Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη διαφορετικότητα; Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας-Τρανσφοβίας-Αμφιφοβίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στη βία, τις διακρίσεις και την καταπίεση που υφίστανται τα LGBTQI+ άτομα ανά τον κόσμο.
Το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Και παρόλο που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το έγγραφο ως «κοινό πρότυπο επιτευγμάτων για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη» το 1948, μόλις το 1990 η ομοφυλοφιλία αποχαρακτηρίστηκε ως ψυχική διαταραχή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλά μέρη στον κόσμο όπου αυτή η τολμηρή υπόσχεση απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινή βία, αποκλεισμό και διακρίσεις, λόγω του πραγματικού ή αντιλαμβανόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ή των χαρακτηριστικών του φύλου.
Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βίας και διακρίσεων εις βάρος των LGBTQI+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και των εγκλημάτων μίσους. Συχνά αντιμετωπίζουν στίγμα και διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Επιπλέον, η πανδημία οδήγησε σε συρρίκνωση του αστικού χώρου και αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, σωματικών επιθέσεων και ψυχολογικών τραυμάτων για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων.
Κάθε χρόνο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι διαμορφωτές κοινής γνώμης, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό καλούνται να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων κατά των LGBTQI+ ατόμων και για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, εμπλουτισμένες μέσω της διαφορετικότητάς τους.
Η όμορφη διαφορετικότητα των ανθρώπων
Όλος ο κόσμος είναι φτιαγμένος από όμορφες ξεχωριστές προσωπικότητες. Η προσωπικότητα είναι πολυσύνθετη κι όχι μονόπλευρη. Αυτό είμαστε οι άνθρωποι και θα έπρεπε να νιώθουμε υπερήφανοι για κάθε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό δικό μας και των γύρω μας.
Οι άνθρωποι έπαψαν να κρύβονται, άρχισαν να διεκδικούν ίσα δικαιώματα, δεν παριστάνουν κάτι άλλο για να νιώθεις εσύ καλά που το αποκαλείς «μόδα» για να το μειώσεις. Δεν είναι μόδα ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ούτε αρρώστια. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι ντροπή. Από πότε είναι ντροπή να αγαπάς; Ας σταματήσουμε να ενοχοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους. Δική τους η ζωή, δική τους και η επιλογή.
Πριν κρίνεις κάποιον σκέψου σε πόσους μπορεί να μην αρέσει το δικό σου στυλ, η προσωπικότητά σου, το ότι είσαι αυτός που είσαι και όχι κάποιος άλλος. Δε θα έπρεπε να σε νοιάζει το φύλο, το χρώμα ή η φυλή. Ούτε να σε απασχολεί με ποιον κοιμάται και ποιον ξυπνά ο συνάνθρωπός σου. Αυτό που θα έπρεπε να σε νοιάζει είναι να είναι καλός άνθρωπος. Όσο καλύτεροι άνθρωποι είμαστε, τόσο καλύτερος θα γίνει κι ο κόσμος μας. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο εξάλλου!; Ν’ αφήσουμε μια κοινωνία καλύτερη απ’ ό,τι τη βρήκαμε.
Γι’ αυτό μην κρίνεις τον κάθε άνθρωπο με βάση αυτό που φαίνεται κι από αυτό που παρουσιάζει. Να βλέπεις τα όμορφα στοιχεία που κρύβει η ψυχή του κι ο εσωτερικός του κόσμος. Μην βλέπετε φύλο, φυλή ή προτιμήσεις όταν κοιτάζετε ανθρώπους. Να βλέπετε ψυχές και αισθήματα. Και το κυριότερο; Να είστε δίπλα τους για την όμορφη διαφορετικότητα τους.
«Ας εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όποιοι και να είναι, όπου και να ζουν ή όποιον αγαπούν». ~ António Guterres
Πηγές
https://www.apa.org/pi/lgbt/resources/against-homophobia
https://people.utoronto.ca/memos/international-day-against-homophobia-transphobia-biphobia-2022/