Οι Αντίπαξοι, (ή Αντίπαξος, ή Πρόπαξος), είναι μικρό επίμηκες, 2 μιλίων μήκους και 1 μιλίου πλάτους, νησί του Ιονίου πελάγους, 5,5 μίλια νοτιοανατολικά των Παξών. Διοικητικά ανήκει στον νομό Κέρκυρας του οποίου αποτελεί και το νοτιότερο σημείο, εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων και γεωγραφικά στα Επτάνησα. Η έκταση του νησιού είναι 4,1 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του ήταν 20 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που διαμένουν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και μοναδικός του νησιού.
Βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Γάιου, των Παξών. Πολύ όμορφο μικρό νησάκι με μαγευτικές και περιώνυμες παραλίες που του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό της ελληνικής γαλάζιας λίμνης. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αντιπάξοι ή μερικές φορές το λένε Αντίπαξοι, ποτέ όμως Αντιπαξοί. Το νησί είναι καταπράσινο από χαμηλή βλάστηση, κυπαρίσσια, κέδρους, σχίνους, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε μεμονωμένες περιοχές κουκουναριές, που ξεχωρίζουν με το ύψος και τον όγκο τους. Ακόμη, το φυσικό τοπίο είναι πλημμυρισμένο από αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, για αυτό και θεωρείται παράδεισος για τους οινοτουρίστες, δίκαια δε θεωρείται όλο το νησί σαν ένας μεγάλος αμπελώνας.
Τα αντιπαξιώτικα κρασιά, έχουν μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και είναι περιζήτητα καθότι η παραγωγή είναι σχετικά μικρή. Ο αδάμης, ο γλυκέρας, ο τσουκανιάρης, το λιανόρογο, το ασπρούδι συγκαταλέγονται στις ποικιλίες των λευκών κρασιών που ευδοκιμούν στο νησί, ενώ ο φειδιάς και το πετροκόρυνθο είναι μερικές από τις ποικιλίες του ερυθρού οίνου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, ευγενικοί και φιλόξενοι που όπως είναι φυσικό ασχολούνται με την αμπελουργία και τον τουρισμό.
Αναφέρεται πως πρώτοι κάτοικοί του, όπως και σε άλλες περιοχές των Παξών, φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους. Τα παλαιότερα χρόνια τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν υποτιμητικά “αρκούδες”, αλλά σήμερα έχει γίνει παραδεκτή μέχρι του σημείου να έχουν φτιάξει σημαίες με μια αρκούδα. Η επικοινωνία κυρίως με τους Παξούς γίνεται με μικρά σκάφη, ενώ το επισκέπτονται πλήθος εκδρομικών και ιδιωτικών σκαφών.
Σε μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές του νησιού βρίσκεται συστάδα βραχονησίδων μικρού ύψους (Δασκάλια, Πλάκα, Ψηλός, Τρυπητός, Μπουρδουμπού, Ξεροσφουγγάρια). Το νησάκι των Αντίπαξων είναι πασίγνωστο για τις εκπληκτικές παραλίες του. Κάθε καλοκαίρι έρχονται χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες για να κάνουν μια βουτιά στα υπέροχα νερά τους, με ένα από τα πολλά εκδρομικά σκάφη που πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες στους Παξούς και Αντίπαξους, με μικρά πλοιάρια και καΐκια που φέρνουν τους τουρίστες για το μπάνιο τους στις μοναδικές παραλίες ή με τα δεκάδες (συνήθως νοικιασμένα) σκάφη, που αγκυροβολούν στα ανοιχτά των παραλιών. Όταν φτάσει το απόγευμα φεύγουν γιατί η υποδομή είναι ελάχιστη (σχεδόν όλες οι κατοικίες είναι εξοχικά των Παξινών) και οι περισσότεροι προτιμούν για τη διαμονή τους, κυρίως το Γάιο στους Παξούς.
Η Αγραπιδιά
Η Αγραπιδιά αποτελεί το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού και αυτό που συνδέει το νησί με τους Παξούς, που είναι γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι, θα συναντήσετε το μόνο εκκλησάκι του νησιού, τον Άγιο Αιμιλιανό.
Ένα μονοπάτι διασχίζει το νησί από τη μια άκρη έως την άλλη, με αφετηρία τον κόλπο της Βρίκα και τερματισμό στο ακρωτήρι Πλάκα με τον αριστοτεχνικό Φάρο, που έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη εμβέλεια.
Θα χρειαστείτε μιάμιση με δύο ώρες πεζοπορίας να το διασχίσετε από τη μια άκρη έως την άλλη. Διάφορες παρακάμψεις από το μονοπάτι οδηγούν σε απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σκίδι, το Σαρακήνικο, το Ροδοβάνι, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ένα μπάνιο.
Οι παραλίες
Βουτούμι:
Μαγευτική παραλία με εξωτική ομορφιά, που θεωρείται από τις ωραιότερες του κόσμου με το πράσινο να φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Κατακλύζεται από πλήθος τουριστών με σκάφη που έρχονται να θαυμάσουν και να απολαύσουν τα μοναδικού χρώματος νερά της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.
Μεσοβρίκα:
Βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Την προτιμούν οι φίλοι του γυμνισμού.
Ροδοβάνι:
Η παραλία Ροδοβάνι είναι μία από τις παραλίες των Αντιπάξων, στη δυτική ακτή του νησιού. Τα πεντακάθαρα νερά και η βοτσαλωτή παραλία δεν συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες αφού προτιμώνται οι δύο πιο γνωστές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, γεγονός όμως που οφείλεται κυρίως στο ότι τα εκδρομικά σκάφη από τους Παξούς τις προτιμούν για την πιο εύκολη πρόσβαση και το πιο εντυπωσιακό τοπίο.
Βρίκα:
Βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου, όπου και εδώ η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Η άμμος και τα λευκά βότσαλα σε συνδυασμό με τα υπέροχα νερά της δίνουν μία εξαιρετική όψη σε αυτή την παραλία.Στην παραλία και σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε μια-δυο ταβέρνες με καλό φαγητό και υπέροχη θέα.
Σαρακήνικο:
Το Σαρακήνικο είναι άλλη μία μικρή βοτσαλωτή παραλία των Αντιπάξων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με τη βλάστηση να φτάνει μέχρι την ακτή. Δεν έχει καμία τουριστική υποδομή και οι περισσότεροι επισκέπτες της είναι οι κάτοχοι σκαφών.
Διαμονή-Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας μάλλον θα προτιμήσετε τους Παξούς, μπορείτε εκεί να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο Γάιο και στις άλλες περιοχές του νησιού των Παξών, δεν θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά υπάρχουν πολλά μικρά παραδοσιακά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα, studios και βίλλες, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Και για την διασκέδασή σας μάλλον θα προτιμήσετε πάλι τους Παξούς. Εκεί θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας. Οι Παξοί, διαθέτουν δεκάδες χώρους εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.
Κλείνοντας να τονίσουμε πως η πρόσβαση στις διάφορες περιοχές των Παξών, παραθαλάσσιους οικισμούς και χωριά, καθώς και επιλεγμένα καταλύματα, είναι γρήγορη και άνετη, όποιο σημείου του νησιού και αν είναι η αφετηρία σας, λόγω των μικρών αποστάσεων.
Πηγές:
Σύνταξη κειμένου: Μίλτος Γήτας
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου