Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι κουβαλάμε πράγματα από το παρελθόν και “πάσχουμε” από κάτι το οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως επιβάλλεται να είμαστε πρόθυμοι να το αφήσουμε αντί να αφήσουμε το ίδιο να καταστρέψει κάθε ανθρώπινη σχέση ή κάθε βήμα που θέλουμε να κάνουμε. Όλοι κουβαλάμε red flags, κάποιοι τα αναγνωρίζουμε και είμαστε πρόθυμοι να τα δουλέψουμε και να τα ξεπεράσουμε ενώ άλλοι όχι. Κάποιοι γίνονται από την άλλη τοξικοί και μας τρομάζουν, ενώ κάποιες φορές μπορεί να βρούμε και τον εαυτό μας μεταμφιεσμένο με τη στολή της τοξικότητας.
Τα red flags είναι πολλά, μα έχεις σκεφτεί πόσα απ’ αυτά κουβαλάς κι εσύ; Επειδή ζεις μια ήρεμη ζωή και έχεις μια υγιή σχέση με τα τωρινά πρόσωπα της ζωής σου, ακόμη και με αυτά του παρελθόντος και την οικογένεια σου, δεν σημαίνει πως μέσα σου όλα όσα σου δίνουν και σου έδωσαν είναι υγιή και σωστά. Μήπως τα red flags που παρατηρήσεις στους άλλους “ζουν έμμεσα” πάνω σου τον τελευταίο καιρό;
Όλοι κουβαλάμε “red flags”
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Παρατήρησε τους γύρω σου και τον εαυτό σου. Όταν κάποιος ξεπερνάει επανειλημμένα τα όριά τα δικά σου ή του άλλου, ακόμα και αφού του/σου έχω/έχει πει σταθερά να σταματήσει. Όταν κάποιος προσπαθεί να σε χειραγωγήσει ή να τον χειραγωγήσεις. Τα ψέματα μικρά ή και μεγάλα. Όταν κάποιος μιλά συνεχώς για σένα ή εσύ μιλάς συνεχώς για κάποιον. Όταν κάποιος μιλάει για τη ζωή σου πίσω από την πλάτη σου ή κάνεις εσύ το αντίστοιχο. Όταν κάποιος κουτσομπολεύει όλους όσους γνωρίζει ή κάνεις εσύ το αντίστοιχο. Όταν κάποιος θέλει να μιλήσει μόνο για τον εαυτό του ή κάνεις εσύ το αντίστοιχο.
Όλοι μπορούμε να γίνουμε τοξικοί
Όλοι μπορούμε να γίνουμε τοξικοί από το πουθενά. Και μέσα απ’ αυτό, οι συμπεριφορές μας καθώς επίσης και οι σχέσεις μας μπορούν να γίνουν εξίσου. Ποτέ δεν είναι αργά να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να ζητήσεις ψυχική υποστήριξη, παρόλο που όλα μπορούν να φαίνονται “υγιή” και “τέλεια” στις σχέσεις σου, στην οικογένεια σου, στη δουλειά σου. Προσπάθησε να δεις καλύτερα τι είναι κάτω από αυτήν την τοξική συμπεριφορά. Πολύ συχνά υπάρχει κάτι άλλο που συμβάλλει στην τοξική μας συμπεριφορά. Red flags όπως… Η κριτική των άλλων, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης ή κάποιο άλυτο ζήτημα που φουσκώνει κάτω από την επιφάνεια. Μπορεί από την άλλη να έχεις “μάθει” κάποιες από τις συμπεριφορές σου από κάποιο μέλος της οικογένειας σου μα εν τέλει δεν είναι σωστό αυτός ο κύκλος να επαναληφθεί.
Πότε επίσης υπάρχουν παραπάνω red flags στον εαυτό σου; Όταν κριτικάρεις και κατηγορείς τακτικά, όταν σε κυριαρχεί η υποτίμηση, ο έλεγχος, ο εκρηκτικός θυμός, η απομόνωση από φίλους και οικογένεια, η άρνηση της πραγματικότητας, η παθητική επιθετικότητα, η ζήλια αλλά και η κτητηκότητα. Ακόμη και να δικαιολογούμε τους άλλους για τις εσφαλμένες πράξεις τους, να μη μιλάμε με φόβο μην τσακωθούμε ή μην μας απορρίψουν. Ναι αλλά πως ξεπερνάμε τα δικά μας red flags; Ζήτησε συγγνώμη από το άτομο που πλήγωσες, άκουσε ό,τι έχει να σου πει. Ό,τι νιώθουν οι άλλοι πως είναι λάθος στην συμπεριφορά σου και κατά βάθος το νιώθεις κι εσύ πως είναι – είναι μια συνειδητοποίηση. Για να νιώθεις πως είναι λάθος, αυτό είναι που χρειάζεσαι. Συνεπώς κάνε ένα βήμα πίσω, κοίταξε κατάματα την συμπεριφορά σου και δούλεψε με αυτό που έχεις. Πως θα ήθελες εσένα να σου φέρονται; Πως θα ένιωθες αν σου φερόντουσαν με τον τρόπο που φέρθηκες; Να φέρεσαι συνεπώς, όπως σωστά θα ήθελες να σου φέρονται. Το να αναγνωρίζεις είναι σημαντικό, δεν το κάνουν όλοι. Όπως εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο από το καλύτερό μας. Το red flag γίνεται green flag μόνο αν το θέλουμε πραγματικά οι ίδιοι, κι όχι οι άλλοι, και πάντοτε με κατανόηση πως όντως ήμασταν εμείς οι λάθος (δεν μας ανάγκασαν να το πιστέψουμε αυτό) και πως όλη η βελτίωση που έπρεπε να γίνει έμεινε στα δικά μας όρια, για το δικό μας καλό, και δεν τα ξεπέρασε.