Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στο πέρασμα των χρόνων

Πηγή εικόνας: visitkavala.gr

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π.Χ. ως αποικία των Θασίων και αρχικά ονομαζόταν Κρηνίδες. Η στρατηγική θέση που κατείχε η πόλη οδήγησε τον Φίλιππο Β’ να την κατακτήσει το 356 π.Χ και να της δώσει το όνομα του. Η πρώτη φάση του θεάτρου μάλιστα ξεκινά ακριβώς αυτήν την εποχή και η πόλη εξελίσσεται σε μία από τις πιο γνωστές ολόκληρης της Μακεδονίας.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Οι αλλαγές στη μορφή του θεάτρου στο πέρασμα των χρόνων

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, λοιπόν, χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και είναι ένα από τα πρωιμότερα λίθινα θεατρικά οικοδομήματα. Η θέση που κατέχει, στους πρόποδες του λόφου Ορβήλου όπου βρισκόταν η ακρόπολη με προσανατολισμό προς το νότο, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού επέτρεπε στους θεατές να θαυμάζουν την πανοραμική θέα της αρχαίας πόλης και του Παγγαίου όρους.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πηγή εικόνας: hydramagrandhotel.gr

Αργότερα, κατά τον 2ο μ.Χ αιώνα, όταν η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το θέατρο  χρησιμοποιήθηκε ως χώρος πολιτικής δραστηριότητας και προβολής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Διευρύνθηκαν, μάλιστα, οι διαστάσεις του θεάτρου, ενώ ξεκίνησε και η ταύτιση του με τον Διόνυσο. Η αγάπη και η προτίμηση των Ρωμαίων για τις ιπποδρομίες και τις μονομαχίες, οδήγησε αργότερα στην ριζική ανακαίνιση του θεάτρου με σκοπό να φιλοξενήσει τα αγαπημένα τους θεάματα και να υποδεχθεί πολυάριθμους θεατές από την πόλη και τις γύρω περιοχές.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πηγή εικόνας: kavalagreece.gr

Η τρίτη φάση των κτιριακών επεμβάσεων στο θέατρο των Φιλίππων χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 3ου μ.Χ. αιώνα με την κατασκευή δύο τόξων αντιστήριξης λόγω του στατικού προβλήματος που είχε προκύψει.

Διαβάστε επίσης  Ρουμλούκι Ημαθίας: Συνδυασμός αρχαίου και νέου
Advertising

Advertisements
Ad 14

Η αρχή του τέλους για το θέατρο

Στα τέλη του 4ου μ.Χ αιώνα σταματάει η λειτουργία του θεάτρου, αφού οι παραστάσεις και τα θεάματα του έρχονται σε σύγκρουση με τα ήθη του χριστιανισμού. Ενώ, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για το μνημείο στις αρχές του 7ου μ.Χ αιώνα. Το θέατρο θα πληγεί από μια πυρκαγιά που πιθανόν συνδέεται και με τον μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε την πόλη των Φιλίππων. Η πόλη ερήμωσε και το θέατρο άρχισε να γκρεμίζεται από τους κατοίκους που είχαν μείνει και οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις πέτρες του για την κατασκευή νέων οικοδομών.

Οι Ανασκαφές

Το θέατρο ανακαλύφθηκε χάρη στην προσπάθεια Γάλλων αρχαιολόγων κατά τη διάρκεια των ετών 1921 έως 1937. Ενώ, το 1957 με αφορμή την προσπάθεια αναβίωσης του αρχαίου δράματος σε αρχαία θέατρα και το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου,  συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες από Έλληνες αρχαιολόγους στο μνημείο ενώ ξεκίνησαν και  αναστηλωτικές εργασίες. Μάλιστα, δόθηκε στο θέατρο των Φιλίππων η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος μετά από 24 αιώνες! Ακολούθησαν μια δεύτερη περίοδος ανασκαφών κατά το διάστημα 1975-1992 και μία τρίτη από το 1992 εώς το 2000. Τέλος, το 2005 ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του δυτικού αναλήμματος του θεάτρου, αλλά και η ανασκαφική έρευνα της μεταξύ της δυτικής στοάς και του δυτικού αναλήμματος της περιοχής. Από τον Ιούλιο του 2016, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Διαβάστε επίσης  Στοά Μοδιάνο: Μια από τις παλαιότερες αγορές της Θεσσαλονίκης
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πηγή εικόνας: autotriti.gr

Το θέατρο σήμερα

Το αρχαίο θέατρο, ως κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, είναι επισκέψιμο καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στους χώρους της αρχαίας πόλης και έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν το μεγαλοπρεπές αρχαίο θέατρο. Μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δίνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η ακουστική του θεάτρου εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα τους καλλιτέχνες και το κοινό που συμμετέχουν στις παραστάσεις αυτές. Το θέατρο χρησιμοποιείται, επίσης, από θεατρικές ομάδες για πρόβες και θεατρικά εργαστήρια.

Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου
Πηγή εικόνας: Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου (Facebook page)
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πηγή εικόνας: culturenow.gr

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που συνεχίζει μέχρι σήμερα να λαμβάνει χώρα στο θέατρο είναι το Φεστιβάλ των Φιλίππων.  Πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ της χώρας, μετά το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, που όπως αναφέρεται και παραπάνω ξεκίνησε το 1957. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων κατά τους μήνες Ιούλιο με Αύγουστο. Ενώ, κάποιες εκδηλώσεις και δρώμενα λαμβάνουν χώρα και μέσα στην πόλη της Καβάλας, τόσο στο Φρούριο όσο και σε άλλα γνωστά και άγνωστα σημεία της πόλης.

Advertising

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πηγή εικόνας: visitkavala.gr
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

http://ancienttheater.culture.gr/

https://el.wikipedia.org/

https://www.diazoma.gr/

http://odysseus.culture.gr/

Advertising

https://www.visitkavala.gr/

Κάτοχος πτυχίου στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική.
Ζω τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα. Η παρουσία μου εδώ το επιβεβαιώνει, άλλωστε.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο έχει συνδεθεί ιστορικά με την

Οι καλύτερες ταινίες του 2024: Τις είδαμε και στις προτείνουμε!

Το 2025 είναι εδώ και πολλά υποχόμενο με προβολές, νέες