Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Φίλιπποι
Πηγή εικόνας: kavalagreece.gr

Μόλις 18 χιλιόμετρα μακριά από την ομώνυμη πρωτεύουσα του Νομού Καβάλας συναντά κανείς το ιστορικό χωριό των Φιλίππων. Ένα χωριό 900 μόνιμων κατοίκων που αποπνέει σεβασμό σε κάθε σπιθαμή του. Η ιστορικότητα του μέρους προκαλεί δέος στους χιλιάδες επισκέπτες που περιδιαβαίνουν το χωριό σε ετήσια βάση.

Οι περισσότεροι καταλήγουν φυσικά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ένα μέρος με σπουδαία ιστορική αξία που μόλις το 2016 συμπεριλήφθηκε και επίσημα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι ανασκαφές στον ευρύτερο χώρο των Φιλίππων ξεκίνησαν το 1914, αλλά μόνο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντατικοποιήθηκαν. Οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει μέχρι και σήμερα, ενώ τα ευρήματα που συλλέγονται, φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων.

Ιστορική αναδρομή

Οι αρχαίοι Φίλιπποι ήταν επί αιώνες αποικία των Θασίων και έφεραν το όνομα «Κρανίδες», μέχρι και τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ, όταν ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου κατέκτησε την περιοχή και την παρασημοφόρησε με το όνομά του. Κατά τη, μετ’ έπειτα, ελληνιστική περίοδο, η περιοχή αναβαθμίστηκε σημαντικά και τότε κατασκευάστηκαν μερικά απείρου κάλλους οικοδομήματα που διασώζονται ακόμα και σήμερα.

Η αρχαία Εγνατία Οδός, ο σημαντικότερος εμπορικός και στρατιωτικός δρόμος που διανοίχτηκε στην αρχαιότητα περνούσε από τους Φιλίππους και συνέβαλε τα μέγιστα στην ακμάζουσα πορεία που ακολούθησε η πόλη τα επόμενα χρόνια.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Ανατολή Ιωαννίνων: Περήφανη γεμάτη μνήμες

Κατά τη Ρωμαϊκή δυναστεία, η πόλη άθελά της πρωταγωνίστησε στη σημαντικότερη ίσως εμφύλια σύγκρουση των Ρωμαίων. Η «Μάχη των Φιλίππων», το 42 π.Χ., εξελίχθηκε σε σημείο καμπής για την τύχη ολόκληρης της αυτοκρατορίας. Οι δημοκρατικοί με στρατηγούς τον Βρούτο και τον Κάσσιο ηττήθηκαν από τα μοναρχικά στρατεύματα με επικεφαλής τους Μάρκο Αντόνιο, Οκταβιανό και Λέπιδο. Η συμμαχική τριανδρία δεν κράτησε πολύ με τον Λέπιδο να εξορίζεται και τους εναπομείναντες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την εξουσία. Με τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου, ο Οκταβιανός ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

Αργότερα, κατά την περιοδεία του Αποστόλου Παύλου στην ελληνική επικράτεια, ο ίδιος επισκέφθηκε τους Φιλίππους για να μεταλαμπαδεύσει τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, ιδρύοντας μάλιστα στην πόλη το 50 π.Χ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη προσέδωσε κύρος στους Φιλίππους και σύντομα τα ρωμαϊκά κτίσματα αντικαταστάθηκαν με παλαιοχριστιανικά.

Οι φονικοί σεισμοί του 7ου αιώνα μ.Χ και οι εν συνεχεία επιδρομές των Σλάβων ερήμωσαν την πόλη, ενώ η οθωμανική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα επισφράγισε την οριστική εγκατάλειψη των Φιλίππων.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Αρχαιολογικός χώρος

Το εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου «παντρεύει» το καταπράσινο τοπίο με τον αρχαιολογικό πλούτο που διακρίνει κανείς σε κάθε σημείο του οικισμού. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν τα τείχη που περικλείουν την αρχαία πόλη και φυσικά η ακρόπολη με τον πύργο των υστεροβυζαντινών χρόνων.

Advertising

Στην πεδιάδα των Φιλίππων, το επιβλητικό αρχαίο θέατρο, δημιουργίας Φιλίππου Β’, «κλέβει την παράσταση», ενώ παραμένει ενεργό μέχρι τις μέρες μας, καθώς φιλοξενεί κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Φιλίππων κατά τους θερινούς μήνες. Φέτος, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 25 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Αυγούστου. Αναλυτικά το πρόγραμμα, μπορείτε να το βρείτε εδώ!

Διαβάστε επίσης  Παναγία των Παρισίων: Στο Λούβρο οι πίνακες ζωγραφικής της
Αρχαία Θέατρο Φιλίππων
Πηγή εικόνας: theatromania.gr

Πέρα από το θέατρο, μπορεί κανείς να περιδιαβεί στα ερείπια των Βασιλικών Α’, Β’ και Γ’, χριστιανικών εκκλησιών που χρονολογούνται από τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. Τα απομεινάρια της ρωμαϊκής και της εμπορικής αγοράς θα σας δώσουν μια αίσθηση της καθημερινότητας των ανθρώπων της εποχής, ενώ η υπόγεια παλαίστρα και το Οκτάγωνο, ένας επισκοπικός ναός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου είναι μερικά ακόμα κτίσματα που αξίζει να δείτε.

Τέλος, η περίφημη φυλακή στην οποία εικάζεται ότι κρατήθηκε ο Απόστολος Παύλος, μετά από μία επαναστατική ομιλία του, θεωρείται ότι ήταν μια ρωμαϊκή δεξαμενή νερού, που αργότερα μετατράπηκε σε ιερό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδυάζουν την επίσκεψή τους στην πανέμορφη πόλη της Καβάλας με μια εξόρμηση προς τους Φιλίππους, που απέχουν λιγότερο από 25 λεπτά! Το θέαμα δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει και σίγουρα θα μείνετε έκπληκτοι από τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του τοπίου. Έξω από το κυρίως τμήμα των Αρχαίων Φιλίππων λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ η είσοδος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες και είναι δωρεάν για ΑΜΕΑ, μαθητές και φοιτητές.

Advertising

Πηγή άρθρου:

  • https://www.visitkavala.gr/sightseeing/arxaiologikos-xoros-filippon/

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά, ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα η φωτογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο μύθος της γοργόνας

Ο μύθος της γοργόνας είναι αρκετά δημοφιλής στη λαϊκή κουλτούρα

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο