνιτσας

Πέριξ του ποταμού δημιουργήθηκε το γνωστότερο νεκρομαντείο στην Ελλάδα, το οποίο διατηρείται ως αξιοθέατο ακόμα και σήμερα. Οι αρχαίοι συνέρρεαν κατά χιλιάδες προκειμένου να μιλήσουν στους αποθανόντες συγγενείς τους, που πίστευαν ότι νεκροί πια έχουν την ικανότητα να προβλέψουν το μέλλον και να τους συμβουλέψουν. Κατά τον μύθο, οι μοναδικοί που κατάφεραν να εξέλθουν ζωντανοί από τον Άδη ήταν ο Θησέας, ο Ορφέας, ο Ηρακλής όταν και εκπλήρωσε τον 12ο άθλο του, φέρνοντας στον Ευρυσθέα τον τερατόμορφο σκύλο και φύλακα του Κάτω Κόσμου, Κέρβερο και ο Οδυσσέας, όταν κατά τη διάρκεια του νόστου του, πήγε να συναντήσει τον νεκρό μάντη, Τειρεσία, ώστε να του δώσει χρησμό για να γυρίσει στην Ιθάκη. Οι ανασκαφές του 1958 έφεραν στο φως τμήμα του νεκρομαντείου, ενώ ο μυσταγωγικός χαρακτήρας που επικρατεί παραμένει αναλλοίωτος έως σήμερα.

Δραστηριότητες

Ο Ποταμός βρίθει από δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης μόνος ή με την παρέα/οικογένειά του. Οι πιο τολμηροί θα επιλέξουν το ράφτινγκ ή το κανόε καγιάκ, ενώ όσοι αρκούνται στην πεζοπορία υπάρχει ειδικό μονοπάτι πέριξ του ποταμού. Το μαγευτικό τοπίο και η σκιά που εξασφαλίζουν τα αιωνόβια πλατάνια προσφέρουν στον επισκέπτη μια ανάσα δροσιάς, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Ακόμα, στις πιο ρηχές όχθες του, τα παιδιά θα προτιμήσουν την ιππασία, ενώ τα παγωμένα και απόκοσμα νερά του Αχέροντα καλούν τους ατρόμητους κολυμβητές σε μια άνευ προηγουμένου εμπειρία.

Εάν δεν έχετε επισκεφθεί αυτό το μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας ποταμό σας παροτρύνω να το συμπεριλάβετε στα άμεσα σχέδιά σας. Οι λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας θα ενθουσιαστούν με τις διαδρομές που θα συναντήσουν. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό μιας σύντομης απόδρασης από τη ρουτίνα των μεγαλουπόλεων και μιας ατόφιας εμπειρίας με το φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης  Αρχαία Πασσαρώνα: Η πρωτεύουσα των Μολοσσών

Πηγή:

http://www.visitgreece.gr/el/nature/rivers/acherodas_river

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά, ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα η φωτογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου