Οι αμφιβολίες είναι ό,τι πιο ενδόμυχο έχουμε

17 Ιανουαρίου 2023

Όπως είχε πει και ο Αλμπέρ Καμύ “Οι αμφιβολίες είναι ό,τι πιο ενδόμυχο έχουμε.” Γνωρίζεις λοιπόν, εκείνη τη στιγμή που τυχαία βρίσκεσαι να αμφισβητείς πράγματα που πιστεύεις;  Η αλήθεια είναι πως δεν μιλάμε πολύ συχνά για τις αμφιβολίες. Η αμφιβολία είναι βασικά η εκδήλωση της αυτοσυνείδησης, της αβεβαιότητας και της εντατικής αμφισβήτησης της αλήθειας.

αμφιβολίες
Πηγή https://gr.pinterest.com/pin/1086352741339292351/

Η υπερβολική σκέψη, η υπερβολική αμφισβήτηση του εαυτού οδηγεί σε αμφιβολίες. Κάπου εκεί τα μεγάλα όνειρα και οι στόχοι που έχουμε, αρχίζουν να φαίνονται σενάριο μακρινό. Είναι φοβερό πόση αμφιβολία μπορεί να γεμίσει η ζωή μας και να μας οδηγήσει να αμφισβητήσουμε τους ανθρώπους, τα όνειρα και τους σκοπούς στους οποίους πιστεύουμε.

Η αμφιβολία γεννιέται από την αναποφασιστικότητα. Αυτό οδηγεί στον φόβο. Και πριν το καταλάβεις, έχεις βγάλει τον εαυτό σου από το παιχνίδι. Είναι μια ανεπιθύμητη, αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα. Φέρνει φόβο για το άγνωστο, αρνητικότητα και παραλυτικές σκέψεις (Beattie, 2022). Αλλά δεν χρειάζεται να γράφει πάνω της καταστροφή. Ορίζεται συχνά ως μια κατάσταση δισταγμού σε σχέση με την αποδοχή ή την απόρριψη μιας δεδομένης πρότασης.

Γεγονός είναι πως από τη φύση μας είμαστε περίεργα όντα. Σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο ναι, επιθυμούμε ενστικτωδώς τη βεβαιότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο συχνά επιθυμούμε ή κάνουμε και το αντίθετο. Έχουμε την τάση να αμφισβητούμε τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας ή αυτά που θέτουν οι άλλοι. Κάνοντάς το αυτό, νιώθουμε συχνά άβολα, ευάλωτα και κάποιες φορές φοβισμένα (Hege, 2020).

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ω θάνατε, πόσο σε φοβήθηκα και χθες
Ad 14

Όμως η αμφιβολία μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος. Μπορεί να φέρει ό,τι χρειαζόμαστε για να αγκαλιάσουμε τον πραγματικό μας εαυτό, να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας προς την προσωπική ανάπτυξη, να ανοίξουμε τα μάτια μας σε νέες δυνατότητες και να επιλέξουμε τη ζωή που ταιριάζει καλύτερα σε εμάς. Η αμφιβολία μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τα πράγματα που θέλουμε περισσότερο. Συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ασφάλεια και σιγουριά, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές μας σκέψεις για το εκάστοτε θέμα.

Πηγή https://gr.pinterest.com/pin/516717757260365062/

Ναι, η αμφιβολία είναι μια διαρκής δύναμη που μπορεί να μας κλέψει τη χαρά, την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα, στέλνοντας τον εαυτό μας σε κατάσταση ανησυχίας, αυτοσυνείδησης και αβεβαιότητας. Μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε τελικές σαφείς απαντήσεις, ότι υπάρχουν άπειρα άλλα σενάρια, αλλά πρέπει ακόμα να κάνουμε μια επιλογή και να καταλήξουμε κάπου. Η αμφιβολία μπορεί να μας κάνει να καταλήξουμε στην απόφαση που πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μας και να εξοπλιστούμε καλύτερα μπροστά στην αβεβαιότητα.

Δεν βαθαίνει μόνο τους ορίζοντές μας, αμφισβητεί τα όριά μας ή μας κάνει να σκεφτόμαστε το μέλλον. Έχει τη δύναμη να ανοίξει τα μάτια μας σε νέους πολιτισμούς, νέες δυνατότητες (Kaufman & Feingold, 2022). Αυτό είναι ίσως το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό που έχει να προσφέρει η αμφιβολία. Με την αμφιβολία, μεγαλώνουμε ως είδος και διευρύνουμε τις επιλογές μας. Βρίσκουμε έναν τρόπο να αξιοποιήσουμε καλά το ένστικτό μας.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις αυτή τη σύγχυση για το μέλλον, άφησε την αμφιβολία να αμφισβητήσει την τρέχουσα κατάστασή σου. Μέσα από εκεί θα βρεις επιλογές για να προχωρήσεις. Είναι εντάξει να είσαι αβέβαιος, αλλά δεν είναι εντάξει να μείνεις εντελώς ακινητοποιημένος. Στο τέλος της ημέρας, η αμφιβολία μπορεί να σε μεταμορφώσει σε ένα πιο ώριμο, πιο δυνατό και σοφότερο άτομο και να προσθέσει λίγο άρωμα και χρώμα στη ζωή σου.

«Η αμφιβολία είναι ένα από τα ονόματα της ευφυΐας.» ~ Jorge Luis Borges

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Beattie, G. (2022). Doubt: A Psychological Exploration. Taylor & Francis. E-book, Ανακτήθηκε 11 Ιανουαρίου 2023

Διαβάστε επίσης  Πότε σταματάει η αλήθεια και ξεκινά το ψέμα;

Hege, B. A. (2020). Faith, Doubt, and Reason. Wipf and Stock Publishers. E-book, Ανακτήθηκε 11 Ιανουαρίου 2023

Kaufman, S. B., & Feingold, J. (2022). Choose Growth: A Workbook for Transcending Trauma, Fear, and Self-Doubt. Hachette UK. E-book, Ανακτήθηκε 11 Ιανουαρίου 2023

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν